Quantcast

Vaikų Rugsėjo 1-oji – tarp dažų kibirų

Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad pradėta 18-os sostinės mokyklų vidaus patalpų renovacija, tad jos bus šiltesnės ir patogesnės. Tik "nedidelė" problema – daug kur darbai prasidėjo tik baigiantis vasarai, o kai kur jie dar visiškai nepradėti, tad remontą tradiciškai teks derinti su mokymo procesu.

Būklė prasta

Šiemet atnaujinamos Emilijos Pliaterytės, Genio, Baltupių, Jeruzalės, Simono Stanevičiaus, Antano Vienuolio, Ąžuolyno, Spindulio, Žemynos ir Jono Basanavičiaus progimnazijos. Liepos pabaigoje buvo teigiama, kad darbai jau vyksta ir Sofijos Kovalevskajos gimnazijoje ir progimnazijoje, Lazdynų mokykloje, Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjuje, Žygimanto Augusto pagrindinėje mokykloje bei Aleksandro Puškino vidurinėje mokykloje, greitu metu turėjo prasidėti Žemynos, Salomėjos Nėries ir Jono Basanavičiaus gimnazijose.

Visos šios mokyklos buvo atrinktos atsižvelgiant į dabartinę patalpų būklę ir pačių mokyklų bendruomenių išreikštą poreikį. Tam skiriama apie 6,4 mln. eurų, iš kurių 480 tūkst. eurų – savivaldybės lėšų.

Kuria planus

Jono Basanavičiaus gimnazijos direktorė Fausta Gulbinienė "Vilniaus dienai" teigė, kad remonto darbai gimnazijos patalpose pradėti tik rugpjūčio pradžioje. Pabaigos, anot gimnazijos vadovės, kol kas nesimato, tačiau statybininkai pažadėjo iki mokslo metų pradžios – rugsėjo 3-iosios – pabaigti pagrindinius darbus antrame ir trečiame gimnazijos aukšte.

"Jie dirba kasdien, dirba savaitgaliais. Dažomos sienos, tvarkomas vandentiekis, apšvietimas, pakabinamos lubos. Nesu statybininkė, nežinau, ar jie suspės", – sakė F.Gulbinienė.

Rašysiu laišką tėvams ir vaikams, įspėsiu, kad pirmos dvi savaitės gali būti labai sudėtingos.

Vis dėlto direktorei jau dabar aišku, kad problemų prasidėjus mokslo metams bus nemažai, nes mokiniai negali būti ten, kur vyksta remonto darbai – nesaugu. Tad pedagogams teks galvoti, kaip prasidėjus mokslo metams reikės dirbti. Planuojama organizuoti pamokas netradicinėse erdvėse. Gimnazijos administracija mėgina tartis su muziejais, kada jie gali priimti mokinius, ieško kitų užimtumo būdų.

"Rašysiu laišką tėvams ir vaikams, įspėsiu, kad pirmos dvi savaitės gali būti labai sudėtingos. Negerai, bet čia, deja, ne nuo mūsų priklausantys dalykai, – sakė F.Gulbinienė. – Remontas yra gerai, mums jo labai reikėjo. Skaudžiausia, kad pati mokykla remontui buvo pasiruošusi jau birželį, kai tik baigėsi ugdymo procesas, tačiau visą vasarą nieko nevyko, o prasidėjo tik rugpjūtį."

Pirkimas – ką tik!

Salomėjos Nėries gimnazijos direktorė Jolita Marcinkevičienė praėjusią savaitę "Vilniaus dienai" sakė, jog viešasis pirkimas dėl remonto darbų šioje mokykloje įvyko vos šiek tiek daugiau nei prieš savaitę, tad jokie darbai čia kol kas nepradėti. "Dabar laukiu tolimesnių nurodymų, remonto darbai pas mus vyks per mokslo metus, – sakė direktorė. – Manau, tai nėra gerai. Parašiau savivaldybei oficialų raštą, bet kol kas atsakymo iš jų negavau."

J.Marcinkevičienė planuoja "suktis iš padėties" remontuojant uždaras patalpas. Pavyzdžiui, remonto labai reikia nusenusiai gimnazijos bibliotekai, tad ją teko laikinai iškelti į kitas patalpas. Ten, kur planuojama įrengti meno studiją, patalpa taip pat uždara, tad remontas niekam netrukdys, tik moksleiviai kurį laiką negalės naudotis patalpomis.

"Jei norime, kad patalpos būtų suremontuotos, turime ieškoti išeities, – sakė J.Marcinkevičienė. – O remonto mums labai reikėjo, ypač senam pastatui. Tačiau šio europinio projekto lėšų tam naudoti negalėjome, nes tai neatitiko sąlygų. Tad šiek tiek apsitvarkėme savo lėšomis, kad bent jau būtų tvarkinga, ir planuojame taupyti, kad galėtume suremontuoti ateityje."

Sofijos Kovalevskajos gimnazijoje niekas neremontuojama, nors savivaldybė dar liepą teigė, kad remonto darbai ten jau vyksta. Kaip "Vilniaus dienai" sakė gimnazijos direktorė Asta Marinaitė, jos žiniomis, ilgai neatsirado rangovo, sutinkančio atlikti remontą. Jei dabar vis tik paaiškės, kad rangovas jau yra ir remontas vyks, administracija turės didelį galvosūkį, kaip suderinti remontą ir mokymo procesą.

Užtruko procedūros

"Vilniaus dienai" pasidomėjus, kodėl remonto darbai mokyklose pradėti tik vasaros pabaigoje, kai mokyklos jau ruošiasi naujų mokslo metų pradžiai, Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja informavo, kad taip atsitiko dėl teisinių aspektų: užtruko viešųjų pirkimų procedūros, kurios nepriklauso nuo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos priimamų sprendimų.

Savivaldybės atstovė patikino, kad bus stengiamasi atlikti visus darbus sutartyse nurodytais terminais, kartu derinant atliekamų darbų grafikus su įstaigos bendruomene, kad tai netrukdytų mokslo proceso pradžiai ir eigai.

"Daroma viskas, kas įmanoma, kad remonto darbai būtų atliekami laikantis visų higienos reikalavimų, įstaigos bendruomenės apie atliekamus remonto darbus informuotos. Viliamasi, kad visi darbai bus atlikti laiku ir netrukdant mokymosi eigai", – teigė A.Kovalevskaja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ada

Ada portretas
Daug kur, mokyklose ir ikimokyklinese istaigose vyksta remontai. Tai labai apsunkina pedagogu darba, o ir vaikams nesaugu tokioje aplinkoje
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių