Quantcast

Valdovų rūmai sulaukė 50-tūkstantojo lankytojo

  • Teksto dydis:

Nuo oficialios Valdovų rūmų atidarymo dienos ekspozicijas aplankiusių muziejų žmonių skaičiui pasiekus penkiasdešimt tūkstančių, Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas visų muziejaus darbuotojų vardu pasveikino jubiliejinę lankytoją. Ja tapo vilnietė medikė Jūratė Galvelienė, Valdovų rūmus aplankiusi kartu su krikštasūniu Daumantu Striupu.

50-tūkstantajai lankytojai padovanota individuali ekskursija su gidu, taip pat įteiktas albumas apie Valdovų rūmus ir reprezentacinių suvenyrų.

J. Galvelienė sakė nesitikėjusi tapti 50-tūkstantąja Valdovų rūmų lankytoja, nors čia lankosi jau ne pirmą kartą. Moteriai teko matyti ir ne pilnai įrengtus rūmus, ir jau atvėrusius duris.

„Kas traukia į Valdovų rūmus? Noras pasakyti visiems, kad jie yra reikalingi, – sakė 50-tūkstantoji lankytoja. – Iki pirmo apsilankymo girdėjau įvairių nuomonių ir, kol pati čia neatėjau, aiškios nuomonės neturėjau. Pamačiusi Valdovų rūmus pirmą kartą, supratau, kad mums jų tikrai reikia ir tai, kas padaryta, yra nuostabu“.

Remiantis Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų lankytojų statistika, per pirmuosius du darbo mėnesius vidutinis vienos dienos lankytojų skaičius siekė daugiau kaip 1,1 tūkst. Per du mėnesius Valdovų rūmų muziejus jau perkopė kai kurių Lietuvos muziejų metinį lankytojų skaičių.

Pasak Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus dr. V. Dolinsko, atrodo, kad per pirmuosius muziejaus darbo mėnesius jau susiformavo tam tikros muziejaus lankymo tradicijos – nemažai žmonių muziejų lanko darbo dienomis, daug jų atvyksta savaitgaliais, ypač šeštadieniais.

„Lyginant su pirmosiomis dienomis, kol kas susidomėjimas Valdovų rūmais nemažėja, netgi atvirkščiai – pastebėjome, kad prieš rugsėjį lankytojų skaičius šiek tiek ūgtelėjo. Tokios tendencijos neabejotinai sietinos su naujų mokslo metų pradžia – daugelis tėvelių čia ateina su vaikais, siekdami, kad mokyklos duris jie pravertų pažindami savo krašto istoriją. Mus visus labai džiugina toks susidomėjimas tėvynės praeitimi ir paveldu. Gražu, kad vasarą muziejų lanko labai daug užsienio svečių. Tikimės, jog rudenį dar labiau suintensyvinsime edukacinę veiklą“, – sako muziejaus direktorius.

Jo teigimu, atsižvelgdamas į savo lankytojš porikius ir rūmų lankymo tendencijas, šiais metais Valdovų rūmų muziejus visus Lietuvos mokytojus, dėstytojus, moksleivius, studentus ir jų tėvelius kviečia Mokslo ir žinių dieną pasitikti netradiciškai – apsilankant Valdovų rūmuose. Šia proga rugsėjo 1 d., sekmadienį, muziejus dirbs ilgiau (ne iki 16.00, o iki 20.00 val.), taip pat nuo 11.00 iki 20.00 val. dirbs rugsėjo 2 d., pirmadienį (kai įprastai muziejus nedirba). Visi bilietus įsigiję lankytojai galės dalyvauti kas valandą rengiamose nemokamose ekskursijose, kurių metu Valdovų rūmų muziejaus gidai ir kiti specialistai lankytojus supažindins su rūmų moksliniais tyrimais, eksponuojamais unikaliais radiniais ir įspūdingomis interjero vertybėmis. Taip pat ekskursijų dalyvių muziejaus nuolatinių ekspozicijų erdvėse lauks įvairios staigmenos.

Šiuo metu Valdovų rūmų muziejuje galima apžiūrėti dvi nuolatines ekspozicijas, atspindinčias istorinės rezidencijos funkcijas. Gausūs radiniai kartu su rūmų raidos maketais, ikonografine medžiaga ir tekstiniais komentarais rodomi Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos ekspozicijoje (I maršrutas). Rūmų atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspozicija (II maršrutas) lankytojus kviečia į reprezentacines menes su atkurtais istoriniais vėlyvosios gotikos, renesanso ir ankstyvojo baroko reprezentaciniais interjerais, taip pat į specialią lobyno salę.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai vartus atvėrė 2013 m. liepos 6 d., o nuo liepos 7-osios priima lankytojus. Bilieto kaina suaugusiesiems – 10 Lt, moksleiviams, studentams, senjorams – 5 Lt, neįgalieji ir vaikai iki 7 m. įleidžiami nemokamai, taip pat taikomos įvairios nuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių