Quantcast

Vaikų psichikos bėdas užgožė aferos? (papildyta)

Kadaise klestėjęs Vaiko raidos centras (VRC) šiandien – beveik sugriuvęs ir įkeistas Turto bankui. Vienas jo iniciatorių, psichiatras Dainius Pūras, įtaria nešvarius Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Santariškių medikų susitarimus.

Uždaryti du stacionarai

Vaikų psichikos sveikata ir pagalba raidos negalią turintiems vaikams kažkada buvo betampanti sritimi, kurią valstybė pripažįsta kaip svarbią ir vertą plėtros. Bet ilgainiui paaiškėjo, kad plėtros vis dėlto vertos tik prestižinės medicinos sritys, o vaikų psichikos sutrikimų gydymas lieka tik antrarūšė, neverta didelio dėmesio paslauga.

Sostinėje, Žvėryne, įsikūręs VRC, teikiantis sveikatos priežiūros paslaugas sutrikusios raidos bei elgesio vaikams ir jų šeimoms, yra ties išnykimo riba. VRC buvo priverstas sustabdyti didelę dalį savo veiklos dėl avarinės pastato būklės – rugsėjo pabaigoje įgriuvo jo stogas. Taip nutiko, nes pastato būklė jau seniai tragiška, o tvarkomas pastaruosius metus jis buvo tik minimaliai.

"Jau mėnesį sustabdyta dviejų iš trijų stacionarų veikla, tiksliau, apribota apimtis. Turėdavome 47 lovas, dabar funkcionuoja tik dešimt. Vaikų psichiatrijos skyriaus ir Ankstyvosios reabilitacijos skyriaus stacionarai uždaryti", – padėtį konstatavo VRC direktorė Jovita Petrulytė.

Dėl šios priežasties, direktorės teigimu, specialistai dalijasi sumažintu kabinetų skaičiumi, dirba dviem pamainomis. Apribotos galimybės priimti pacientus, todėl dabar centras daugiausia priima tik Vilniaus miesto minėtų sutrikimų turinčius vaikus, kuriems nereikia būti stacionare.

"Dirbame sudėtingomis sąlygomis. Mūsų paslaugos tokios, kad reikia daug specialistų kabinetų, o jų dabar nėra. Dabar bent vilniečiams stengiamės suteikti ambulatorines paslaugas. Ne tiek daug tų procedūrų per dieną, bet geriau negu nieko. Ir labai laukiame sprendimų dėl kokių nors kitų patalpų. Ne taip mažai variantų apsvarstyta, bet tinkamo mūsų centrui, kokių 2 tūkst. kv. metrų, dydžio patalpų, suprantama, nėra", – apmaudo neslėpė J.Petrulytė.

Direktorė viliasi, kad koks nors sprendimas bus rastas, todėl toliau į eilę, kuri būdavo ir anksčiau, registruoja vaikus.

Žadėtas korpusas nepastatytas

VRC 1990 m. įsteigė SAM su Vilniaus universitetu (VU). Šios įstaigos tikslas, kaip sakė prie centro įkūrimo prisidėjęs ir jame dirbantis gydytojas konsultantas, vaikų ir jaunimo psichiatras profesorius D.Pūras, buvo diegti į praktiką ir skleisti per atgimusią Lietuvą šiuolaikinius vaikų raidos, elgesio, emocijų sutrikimų prevencijos, gydymo, reabilitacijos būdus. Pasak profesoriaus, tuometė atkurtos valstybės valdžia labai greitai rado ir būdą įsteigti naują įstaigą, ir lėšų jos veiklai, ir laikinas patalpas Valakampiuose, buvusios nomenklatūros poilsiavietėje.

1994 m. VRC persikėlė į Žvėryną, kur ilgą laiką buvo Vaikų ligoninė. 2008 m. centras su visa Vaikų ligonine buvo prijungtas prie VU ligoninės Santariškių klinikų. Tais pačiais metais steigėjai priėmė sprendimą įkeisti pastatus Žvėryne Turto bankui ir 2012 m. pastatyti naują VRC korpusą Santariškėse. Dėl šios priežasties į pastatą nebebuvo investuojama.

Dabar VRC dirbantys specialistai baiminasi, kad per daugelį metų sukaupta patirtis gali išnykti: centras stabdo didelę dalį veiklos dėl avarinės būklės stogo, o naujo korpuso Santariškėse, kuris turėjo būti pastatytas jau prieš metus, statyba dar net neprasidėjo. Ir, kas blogiausia, prof. D.Pūro manymu, kad ji niekada, matyt, ir neprasidės.

"Pažadais apie naują korpusą centro kolektyvas buvo maitinamas keletą metų. O kai įgriuvo stogas, paaiškėjo, kad niekas net neplanuoja to naujo korpuso statyti, nes Santariškėse yra svarbesnių dalykų. Neaišku, kas atsakingas, kad nepradedama statyba. O tada išeina, kad kalti tie, kuriems tas stogas įgriuvo", – sakė prof. D.Pūras.

Įtaria nusikalstama veikla

Užvakar, lapkričio 6 d., Santariškių klinikose įvyko dar vienas posėdis dėl VRC ateities. Per jį priimtas sprendimas dalį VRC veiklos laikinai perkelti į Santariškių klinikų filialo Vaikų ligoninės Chirurgijos korpusą.

"Tokį sprendimą priėmė. Aš jam nepritariau. Klausimas vienas – kur garantija, kad tas sprendimas tikrai yra laikinas? Visi vaidina, kad tai laikina. Kai klausi, kada bus VRC atkurtas, nes dabar jis yra ardomas, į tą klausimą niekas net nesiteikia atsakyti. O klausimas apie naują korpusą išvis yra kvailas, – ironizavo vaikų ir jaunimo psichiatras. – Atrodo, kad to centro niekas net ir nesiruošia statyti. Man čia kvepia afera, nes Žvėryno pastatai (VRC, Konsultacijų poliklinika ir kiti – red. past.) buvo įkeisti Turto bankui ir nebuvo leista jų remontuoti būtent todėl, kad bus statomas naujas korpusas Santariškėse."

Pasipiktinimą jam kelia ir tai, kad politikai, atsakingi už sveikatos sistemos sritį, toleruoja netolygią sveikatos sistemos plėtrą. Vienoms sritims leidžiama plėstis iki begalybės, su kitomis elgiamasi taip kaip šiuo atveju su VRC.

Santariškėse toliau sėkmingai kyla nauji korpusai, tačiau VRC nei vietos, nei lėšų nerandama. Visai neseniai paskelbta, kad 2015 m. Santariškių rajone, medicinos miestelio centre, bus pastatytas modernus medicinos mokslinių tyrimų centras. Ir jam bus atseikėta nei daug, nei mažai – 51 mln. litų.

"Tai čia mes ir matome iškreiptą vertybių sistemą. Lietuvos medicinoje, kaip džiunglėse, yra didieji žvėrys – prestižinės sritys, kurias proteguoja valdžia, ir yra tokios sritys kaip vaikų psichikos sveikata, raidos sutrikimai. Na, įgriuvo stogas, ką padarysi, vargšiukams nepasisekė. Didžiųjų medikų požiūris toks, kad galima tiesiog suspausti tuos vaikus, niekas į specifiką nesigilina. O po metų sakys: žiūrėkit, visai gerai čia sutilpot. Ir bėda bus išspręsta", – apie sutrikusią sveikatos apsaugos sistemą ir jos valdymą kalbėjo D.Pūras.

Lengviausia nusiplauti rankas

Taigi išeina, kad Santariškių klinikos savo pareigą įvykdė – rado laikiną sprendimą. O naujo korpuso statyba, jų teigimu, yra Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) reikalas. Tačiau, pasak prof. D.Pūro, SAM čia nesikiša ir atsakomybę meta ligoninei. Nors, profesoriaus manymu, atsakomybę čia turėtų prisiimti ne kas kitas, o VRC prie Santariškių klinikų prijungusi ministerija.
"Didžioji problema ta, kad SAM elgiasi tarsi būtų Santariškių klinikų filialas. VRC yra struktūra, bandanti modernizuoti vaikų psichikos sveikatos priežiūrą ir teikti pagalbą vaikams, turintiems raidos sutrikimų, kad ateityje neklestėtų visokie kūdikių namai ar internatai. Dabar toks smūgis žemiau juostos, kai Santariškėse chirurgai, su visa pagarba, daro sprendimus, bet jie čia neturi jokių kompetencijų. O SAM nusiplauna, nes tai esą ne jų reikalas. Tai čia yra tas pats ministras, kuris aiškina, kad vaikų psichikos sveikata yra prioritetas", – kritikos SAM žėrė profesorius.

Jis metė akmenį ir į sveikatos ministro Vytenio Andriukaičio daržą, kad mažiau reikėtų tikėti Santariškių klinikomis, o pačiam akyliau pastebėti, kaip viskas vyksta.

"Santariškės ministrui paaiškina, kad VRC pats yra aplaidus, neūkiškas, todėl ir stogas įgriuvo. Ir ministras tiki. Jis nemato, kas vyksta Santariškių ligoninėje, kad ten kai kurios sritys plečiasi iki begalybės ir panašiai", – sakė prof. D.Pūras.

SAM komentaro, ar planuojama kada nors vis dėlto pastatyti žadėtą VRC korpusą, portalas per kelias dienas nesulaukė.

SAM išplatintame pranešime sveikatos apsaugos ministras V. Andriukaitis teigė, kad rugsėjo pabaigoje įgriuvus pastato stogui centrui laikinai pasiūlytos patalpos Vaikų ligoninės chirurgijos korpuse Santariškėse.

Pasak jo, toks sprendimas laikinas, tačiau jis esą leidžia nenutraukti svarbios VRC veiklos: "Ilgalaikių sprendimų taip pat ieškoma, nes centro specialistų taikoma pažangi gydymo metodika turi būti toliau taikoma. Tačiau įstaigos vadovai neturėtų savo neūkiškumo dangstyti skambiomis frazėmis viešumoje."

Ministro tvirtinimu, už pastato avarinę būklę atsakingi tie, kas jį eksploatuoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

discount mbt shoes uk

discount mbt shoes uk portretas
mbt shoes wholesale Vaikų psichikos bėdas užgožė aferos? (papildyta) | KaunoDiena.lt

sultonas

sultonas portretas
Kol nepradės sodint į kalėjima aferistu tuo ju daugiau atsirasdinės dėl nebaudžiamumo.Vadinasi valstybėj nėra valdžios,o jei ji yra tai jai patinka tokia betvarkė.

Baisu

Baisu portretas
Labai vertinu VRC darbą ir nesuvokiu, kaip gali vykti tokie dalykai.. Remontuoti neleidžia ir po to kaltina dėl stogo...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių