Quantcast

VEKS pasisiūlė būti likviduojama

Viešoji įstaiga „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) pirmadienį pasiūlė VEKS valdybai ir steigėjams – Kultūros ministerijai bei Vilniaus miesto savivaldybei – apsvarstyti įstaigos likvidavimo galimybę. Girdi, atsisakius VEKS administravimui numatytų sąnaudų, sutaupytas lėšas būtų galima skirti VEKS programos projektams įgyvendinti. Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius G.Paluckas tai atvirai pavadino absurdu.

Įstaigos valdyba šį pasiūlymą žada svarstyti antradienį. Savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas jau dabar tai vadina šantažu ir populizmu.

Sprendimą ragina priimti skubiai

VEKS vadovybė įstaigos steigėjams pasiūlė nuspręsti, ar tikslinga tolesnė įstaigos veikla, kai trūksta lėšų jos vykdomiems kultūros, meno, visuomeniniams, bei rinkodaros ir komunikacijos projektams.

VEKS direktorė Elona Bajorinienė portalui aiškino, kad toks pasiūlymas suformuluotas po to, kai įstaiga sužinojo, jog Vilniaus miesto biudžeto projekte numatyta dotacija įstaigos vykdomoms veikloms tesiekia 5,2 mln. litų – triskart mažiau nei nustatytas poreikis.

„Tai – normalus, blaivus, logiškas situacijos vertinimas. Mūsų siūlymas likviduoti įstaigą tėra pasekmė. Už 5 mln. litų įstaiga iš esmės neturi, ką veikti“, - kalbėjo E.Bajorinienė.

Paklausta, kas, jos manymu, turėtų perimti VEKS funkcijas ir imtis programos koordinavimo, įstaigos direktorė neabejojo, kad išeičių yra.

„Kultūros ministerija ir Vilniaus savivaldybė yra daugelio kitų įstaigų steigėjos. Joms reikėtų peržvelgti tų įstaigų sąrašą ir prie kurios nors operatyviai įkurti VEKS padalinį“, - sakė E.Bajorinienė.

Padalinyje esą galėtų dirbti keletas dabar prie VEKS programos dirbančių žmonių.

Abejoja vadovių kompetencija

Išgirdęs VEKS vadovybės pasiūlymą dėl įstaigos likvidavimo Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius G.Paluckas tai atvirai pavadino absurdu.

„Jeigu iš tikrųjų tokie pareiškimai yra vieši ir VEKS valdyba pasiūlymą gavo išdėstytą raštu, labai rimtai svarstysime VEKS vadovių keitimą. Tai – visiškas populizmas ir šantažas. Negaliu patikėti – gėdą daro“, - piktinosi G.Paluckas.

Jis suabejojo E.Bajorinienės ir VEKS vykdomosios direktorės Dalios Bankauskaitės kompetencija ir gebėjimu eiti užimamas pareigas.

„VEKS valdyba aiškiai suformulavo pavedimą: atlikti projektų reviziją ir pateikti alternatyvią programą už 25 mln. litų. Tai ir privalėjo būti padaryta, o ne šokinėjama ir vis tiek reikalaujama papildomų 7 milijonų. O mums ir toliau rėkiama ir aiškinama, kad trūksta – kas čia dabar! Visi spaudžiasi tik VEKS negali. Kas būtų, jei aš pareikščiau: jei Vyriausybė Vilniaus savivaldybei neduoda papildomų 100 milijonų, mes likviduosime savivaldybę. Jei įstaigos vadovės nesugeba atlikti to, kas joms pavesta, galime svarstyti jų prašymus dėl atleidimo iš pareigų“, - emocijų neslėpė G.Paluckas.

Komunikacijai lėšų neduos

VEKS valdybos pirmininkas Paulius Paulionis portalui sakė, kad VEKS pasiūlymą dėl įstaigos likvidavimo svarstys antradienį. „Bus neformalių pokalbių su Kultūros ministerija, VEKS taryba. Diskutuosime valdyboje ir teiksime rekomendacijas steigėjams. Man atrodo, kad VEKS vadovių sprendimą lėmė emocijos. Esu įsitikinęs, kad programą galima įgyvendinti ir už 25 mln. litų, tačiau nelabai įsivaizduoju, kas galėtų perimti įstaigos funkcijas. Gal vadovės pasiūlys kokią viziją“, - svarstė P.Paulionis.

VEKS biuro pranešime spaudai rašoma, kad Vilniaus miesto savivaldybė turėtų skirti lėšas kultūros, meno ir visuomeninių projektų įgyvendinimui, kurių vertė 4,3 mln. litų, VEKS programos rinkodarai ir komunikacijai – 7 mln. litų, administravimui – 3,8 mln. litų. Tačiau esą kol kas viskam numatyta tik 5,2 mln. litų.

Tuo metu G.Paluckas aiškino, kad biudžete numatyti 9 mln. litų įstaigos administravimui ir „Žmonių programai“ įgyvendinti. Dar 4 mln. litų planuojami kultūriniams renginiams Vilniuje, tarp kurių galėtų būti ir vienas kitas VEKS projektas.

„O VEKS poreikis yra 21 mln. litų. Vien rinkodarai ir komunikacijai prašoma 11 mln. litų. Tai absoliučiai netikslinga, nes ir taip apie mus žiniasklaida kalba ir rašo. Deja, tik iš blogosios pusės, o o tokie VEKS vadovių pareiškimai padėtį tik blogina“, - įsitikinęs G.Paluckas.

Susijusios publikacijos:
Šventė virsta košmaru (audio)
VEKS tikina, kad komandiruotėms išleido tik 367,4 tūkst. litų
VEKS ir Tūkstantmečio programomis susidomėjo A.Kubilius
VEKS - nė vienos geros naujienos (papildyta)

Sausį VEKS renginius stebėjo ketvirtis milijono žiūrovų
Vilniaus tiltai nušvito VEKS spalvomis
VEKS vadovų pranašystės pildosi – Vilnių pliekia vokiečiai


Šiame straipsnyje: VEKSbajorinienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių