Quantcast

Valdovų rūmų muziejui – istorinio interjero atkūrimo projektiniai eskizai

  • Teksto dydis:

Antradienį Nacionaliniam muziejui Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams buvo perduoti garsaus amerikiečių dizainerio Karltono Varnio (Carleton Varney) projektiniai eskizai, sukurti 2008 m. kaip viena iš istorinių patiekalų restorano-kavinės bei svečių priėmimo salės interjero LDK Valdovų rūmų rytų korpuse vizijų.

Perdavimo ceremonijoje dalyvavo šių projektų mecenatė, Kazickų šeimos fondo prezidentė Jūratė Kristina Kazickaitė-Altman, Valdovų rūmų paramos fondo direktorius Edmundas Kulikauskas ir šio fondo steigėjai bei atstovai, Projektavimo ir restauravimo instituto Valdovų rūmų atkūrimo projekto vadovas Ričardas Bitovtas, taip pat Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas ir Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus vedėjas Dalius Avižinis bei kiti specialistai.

Vykdant atkuriamų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų projektavimo darbus ir atsižvelgiant į rezidencijos pritaikymo daugiafunkcį pobūdį, taip pat valstybės reprezentacijos paskirtį, buvo planuojama vieną iš menių šio objekto rytų korpuse (integruotoje ir restauruotoje XX a. pradžios dalyje) pritaikyti aukščiausio valstybinio rango svečių priėmimui, o šioje rūmų dalyje esančiose autentiškose XVI a. rūsių erdvėse įkurti istorinio kulinarinio paveldo restoraną. Žymaus lietuvių kilmės verslininko ir filantropo, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų atkūrimo mecenato Juozo Kazicko duktė, verslininkė ir įvairių kultūros bei mokslo institucijų ir projektų rėmėja, Kazickų šeimos fondo prezidentė J. K. Kazickaitė-Altman iškėlė idėją kreiptis į žinomą amerikiečių dizainerį K. Varnį, kurio giminė turi kilmės sąsajų su Lietuva, ir pasiūlyti jam sukurti istorizuotų interjerų viziją, eskizus bei projektus.

K. Varnis yra Niujorke (JAV) įsikūrusių dizaino namų „Dorothy Draper & Co.“ savininkas ir prezidentas. Šią įmonę, kuri turi padalinį ir Londone (Jungtinė Karalystė), 1923 m. įsteigė interjero dizainerė Doroti Dreiper (Dorothy Draper). Žinomos dizaino studijos specialistai jau daug dešimtmečių kuria įvairių rezidencijų, ambasadų, viešbučių JAV ir kitose pasaulio šalyse istorizuotus interjerus, dažniausiai orientuotus į XIX a. istorizmo stilistiką.

J. K. Kazickaitės-Altman pakviestas K. Varnis atvyko į Vilnių, susipažino su atkuriama Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija, konsultavosi su jos atkūrimo darbus vykdančiais Projektavimo ir restauravimo instituto architektais bei kitais specialistais, o 2008 m. jiems pristatė parengtus istorinio kulinarinio paveldo restorano ir aukščiausio rango svečių priėmimo menės interjerų projektus. Restorano vizijos atsisakyta siekiant demonstruoti kuo daugiau išlikusio autento. Buvo sukurti penki galimos svečių salės projektiniai piešiniai ir parinkti audinių bei įvairių interjero detalių pavyzdžiai, juos K. Varnis, „Dorothy Draper ir Co.“ atstovas Londone Brinslis Metjusas (Brinsley Matthews) ir J. K. Kazickaitė-Altman perdavė Valdovų rūmų paramos fondui.

2013 m. atkurtoje Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos pirmojoje dalyje įkurtas Valdovų rūmų muziejus. Jis ne tik vykdo įvairią parodinę, mokslinę, edukacinę bei kultūrinę veiklą, bet ir atlieka valstybės reprezentacijos funkcijas – užtikrina aukščiausio lygio diplomatinio protokolo renginių organizavimą. Šiuo požiūriu Valdovų rūmų muziejaus įdirbis ir ypatinga patirtis, įgyta organizuojant Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginius, parodė, kad, laikantis valstybinio protokolo, aukščiausio rango svečių tête-à-tête susitikimams specialios erdvės nėra reikalingos, o ateityje kilus tokiam poreikiui gali būti pritaikomos arčiau renginio vietos esančios ekspozicinės salės. Atsižvelgiant į šias aplinkybes nuspręsta grįžti prie ankstesnio sumanymo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų rytų korpuse (šiuo metu jame vyksta tolesni atkūrimo darbai) esančią XX a. pradžios restauruoto interjero menę įrengti pigiau bei skirti universalesniam viešam lankytojų naudojimui, joje įkurti biblioteką su istorizuotu interjeru, kur, reikalui esant, galėtų vykti ir aukščiausio rango valstybės svečių susitikimai.

K. Varnio sukurti projektai – tai įdomios meninės vizijos, įkūnijančios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų atkūrimo įvairių svarstymų ir pasiūlymų proceso etapą bei žyminčios dinamišką kelią, kuriuo buvo einama ieškant originalių kūrybinių sprendimų, kaip panaudoti atkuriamų rūmų erdves. Šiuo požiūriu žymaus amerikiečių dizainerio pasiūlymai jau įgijo ir istorinės vertės. Jų elementai galbūt bus panaudoti rūmų erdvėse. Todėl J. K. Kazickaitė-Altman ir Valdovų rūmų paramos fondas nusprendė K. Varnio projektus perduoti Valdovų rūmų muziejui, jis juos saugos savo rinkiniuose, o ateityje dalį jų eksponuos kaip vieną įdomių ir labai profesionaliai pristatytų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų atkūrimo ir dalies erdvių įrengimo bei pritaikymo vizijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tautvilis

Tautvilis portretas
Pirmi du komentarai žemo, vaikėziško lygio. Kai buvo statomi valdovų rūmai, atsirado jaunų pesimistų, atseit, bus muliažas, nereikia caro sunaikintų rūmų atstatyti. Žinoma sovietinio rojaus nostalgijos dainelė. Matome, kaip gražiai turistams, visiems žmonėms primenantys Lietuvos istoriją, atkurta Trakų pilis. Buvo naujai perstatytas visas Varšuvos senamiestis, dabar saugomas JUNESKO. Prisimename tokį pesimistą, Pakruojaus dvaro ekskursijų vadovą. Tokiam besidairančiam į Rytus, reikia eiti Alšių lodinti, o ne ekskursijas vesti.

Blinda

Blinda portretas
Ar tik nesiruosiama Valdovu rumus paversti "grietineles" pasilinksminimo vieta? Atsipeikekit, vyzos kostiumuose!

kičas

kičas portretas
manau tiktu kokiam nors merui, bet ne Valdovų rūmams.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių