Quantcast

Valdžia vilniečiams pažadėjo modulinius darželius, bet pažado netesėjo

6 – tiek modulinių priestatų prie darželių šiemet buvo užsibrėžusi pastatyti Vilniaus savivaldybė, bet nesugebėjo.

Vilniečiai, užrašę savo vaikus į miesto savivaldybės žadėtus pastatyti modulinius darželius, tikėjosi, kad nuo rugsėjo 1-osios galės atvesti atžalas, o patys keliauti į darbus. Tačiau paaiškėjo, kad modulinių darželių iki šiol nėra ir artimiausius keturis mėnesius dar tikrai nebus.

Dideli planai

Apie modulinius darželius Vilniaus savivaldybėje pradėta aktyviai kalbėti pernai. Šiemet sausį vienas pirmųjų Lietuvoje maždaug 350 kv. m ploto iš modulinių patalpų pastatytas vaikų darželis buvo atidarytas Santariškėse – tiesa, privatus. Ugdymo įstaigos "Mini darželiai" vaikų darželyje įkurtos keturios grupės, jas lanko apie 60 vaikų.

Sostinės valdžia pernai ir net šių metų pradžioje žadėjo, kad modulinius darželių priestatus šiemet galės lankyti 900 mažųjų vilniečių. Šie planuojami moduliniai priestatai padėjo miesto valdžiai pasiekti ir ilgai laukto "rezultato" – bent teoriškai sumažinti laukiančiųjų vietų darželiuose eiles. Tačiau jos sumažėjo tik "ant popieriaus", o ne realybėje. Mat kol kas nėra nė vieno priestato, o tėvai jau rugpjūtį sunerimo, kur reikės vesti vaikus rudenį.

Iš viso savivaldybė buvo užsibrėžusi pastatyti šešis modulinius priestatus prie darželių "Gabijėlė" Gabijos gatvėje, "Vandenis" P.Žadeikos gatvėje, "Atžalėlės" Antakalnio gatvėje, "Gintarėlis" Didlaukio gatvėje, "Strazdelis" I.Šimulionio gatvėje ir "Medynėlis" A.P.Kavoliuko gatvėje. Modulinius priestatus planuota statyti ten, kur šiuo metu vaikams labiausiai trūksta vietų darželiuose. Pirmąjį dviejų aukštų priestatą prie "Medynėlio" savivaldybė turėjo pastatyti iki rugsėjo.

"Tai, kas prieš trejus metus Vilniuje buvo iššūkis, šiandien sėkmingai įveikta – visi mažieji vilniečiai patenka į darželius – nuo rugsėjo 1-osios šiemet į sostinės darželius pakviesta dar 7 400 vaikų, yra likę dar apie 800 laisvų vietų Vilniaus darželiuose", – gegužę skelbė savivaldybė. O Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Vytautas Mitalas birželį pridūrė: "Didžiausi iššūkiai, kai vaikai negaudavo jokios vietos darželyje, liko praeityje, ir dabar savivaldybė kelia aukštesnę kartelę – darželis arčiau namų. Tuo tikslu jau šį rudenį sukursime daugiau nei 600 naujų vietų naujuose moduliniuose darželiuose."

Užsitęsė derinimas

Greitai pastatomus modulinius darželius turi statyti trys konkursą laimėjusios bendrovės – "Litcon", "Kriautė" ir "Irdaiva". 800 kv. m dviejų aukštų patalpose turi būti įrengtos persirengti ir daiktams saugoti, žaidimams, miegui, valgyti skirtos zonos, sanitariniai mazgai.

Kiekvienam iš modulinių darželių suplanuota po 6 grupes, kurias lankys 15–17 vaikų. Trys grupės bus skirtos vaikams iki 3 metų ir trys grupės – vyresniems nei 3 metų.

Paklausta, kodėl iki šiol nepastatytas nė vienas modulinio tipo darželis, nors tėvams buvo leista vaikus į juos registruoti, Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Alina Kovalevskaja "Vilniaus dienai" teigė, kad statybos užsitęsė dėl užsitęsusių derinimo procedūrų. Tačiau, jos teigimu, tėvai, pasirašydami ugdymo sutartis, buvo informuoti, kad ugdymas prasidės pastačius modulinį darželį, neįvardijant konkretaus termino.

Tik kitais metais

Savivaldybės atstovė teigė, kad intensyvūs modulinio korpuso statybos darbai jau vyksta prie lopšelio-darželio "Vandenis" Fabijoniškėse, o artimiausiu metu bus pradedamas statyti modulinis priestatas ir prie lopšelio-darželio "Strazdelis" Karoliniškėse. Šiuo metu derinami statybą leidžiantys dokumentai, tad greitai darbai prasidės ir prie likusių 4 darželių.

Skaičiuojama, kad modulinio darželio statyba užtruks nuo 2 iki 4 mėnesių. Tad visi suplanuoti moduliniai darželiai bus pastatyti vėliausiai iki metų pabaigos. Jų statyboms prireiks daugiau kaip 7,3 mln. eurų.

Ką savivaldybė siūlo daryti tėvams, kurie užregistravo vaikus į modulinius darželius ir planavo nuo rugsėjo keliauti į darbus, bet dabar neturi kur palikti vaikų?

A.Kovalevskajos teigimu, savivaldybė, išsiaiškinusi kiekvienos šeimos poreikius ir situaciją, siūlo alternatyvas: ugdyti vaiką pagrindiniame darželio pastate, šalimais esančiame darželyje arba pasinaudoti 100 eurų kompensacija už ugdymą privačiuose darželiuose.

"Kai kurie vaikai, gavę vietas moduliniuose darželiuose, šiuo metu lanko kitus savivaldybės darželius. Jie galės juos ir toliau lankyti, kol bus baigtos statybos. Darželių administracija nuolat bendrauja su tėveliais, aiškinasi jų poreikius", – teisinosi savivaldybės atstovė.

Yra ir gera žinia

Savivaldybė pranešė gerą naujieną auginantiems vaikus sostinės Balsių rajone – jau greitai Popieriaus gatvėje duris atvers naujas darželis.

Verkių seniūnija, kuriai priklauso Balsių rajonas, yra didžiausia pagal gyventojų skaičių ir antra pagal plotą sostinėje (12 gyvenamųjų rajonų ir 77 sodų bendrijos). Balsių bendruomenėje auga apie 900 ikimokyklinio amžiaus vaikų, tad savivaldybei labai svarbu sudaryti sąlygas mažiesiems lankyti savivaldybės darželius kuo arčiau namų. Tad liepą Tarybos nariai priėmė sprendimą įsigyti beveik 1 tūkst. kv. metrų patalpas Popieriaus g.7 ir atnaujinti jas iki rugsėjo. Atnaujintose patalpose bus įsteigtos 7 grupės, kurios priims iki 150 vaikučių. Patalpų rekonstrukcijai planuojama skirti 200 tūkst. eurų.

Iki šiol Balsiuose nebuvo nė vieno savivaldybės darželio, o sparčiai besiplečiančiame rajone toks poreikis tik augo. Įsigyjamos patalpos tiko idealiai, kadangi jose jau veikė privatus darželis.

"Sutarėme su VšĮ "Mažoji karalystė", jog čia anksčiau veikusio privataus darželio vaikų ugdymo veikla bus tęsiama, kol Vilniaus miesto savivaldybė sutvarkys visus pastato perėmimo klausimus. Tėveliams ir buvusioms privataus darželio darbuotojoms pageidaujant, jos bus įdarbintos naujajame savivaldybės įsteigtame darželyje "Malūnėlis", o buvę privataus darželio auklėtiniai galės be eilės gauti vietą naujojoje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje." – sakė Vilniaus mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė.

Augančiuose Balsių rajonuose ir toliau reikės daugiau vietų darželiuose, todėl savivaldybė jau planuoja vystyti šio darželio plėtrą ir kitais metais.

Moka kompensacijas

Savivaldybės duomenimis, Vilniuje šiuo metu beveik 6 tūkst. jaunųjų vilniečių lanko 128 privačius darželius. Pagal trišales sutartis tarp savivaldybės, įstaigų ir tėvelių 2017 m. iš miesto biudžeto išmokėta 6,5 mln. eurų kompensacijų. Palyginti su 2014 metais, kai naujoji kompensavimo tvarka dar nebuvo įsigaliojusi, 87 privačius darželius Vilniuje lankė vos 3 tūkst. vaikų, arba perpus mažiau negu dabar.

Vilniaus miesto taryba vasarą šiek tiek pakeitė kompensacijų mokėjimo tvarką, ir dabar kompensacija tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius, bus mokama nebe 11 mėnesių, kaip anksčiau, o ištisus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ir anais laikais mums valdantieji komunizmą žadėjo... niekas nepasikeitė.

Veluoja visur viskas

Veluoja visur viskas portretas
Meras geras, tik biurokratinės proceduros tragiskos...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių