Quantcast

V. Kudirkos aikštė – nerūkymo zona?

Jau netrukus miesto valdžia tarybos posėdyje turėtų nagrinėti siūlymą uždrausti rūkyti Vinco Kudirkos aikštėje. Miesto tarybos nario Žydrūno Savicko teigimu, tokia iniciatyva buvo pačių gyventojų, rašo savaitraštis "Vilniaus diena".

"Tai pasiūlė patys vilniečiai, kurie mato problemą, kad ten renkasi daug jaunimo, paauglių, ir rūko. Aikštė tampa kaip rūkymo zona. O tarp rūkančių daug jaunuolių, kuriems nederėtų to daryti", – sakė Ž.Savickas.

Šį projektą rengia Vilniaus tarybos narių darbo grupė "Už kultūringą Vilnių". Pasak tarybos nario, pasiekti, kad ir kitose panašiose vietose Vilniuje būtų uždrausta rūkyti, yra ilgas procesas, tačiau žingsnis po žingsnio tai galima padaryti. Pirmąja tokia vieta grupė pasirinko centrinę V.Kudirkos aikštę.

Ar nutarimas bus priimtas, priklauso nuo tarybos narių. "Viskas tarybos narių rankose, bet tikiuosi, kad rūkantys šiuo klausimu nepainios viešųjų ir privačiųjų interesų", – pajuokavo Ž.Savickas ir pridūrė, kad, jo manymu, nerūkantys šią idėją tikrai palaikys.

Priėmus tokį nutarimą, aikštėje būtų išstatyti ženklai, informuojantys gyventojus, kad šioje vietoje draudžiama rūkyti. Nepaisantiems jų grėstų įspėjimai arba piniginės baudos.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad rūkymas vietose, kuriose pagal savivaldybių tarybų sprendimus draudžiama tai daryti, užtraukia įspėjimą arba 20–50 litų baudą. Bausti pažeidėjus gali policijos pareigūnai ir savivaldybės Sanitarijos inspekcija.

Ž.Savicko teigimu, tokių viešų vietų, kuriose draudžiama rūkyti, sostinėje ilgainiui turėtų atsirasti ir daugiau. "Kaune Laisvės alėjoje nerūkoma, norime ir Vilniuje turėti tokią zoną", – tvirtino pašnekovas.

"Vilniaus diena" primena, kad prieš dešimtmetį laikinosios sostinės valdžia buvo priėmusi nutarimą uždrausti rūkyti visoje Laisvės alėjoje. Tačiau tapęs miesto vadovu Vytautas Šustauskas su Kauno tarybos pritarimu tą draudimą panaikino. Prieš porą metų Kauno miesto taryba grįžo prie šio klausimo ir pradėjo pildyti reprezentacinių miesto vietų, kuriose draudžiama rūkyti, sąrašą. Šiuo metu Kaune draudžiama rūkyti septyniose tokiose erdvėse: Vytauto Didžiojo karo muziejaus ir Istorinės prezidentūros sodeliuose, Miesto sode prie Kauno valstybinio muzikinio teatro ir Kauno miesto savivaldybės pastato prieigose iš Laisvės alėjos pusės, Kauno valstybinio lėlių teatro kiemelyje, teritorijoje tarp pastatų Laisvės al. 85A, 87B ir Kęstučio g. 74A, šalia Šv. Arkangelo (Įgulos) bažnyčios laiptų bei bažnyčios pamatinių pakopų ir Nepriklausomybės aikštėje esančioje vaikų žaidimo aikštelėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių