Quantcast

Užutrakio dvare vėl aidės muzika

Į Užutrakio dvaro sodybą vėl sugrįžta muzika. Buvusiame grafų Tiškevičių dvare šalia Trakų prasideda jau penktasis muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“. Trakiškiai ir jų svečiai, suplūstantys iš visos Lietuvos, nebeįsivaizduoja vasaros be šio muzikos vakarų ciklo atviroje šimtamečio parko erdvėje, supamoje Galvės ežero su viduryje stūksančia Salos pilimi. Šįmečiame festivalyje dalyvaus ne tik pažįstami ir pamėgti muzikos kolektyvai, bet ir pirmąsyk Užutrakyje koncertuos muzikos pasaulio žvaigždės.

Muzikos gerbėjų laukia keturi įspūdingi sekmadienių koncertai. Pirmasis įvyks liepos 19-osios vakare, Užutrakio dvaro sodybos rūmų parteryje. „Svinguojantis barokas“ - taip pavadintą muzikos programą žiūrovams dovanoja Valentinas Kazlauskas (fleita), Arūnas Šlaustas (fortepijonas), Arnoldas Gurinavičius (kontrabosas), Saulius Astrauskas (mušamieji).

Liepos 26 d. festivalyje koncertuos styginių kvartetas ARCO . Klausytojai išgirs Irmos Belickaitės (I smuikas), Dalios Suraučiūtės (II smuikas), Ramūno Zakaro (altas) , Dainiaus Palšausko (violončelė) ir solistės Ievos Prudnikovaitės atliekamus kūrinius.

„Sunkmetis apribojo koncertų skaičių, todėl festivalis sutrumpėjo. Tačiau žiūrovai patirs malonių staigmenų. Užutrakyje koncertuos ir muzikos pasaulio įžymybės - džiazo muzikantas iš JAV Hernan Romero bei smuiko virtuozas Sergej Krylov iš Italijos, grosiantis solo bei diriguosiantis Lietuvos kameriniam orkestrui“, - sakė „Užutrakio vakarų“ sumanytojas bei projekto autorius trakiškis Aringas Šumskas.

Beje, muzikos festivalis Užutrakyje pirmiausia siejamas su Lietuvos kameriniu orkestru. Galima sakyti, kad šis garsus muzikos kolektyvas įkvėpė ir „Užutrakio vakarų“ atsiradimą. Tai savita šio renginio vizitinė kortelė, apibūdinanti stilių, nuotaiką, repertuarą. Tačiau pastaraisiais metais į klasikinės kamerinės muzikos erdvę senajame Užutrakio dvare darniai įsilieja ir džiazo ritmai.

„Didelis įvykis Lietuvos muzikos padangėje, o mums - didelė atsakomybė“, - taip apie būsimą amerikiečio džiazo gitaristų H.Romero ir jo kolegos Roman Miroshnichenko iš Rusijos koncertą rugpjūčio 2-ąją sakė "Užutrakio vakarų " meno vadovas Eugenijus Paškevičius.

„Šis gitarų duetas žavi virtuoziškai atliekama muzika, pulsuojančia Lotynų Amerikos bei flamenko ritmais, subtiliomis džiazo improvizacijomis. Koncerte dalyvaus ir vienas žymiausių Lietuvos džiazo trimitininkų Valerijus Ramoška“, - pastebėjo E.Paškevičius.

Festivalį vainikuos rugpjūčio 9-osios vakarą nuskambėsiantis Lietuvos kamerinio orkestro, diriguojamo S.Krylovo, koncertas. Užutrakio parko alėjas užplūs W.A.Mozarto Simfonija nr.29 A-dur ir A.Vivaldi "Metų laikai", smuiko solo partijas atliks orkestro dirigentas.

„S.Krylovo - smuikininko ir dirigento - talentas pakeri. Festivalio svečiai turės retą progą klausytis vulkaniškos energijos ir stulbinamo profesionalumo muzikos fejeriją“, - pastebėjo festivalio sumanytojas A.Šumskas.

„Užutrakio vakarai“ per penkerius metus pelnė savo nuolatinę, vis pasipildančią muzikos mėgėjų auditoriją. Klausytis muzikos kultūros paveldo fone - ypatinga pramoga ir pažinimas vienu metu. Koncertai Užutrakio dvare, Trakų salos pilies ir Galvės ežero fone, nepalieka nė vieno abejingo. Tai pati demokratiškiausia aplinka - žiūrovai klausosi muzikos ne tik parke, bet irstydamiesi valtimis ir plaukdami jachtomis Galvės ežere.

Prieš koncertą arba po jo klausytojai gali pasivaikščioti pagražėjusiomis istorinio parko, kurį sukūrė žymus prancūzų kraštovaizdžio architektas Edouard Francois Andre, alėjomis, pasigrožėti atkurtomis skulptūromis, susipažinti su paroda dvaro svirne „Trakų bažnyčiai - 600“.

Festivalį rengia Trakų rajono Rūdiškių muzikos mokykla, viešoji įstaiga Nepriklausomi garso režisieriai, jį remia Trakų rajono savivaldybė, renginio o partneris - Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija.

Koncertai vyksta nuo 20 val. Bilietai - 10-15 Lt, vaikams ir senjorams - 50 proc. nuolaida. Bilietus galima įsigyti internetu www.bilietupasaulis.lt bei 2 val. prieš koncertą, taip pat į Užutrakį plaukiant motorlaiviu „Skaistis“. Motorlaivis nuo Salos pilies prieplaukos į Užutrakį išplaukia 19.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių