Quantcast

V. Urbanavičiaus skulptūrai Vilniuje ketinama pritaikyti Neries krantinę

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybė nesvarsto galimybės nukelti Nacionalinės premijos laureato Vlado Urbanavičiaus skulptūros „Krantinės arka“ ir tarsis, kaip ją integruoti į tvarkomą Neries krantinę.

Pasak mero Remigijaus Šimašiaus patarėjos architektūrai Dalos Bardauskienės, šiuo klausimu ketinama konsultuotis ir su pačiu autoriumi, ir su specialistais.

„Mes tvarkome krantinę ir tą arką mes integruosime labiau į krantinę. Nes tie darbai, kurie buvo padaryti kultūros sostinei, tai upė tekėjo savo vaga, o skulptūros buvo sau. Dabar numatyta, kad kartu su architektais ir skulptoriumi apžiūrėsime, kaip ją integruoti. Nėra tokių planų griauti. V.Urbanavičius, pasakyčiau, tikrai yra daug nuveikęs ir Lietuvai, ir Vilniui“, - sakė ji.

„Mero nuomone, skulptūra yra savotiškas dirgikis vilniečiams. Jo nuomone, menas nebūtinai turi atrodyti labai statiškai, jis turi kelti emocijas. Be to, pats faktas, jog jos autoriui paskirta Nacionalinė premija, šį tą parodo“, - R.Šimašiaus poziciją BNS perdavė atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas.

Pats V.Urbanavičius BNS prisiminė, jog tik pastačius skulptūrą ji sulaukė kritikos ir buvo svarstoma ją ateityje nukelti.

„Buvo visokių minčių - kad čia laikinas objektas, kad reikia nukelti ruoštis. Gal kažkiek toks dėmesys (reiškia), kad dar ne šiemet nukelsime. Kol kas ji stovi - fiziškai skulptūra ilgai gali stovėti, o čia viskas priklauso nuo miesto sprendimo“, - BNS šią savaitę sakė skulptorius.

Iš surūdijusių dujų vamzdžių sukurta „Krantinės arka“, kartu su kitomis dviejomis skulptūromis - Mindaugo Navako „Dviaukščiu“ bei Roberto Antinio „Puskalniu“ - pastatytos 2009-aisiais, viešosios įstaigos "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) užsakymu. Visos skulptūros įstaigai kainavo apie 276 tūkst. litų (80 tūkst. eurų). Kilus visuomenės ir menininkų diskusijoms dėl „Krantinės arkos“, tuometinis Vilniaus administracijos direktorius Gintautas Paluckas nusprendė leidimą išduoti tik metams ir jie nebuvo pratęsti iki šiol. Skulptūros likvidavus VEKS atiteko Vilniaus savivaldybei - politikai bandė svarstyti jų likimą, tačiau sprendimo nepriėmė ir skulptūros liko stovėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonikas

Jonikas portretas
"Pagarba"Vilnieciams pasistate šūdvamzdi ir atsidziaugti negali šaunuoliai. Daugiau tokiu.

Troliai

Troliai portretas
Cia taip vadinami visi komentatoriai.....As vienas is ju ir siulau ta atlieku vamzdi pastatyti prie seimo arba po mero langais ..manau labiausia tinkanti ir atitinkanti realybe vieta....:)

A

A portretas
Šis vamzdis, tai ne skulptūra, tai pavyzdys kaip reikia plauti pinigus.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių