Quantcast

Užupis statys eko centrą

Ekologinių idėjų puoselėtojai Užupyje brandina naują mintį – įkurti ekologišką bendruomenės švietimo ir informacijos centrą. Anot idėjos sumanytojų, jam pastatyti užtektų vos kelių mėnesių.

Iš Užupio po visą miestą toliau plinta ekologiškos idėjos. Pripratinę vilniečius prie ekologinių produktų turgelio, užupiečiai siūlo naują mintį –steigti ekologišką švietimo ir informacijos centrą, kuris suvienytų visus, pritariančius ekologiškam gyvenimo būdui.

Centre vyktų ekologiškos gyvensenos mokymai, būreliai, praktiniai užsiėmimai, parodos, diskusijos, degustracijos, naujų produktų ir jų gaminimo technologijų pristatymai, bandymai, pardavimai, kitokie renginiai. Idėjos sumanytojai tikina, kad toks centras daug nekainuotų ir būtų naudingas visiems.

Pagal idėjos autorių skaičiavimus, centro pastatymui jiems užtektų 3-4 mėnesių,  o jo kaina būtų apie tūkstantį litų už kvadratinį metrą. Toks Centras būtų mobilus, todėl prireikus jį būtų galima iškelti į kitą vietą. Užupiečiai tikisi, kad atsiras ir daugiau norinčių savo darbais ar idėjomis prisijungti prie jų.

Ekologiško turgelio Užupyje sumanytojai siekia, kad naujasis centras pats atspindėtų ekologiškas vertybes. Jį planuojama statyti iš perdirbtų bei ekologinių žaliavų, kad jis taptų pavyzdžiu kitiems vilniečiams.

„Sienų statymui ir apdailai bus naudojami šiaudų, molio mišiniai, medžio, nendrių ir kiti natūralūs arba perpanaudoti produktai. Centro pastato apšvietimui ir šildymui bandytume naudoti saulės bei vėjo energiją, o vandenims - lietaus vandenį. Dėl tokios statybos jau esame apsitarę su eko technologijų kūrėjais ir tiekėjais, kurie norėtų prisidėti vystant šį projektą, kartu diegdami ir eksponuodami savo technologijas ir sprendimus“, - pasakojo užupiečiai Vytautas Ratkevičius ir Eglė Januškevičiūtė.

Ekologiškas statinys Paryžiuje:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių