Quantcast

VEKS vadovų pranašystės pildosi – Vilnių pliekia vokiečiai

Šalies valdžiai nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) biudžetą nurėžus perpus – nuo 42 iki 25 mln. litų – VEKS direktorė Elona Bajorinienė neabejojo, kad programa iš esmės žlugs. Kad Vilnius patirs fiasko, kaip susitarę kartojo ir VEKS programos projektų vykdytojai. Panašu, kad prognozės pamažu pildosi.

Košmaras! Katastrofa!

Vokietijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad drastiškai mažindama VEKS programos finansavimą, Lietuva ne tik save, bet ir pačią kultūros sostinės idėją kompromituoja tarptautiniu mastu.

„Košmaras“ ir „katastrofa“ – šitaip susiklosčiusią situaciją šių metų Europos kultūros sostinėje vertina didžiausi dienraščiai federalinėje Šiaures-Reino-Vestfalijos žemėje. 
   
„Ar tai būtų įmanoma Vokietijoje?“, - klausia laikraštis „Ruhr Nachrichten“.

Titulą suteikė iš gailesčio

Vilniui kritikos strėlių negaili ir vokiečių televizija. Kanalo ARD rodytame reportaže kalbėta, kad Europos Komisijos komisaras kultūrai dėl neigiamos patirties su Vilniumi nusprendė ateityje nebedalyti šio titulo nepelnytai. Girdi, jis bus suteikiamas tik po ilgo atrankinio proceso.

Portalas primena, kad 2005 metais Europos kultūros sostinės karūna Vilniui buvo suteikta jau tada abejojant miesto galimybėmis prisiimti atsakomybę už tarptautinį projektą. Galima sakyti, Europos komisija pasigailėjo Vilniaus ir titulą suteikė dėl to, kad 2009 metais Lietuva švenčia ir savo vardo tūkstantmetį. 

„Tai sukelia didelį pasibaisėjimą“, - sakė H.D.Schmidtas, reikšdamas abejones ne tik dėl Vilniaus, bet ir dėl 2011 metais Europos kultūros sostine tapsiančio Talino. Estija esą irgi vargiai susidoros su šaliai teksiančiais iššūkiais.

Negailestingiausi - vokiečiai

Kad tarptautinės žiniasklaidos dėmesys šiemet Vilniui išaugs, buvo galima tikėtis. Pavyzdžiui, vienas garsiausių pasaulio kelionių žurnalų „Conde Nast Traveler“, savo internetiniame puslapyje „concierge.com“ kasmet pateikiantis karščiausių pasaulio vietų sąrašą, tarp 2009-ųjų geriausiųjų šalia Niujorko, Tel Avivo, Akapulko, Toronto, Beiruto bei kelių kitų įrašė ir Vilnių.  „Pamirškite Volstryto problemas, išjunkite verslo televizijos kanalus – pats laikas įkvėpti gaivaus oro. Leiskite jums pristatyti ryškiausią 2009 metų kelionių sąrašą – vietos, kurios vėl leis pasijusti gerai“, - rekomenduoja „Conde Nast Traveler“.

Nenuostabu, kad tarp teigiamų pranešimų rasis ir kritiškų. Tačiau keista, kad pirmiausia pliekti Vilnių ėmėsi vokiečiai, kurių garsiausias šviesų spektaklių menininkas vokietis Gertas Hofas kūrė naujametinį VEKS atidarymo šou, Lietuvai kainavusį 2 mln. litų.

Vilnius sukūrė precedentą?

VEKS atstovas spaudai Albertas Barauskas atkreipė dėmesį, kad vokiečiai savo pranešimuose daugiausia dėmesio skyrė Vilniaus, kaip Europos kultūros sostinės, biudžetui ir radikaliems jo pokyčiams programos starto išvakarėse. Esą pačios programos turinio ir numatytų renginių jie nekritikuoja.

„Vakarų Europos žurnalistams nesuvokiama, kad Vyriausybės nutarimai gali būti radikaliai keičiami, atėjus naujai valdžiai. Niekur pasaulyje tokios praktikos nėra. Jei dėl ekonominės krizės mažinamas biudžetas lietuviams gali būti suprantamas, Vakarų europiečiams – ne. Pas juos įprasta, kad nauja valdžia užtikrintų senosios pradėtų projektų tęstinumą, ypač, jei kalbama apie tarptautinius įsipareigojimus“, - portalui sakė A.Barauskas.

Jis pabrėžė, kad skandalų neišvengia nė viena Europos kultūros sostinė. Jie purtė ir praėjusiais metais kultūros sostine buvusį Liverpulį.

„Tačiau precedentą, kai likus kelioms dienoms iki oficialaus starto nurėžiamas biudžetas, sukūrė Vilnius. Dėl to apie mus ir kalba“, - įsitikinęs A.Barauskas.

Vengrai nenori kartoti klaidų

Situaciją Vilniuje pro didinamąjį stiklą stebi ir vengrai, kurių miestas Pečas Europos kultūros sostinės karūną perims kitais metais.

Sunerimęs, kad Pečui gresia Vilniaus likimas, Vengrijos ambasadoriaus Lietuvoje patarėjas, misijos vadovo pavaduotojas Ferencu Blaumannas buvo susitikęs su internetinės svetainės ekspertai.eu atstovais, kurių teiravosi, kokiais būdais užbėgti už akių galimoms negerovėms, kaip stebėti procesus ir įtakoti jų eigą.

„Neįmanoma”, - įsitikinęs 2010 metų Europos kultūros sostine tapsiančio Rūro regiono atstovas  Hannsas Dietrchas Schmidtas.

Straipsnyje aiškinama, kad Lietuva bankrutuoja, todėl prezidentas Valdas Adamkus sumažino projekto biudžetą 7,24 mln. eurų. Dėl to didžiajai programos daliai esą iškilo grėsmė, o menininkai buvo tiesiog pamesti.


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių