Quantcast

Valstybės pažinimo centre atgimė partizanų bunkeris

Minint Pilietinio pasipriešinimo dieną, šalia Prezidentūros veikiančiame Valstybės pažinimo centre Vilniuje antradienį buvo atidaryta paroda su atkurtu partizanų bunkeriu.

Renginyje dalyvavo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Paroda „19490216: Apsisprendimo šifras“ buvo sukurta pažymint 1949 metų vasario 16 dieną, kai aštuoni partizanų vadai pasirašė Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos deklaraciją.

Pasakiusi atidarymo kalbą, D. Grybauskaitė kartu su partizano Adolfo Ramanausko – Vanago dukra ir buvusia partizanų ryšininke užėjo į ekspozicijos kambarį, kurio centre pastatyta bunkerį primenanti konstrukcija. Įėjimas į ją, kaip ir tikruosiuose bunkeriuose, yra ypač žemas ir siekia 1,3 metro.

Parodos kūrėjai nusprendė padaryti tokį įėjimą, kad žengdami į „bunkerio“ vidų lankytojai tarsi nulenktų galvas už laisvės kovotojus. Šiame bunkeryje eksponuojama pati 1949-ųjų vasario 16 dienos deklaracija.

Išorinėse bunkerio sienose bus pristatomi Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos deklaracijos signatarų ir aukščiausių partizaninės kovos vadų, tapusių pasipriešinimo simboliais, gyvenimai.

„Labai svarbu, kad visi, kas čia lankysis, galėtų pamatyti, kaip tai atrodė“, – sakė prezidentė.

„Labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad tokią parodą galėjome atidaryti būtent čia, šitame (Valstybės pažinimo) centre, nes šis centras skirtas visiems, kas nori žinoti, kas yra valstybė, kas nori žinoti, kas yra mūsų istorija, kas nori žinoti, kokie mes buvome, kokie mūsų žmonės buvo ir kokie esame dabar“, – kalbėjo ji.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Dainius Pašvenskas susirinkusiesiems sakė, kad ši paroda yra „apie Lietuvos didvyrius ir jų žygdarbį“, kuriam „reikėjo labai didelės drąsos, sumanumo ir, be abejo, geležinės valios“.

„Jie tapo lyderiais, jie tapo vadais ir lyderiais, kuriuos sekė tūkstančiai partizanų ir jų rėmėjų“, – teigė karininkas.

Parodoje taip pat eksponuojami Lietuvoje gimusių ir augusių jaunuolių pasakojimai apie savo gyvenimus. Jie taip pat atsako į klausimą, ką pasirinktų, jeigu tektų atsakomybės ginti tėvynę.

Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos deklaraciją Minaičių kaime įrengtame partizanų bunkeryje pasirašė aštuoni signatarai. Šiemet minimos 70-osios dokumento pasirašymo metinės.

Ši deklaracija kartu su kitais Lietuvos partizanų vadų suvažiavime priimtais dokumentais sudarė teisinį ir politinį Lietuvos ginkluotojo pasipriešinimo pagrindą, įteisino Lietuvos Laisvės Kovų Sąjūdį kaip visuotinio organizuoto ginkluotojo pasipriešinimo sovietinei okupacijai organizaciją, o jos Tarybą – kaip vienintelę teisėtą valdžią okupuotos Lietuvos teritorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lauryn Bueno

Lauryn Bueno portretas
„Google“ už kiekvieną mėnEsį už darbą internete sumokėjo nuo 18000 iki 25000 dolerių. Paskutinį mėnesį aš uždirbsiu $ 23618 iš „Google“ ir esu nuolatinis studentas, o aš laisvalaikiu dirbu nuo 2 iki 3 valandų per dieną. kiekvienas žmogus gali prisijungti prie šio darbo ir pradėti uždirbti internete, kaip ir aš. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.W­­e­­b­­J­­o­­b­­98.C­­o­­m

Ozys&Ozesnis

Ozys&Ozesnis portretas
Ar sarasas yra kiek tie partizanai nuzude priesu???? Jeigu tokio saraso nera vadinasi tai TIK OZIU FERMOS FALSIFIKATAS

Ozys&Ozesnis

Ozys&Ozesnis portretas
Propogantines sudo kruvos teatro rekvizitai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių