Quantcast

V. Butkus domisi galimybe Modernaus meno centrą įkurti vietoje Lietuvos kino teatro

  • Teksto dydis:

Modernaus meno centro (MMC) idėjos iniciatorius Viktoras Butkus domisi galimybe centrą įkurti pastate, kurį planuojama statyti vietoje sostinėje esančio apleisto buvusio "Lietuvos" kino teatro.

„Iš dalies galiu patvirtinti, bet tai ne mūsų projektas. Vietoj Lietuvos kino teatro planuojamas statyti administracinis pastatas. Jei jis bus pastatytas, planuojame įsikurti tame pastate. Kai namas stovės, tada gali įsigyti patalpas, gali nuomoti patalpas. Mes neatmetame nė vieno varianto, skaičiuosime, kuris bus palankesnis“, - BNS sakė V.Butkus.

Pasak jo, atsisakius ankstesnės idėjos Vilniuje muziejų statyti dešiniajame Neries krante, sumažės ir planuojamo naujo projekto vertė.

„Sename plane buvo numatyta, kad savivaldybė paskirs žemės sklypą, turėjo būti skirtos struktūrinių fondų lėšos. Prie mūsų 20 mln. litų prisidėtų dar 10 mln. litų ir tada tas pastatas jau maždaug taptų toks, koks turėjo būti. Dabar natūralu, kad grįžtam tik prie nuosavų lėšų, nebus jokio viešojo sektoriaus dalyvavimo. Natūralu, kad projektas tiesiog susitraukia, jis nebus toks ženklus ir didelis, kadangi projekto dalyvių nėra labai daug“, - teigė V.Butkus.

Šiuo metu Lietuvos kino teatro pastatas priklauso Švedijos finansų grupės SEB valdomai Lietuvos nekilnojamojo turto bendrovei „Litectus“, kuri pastatą ir aplink jį esantį žemės sklypą už 9 mln. litų praėjusių metų rugsėjį įsigijo iš bankrutavusios bendrovės „Rojaus apartamentai“ administratorės įmonės „Admivita“.

"Litectus" vadovas Edvinas Malevkskis teigė, kad kol kas jokių pastato pirkėjų nėra atsiradę.

„Šiai dienai mes esame (pastato – BNS) savininkai, mes niekam nesame (pastato - BNS) pardavę. Tik tiek galiu pakomentuoti“, - BNS sakė A.Milevskis.

V.Butkaus teigimu, MMC projektas susideda iš dviejų dalių: modernistinio dailės paveldo sukaupimas ir išsaugojimas bei jo sklaida, viešinimas.

„Pirmoji dalis yra sukaupti Lietuvos modernizmo klasikos kolekciją. Kolekcijos branduolys jau yra praktiškai sukauptas, jame yra daugiau kaip 3,5 tūkst. meno kūrinių. Kita dalis yra padaryti tą kolekciją viešinamą ir prieinamą. Tai apima ir muziejaus pastatymą. Kadangi yra galimybės ir yra noras, turbūt padarysime ir antrą etapą“, - pasakojo idėjos iniciatorius.

V.Butkus vylėsi, kad MMC idėja per porą metų įgaus realų pavidalą.

Ketvirtadienį žiniasklaidoje skelbta, kad idėjos iniciatoriai atsisakė idėjos MMC statyti Vilniuje dešiniajame Neries krante, kadagi miesto savivaldybei laiku neparengė detaliojo žemės sklypo plano. Detalųjį žemės sklypo planą savivaldybė turėjo parengti iki 2012 metų gegužės, tačiau jis patvirtintas metais vėliau.

Neries krantinėje planuotam muziejui buvo numatytas 6 tūkst. kvadratinių metrų plotas prie Nacionalinės dailės galerijos. Pastate turėjo būti 2 tūkst. kvadratinių metrų salė nuolatinei vaizduojamojo meno ekspozicijai ir 1 tūkst. kvadratinių metrų ploto salė keičiamoms parodoms. Jame būtų vykę edukaciniai, kiti kultūros renginiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių