Quantcast

V. Jankauskas: Vilniuje šilumos kaina didžiausia dėl nutrauktų biokuro projektų

  • Teksto dydis:

Šilumos kaina Vilniuje yra viena didžiausių Lietuvoje, nes buvo nutraukti "Dalkia" valdomos "Vilniaus energijos" biokuro įrengimo projektai, sako vienas Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) vadovų. Anot Vidmanto Jankausko, būtent biokuras mažesniuose miestuose leido sumažinti šilumos kainą.

"Dabar pasidarė, kad Šiauliuose mažiausia kaina vien dėl to, kad buvo remiami projektai mažesniuose miestuose. - projektai, kurie perėjo iš brangesnių dujų prie pigesnio biokuro. Vilniuje tokie projektai visiškai nė vienas nebuvo patvirtinti. Ne todėl, kad "Vilniaus energija" nenorėjo ar Vilniaus miestas nenorėjo, bet tiesiog politikai sustabdė vieną projektą, sustabdė kitą ir turime brangiausią šilumos kainą Vilniuje", - pirmadienį interviu Žinių radijui sakė LPK generalinio direktoriaus pavaduotojas, buvęs Kainų komisijos pirmininkas V.Jankauskas.

Anot jo, biokuro panaudojimas Lietuvos šilumos ūkyje ateityje turėtų didėti, nepaisant pingančių dujų.

"Tendencija (Lietuvos šilumos ūkio - BNS) dabar graži, nes dujos atpigo, o daugelis miestų perėjo prie biokuro ir palaipsniui ta biokuro dalis didėja. Dabar jau daugiau negu trečdalis kuro (sunaudojamo šildymui Lietuvoje - BNS) yra biokuras", - kalbėjo V.Jankauskas.

"Vilniaus energijos" tiekiamos šilumos kaina spalio mėnesį buvo 22,82 cento (12,5 proc. didesnė nei rugsėjį), o "Šiaulių energijos", kuri kūrena daugiausia biokurą, - 17,01 cento (2,8 proc. mažesnė).

"Dalkia" 2010 metais Vilniaus savivaldybei pasiūlė planą ir daugiau nei 800 mln. investicijų, atsisakant dujų ir Vilniaus šilumos ūkį pritaikant biokurui, tačiau savivaldybei nepratęsus Vilniaus šilumos tinklų nuomos iki 2037 metų, šis planas buvo atmestas.

2001 metais Vilniaus miesto šilumos ūkis 15-kai metų buvo išnuomotas Prancūzijos koncernui "Dalkia", kurio įkurta antrinė įmonė "Vilniaus energija" įsipareigojo iki 2017 metų į šilumos tinklus investuoti apie 579 mln. litų. Iki 2010 metų vasaros pradžios įmonė teigė atlikusi beveik visas investicijas - 518,2 mln. litų, iš jų 274,4 mln. litų investuota iš tarifo.

Dalkia, Vilniaus energija, biokuras, Lietuvos pramonininkų konfederacija, Vidmantas Jankauskas, Vilniaus šiluma, šilumos ūkis, 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Ar jau užtenka alinančiai brangių politinių projektų energetikoje? Suskystintų dujų terminalas yra toks alinančiai brangus politinis projektas energetikoje. Europoje tokių terminalų yra jau per dvidešimt. Stovi nenaudojami, nes suskystintos dujos yra pernelyg brangios. Kas už visą šią brangią butaforiją moka? Mes mokam. Todėl viskas Lietuvoje brangsta, dar daugiau emigruojam. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Seka pasakas...tegul geriau Dalkia pasako, kur jos Vilniaus energija dėjo 200 milijonų už parduotus taršos leidimus...

Upė

Upė portretas
Trakų mieste daug didesnė nei Vilniuje.Užtenka galvoti ir rašyti tik apie Vilnių.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių