Quantcast

VEKS vadovai: nepaisant kliūčių programa itin sėkminga

Vasarą vilniečiai ir miesto svečiai bus pakviesti į 200 įvairių kultūros ir meno renginių. Birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiai - intensyviausias nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) metas.

Keturi birželio banginiai

„Tikimės, kad vasarą bus pasiektas programos renginių dalyvių, žiūrovų ir žiniasklaidos dėmesio pikas“, - vakar surengtos spaudos konferencijos metu viltimis dalijosi VEKS direktorius Rolandas Kvietkauskas.

VEKS programų direktorė Sandra Adomavičiūtė pasakojo, kad birželį renginių pasipils kaip iš gausybės rago, tačiau mėnesio repertuaras iš esmės statomas ant keturių projektų banginių: birželio 9-ą dieną startuosiančio Vilniaus operos festivalio, 20-ą dieną vyksiančio Nacionalinės dailės galerijos atidarymo su Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir jo amžininkų kūrybos paroda priešakyje, birželio 20-21 dieną miesto kultūrinėse ir viešosiose erdvėse šurmuliuosiančio projekto „Tebūnie naktis“, kuriame numatoma pusšimtis renginių. Ketvirtasis banginis – Vilniaus universiteto P.Skargos kiemelyje birželio 21 dieną skambėsianti Giuseppe Verdi „Requiem“ su 300 dainininkų iš viso pasaulio.

Kinas, tapyba ir žydų kultūra

Liepa – šiek tiek ramesnė, tačiau ne tiek, kiek iš pradžių norėjo VEKS programos kuratoriai. „Liepą galvojome palikti Tūkstantmečio renginiams, tačiau galiausiai įlindome ir į šį mėnesį“, - sakė S.Adomavičiūtė.

Liepos 1-ąją Rusų dramos teatre bus galima išvysti vieno garsiausių lietuvių režisierių Eimunto Nekrošiaus spektaklio „Idiotas“ pagal rusų klasiko Fiodoro Dostojevskio romaną premjerą. Bilietai į spektaklį parduodami nuo birželio 1 dienos.

Liepos gale miestiečiai bus kviečiami į Vilniaus meno galerijų ir parodų sales, kur bus eksponuojamas parodų ciklas „Abstrakcija ir ekspresionizmas – dvi Vilniaus tapybos tradicijos“, skirtas daugiau nei 60 šiuolaikinių Lietuvos dailininkų tapybai pristatyti. Be to, liepa – intensyvus kino projektų mėnuo – startuoja kino maratonas „52 savaitės“.
Rugpjūtis bus skiriamas tautinėms mažumoms, ypač daug dėmesio skiriama žydų kultūrai: Vilniuje vyks III-asis Litvakų kongresas, žydiškos muzikos festivalis.

Prasidėjęs gegužės gale visą vasarą tęsis vienas didžiausių VEKS projektų, gavęs ir 5,2 mln. litų Europos Komisijos paramą, „Europos menų mokykla“. Tai – 13 projektų ciklas, kurio metu apie 800 meno studentų ir jaunųjų menininkų iš užsienio ir Lietuvos savo kūrybą skirs Vilniui ir jo gyventojams.

Programos kritikai – gerai apmokami?

„Nepaisant sumažėjusių skrydžių į Vilnių skaičiaus ir kitų dėl ekonominio nuosmukio atsiradusių kliuvinių, Europos kultūros sostinės egzaminą Vilnius kol kas laiko sėkmingai“, - spaudos konferencijoje sakė sostinės vicemeras Gintautas Babravičius.

G.Babravičius ir R.Kvietkauskas gyrėsi, kad šiuo metu apie nacionalinę programą skleidžiama pozityvi informacija, esą VEKS „nebesimaudo negatyviuose vertinimuose“. Be to, programa esą domisi užsienio žiniasklaida.

Vilniaus vicemero, VEKS valdybos pirmininko G.Babravičiaus teigimu, vis dar pasirodantys neigiami atsiliepimai apie programą viešojoje erdvėje – tai „gerai apmokamų žmonių“ darbas.

„VEKS programa - daugiau nei sėkminga. Bandymas ją diskredituot - arba piktų, arba kvailų, arba gerai apmokamų žmonių darbas. Daug jų pažįstu - jie linksmi, nepikti, todėl, matyt, gerai apmokami“ - žurnalistams pareiškė G.Babravičius.

Paklaustas, ką turi omenyje, sostinės vicemeras įvardijo programos kritikus "Ekspertai.eu".

„Madų savaitgaliams“ ieškos pinigų

Vicemeras pripažino, kad VEKS skolos siekia 1,5 mln litų, bet tvirtino, jog reikia džiaugtis tokia programa, kokia ji yra dabar.

Be to, programos rengėjai esą neatsisako ambicijų ateityje rengti ir tuos projektus, kuriems kol kas pinigų nerasta.

„Tikrai stengsimės, kad įvyktų toks puikus renginys kaip „Madų savaitgaliai“. Festivaliui „Be2gether“ 500 tūkst. litų jau patvirtinti, dar beveik 300 tūkst. litų ieškosime. Darome viską, kad šių projektų netektų atsisakyti ir iš esamų resursų organizuojame, kas įmanoma“, - kalbėjo G.Babravičius.

Pasak jo, „Madų savaitgaliai“ – tai modernus, turintis ateities perspektyvą renginys, kurio esą negalima palikti be finansavimo. Šiuo metu, anot G.Babravičiaus, organizatoriai kalba apie sąmatos „kuklinimą“, tačiau be 520 tūkst. litų esą šis renginys būtų nevertas dėmesio, todėl greičiausiai nevyktų.

„Darant pagal ambiciją, taikant modernias technologijas, reikia lėšų. Jei kalbėsime, kaip viskas brangu ir kad verčiau atsisakyti, tai reikėjo dar praeitų metų lapkritį skelbti programos bankrotą ir nedaryti nieko. Dabar gi po šių metų visi pamatysime, kad su suveržtais diržais pasiekėme labai gerą rezultatą“, - įsitikinęs G.Babravičius.
 
2009 metams VEKS programai iš viso skiriama apie 27 mln. litų: iš Kultūros ministerijos - 25 mln. litų, iš Vilniaus miesto savivaldybės - 2,2 mln. litų.

***

„Vilniaus diena“ jau rašė, kad sostinės valdžios dosnumas komerciniam festivaliui „Be2gether“ – neatsitiktinis. Festivalio organizatorius verslininkas Giedrius Klimkevičius ir miesto vicemeras Gintautas Babravičius – artimi draugai. 

Dienraščio šaltiniai savivaldybėje patarė pasidomėti dar vienu į VEKS programą miesto iniciatyva įtrauktu projektu, kuriam numatoma atriekti 520 tūkst. litų.

Kalbama, kad įvyko mainai. G.Babravičiui proteguojant „Be2gether“ dabar jau buvusi VEKS vykdomoji direktorė už tylą pareikalavo paramos savo geros bičiulės viešosios įstaigos „Europos namai“ direktorės Juditos Akromienės projektui „Madų savaitgaliai: Vilniaus veidas ir estetinis ugdymas“.


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių