Quantcast

Užupio barikados - teisėtos

Dar rudenį kiemą betono stulpeliais užsitvėrusius užupiečius kaltinę savivaldybės pareigūnai šiandien jau tvirtina, kad gyventojai turi tam teisę. Pasirodo, privačių kiemų savininkai mieste gali tvarkytis kaip patinka ir be miesto valdžios leidimo.

Pakeitė nuomonę

Draugiškumu garsėjanti Užupio bendruomenė buvo išsikovojusi, kad šiame rajone automobilius jie galėtų statyti nemokamai. Todėl betono stulpeliais užtverta aikštelė šalia „Užupio picerijos“ sukėlė ne vieno miestiečio pasipiktinimą. Rudenį situaciją įvertinę Savivaldybės darbuotojai nusprendė, kad kiemas užtvertas neteisėtai ir barikadas reikia patraukti. Tačiau betono stulpai taip ir liko nepajudinti.

Kiemą nuo neprašytų svečių saugantis Užupio gyventojas portalui prisipažino, kad didžioji užtvertos aikštelės dalis priklauso savivaldybei, tačiau valdininkams nusikalstamos veikos neradus, barikados liko kaip stovėjusios.

„Visi aplinkiniai gyventojai pasirašė sutikimą, kad kiemo teritorija bus aptverta, todėl nei valdžia, nei dar kas nors kitas neturi teisės nurodinėti, kaip mums tvarkytis savame kieme“, - teigė prisistatyti nepanoręs vyriškis.

Pašnekovas pasakojo, kad iki galo situacijos neišsiaiškinę savivaldybės pareigūnai iš pradžių puolė kaltinti gyventojus savivale, tačiau vėliau pakeitė savo nuomonę. „Paskambinkite jiems dabar ir pamatysite kaip kalbės“, - tvirtino užupietis.

Barikadų daugės

„Tai yra privatus sklypas ir jo savininkai gali tvarkytis kaip jiems patinka. Sudėtos užtvaros buvo suderintos, yra kaimynų sutikimai. Čia tik vienas iš pavyzdžių, kaip žmonės tvarkosi. Daugiabučių namų bendrijos, būna, pasitvirtina raudonas ribas ir užsitveria nuo svetimų automobilių“, - Užupio gyventojo žodžius patvirtino Savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėas Gintaras Tamošiūnas.

„Ir šiuo atveju buvo tas pats. Sklypas priklauso keliems asmenims, administruojanti bendrovė organizavo pasitarimą ir nusprendė, kad pašalinių žmonių automobiliai į kiemą nebus įleidžiami“, - pasakojo viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Ar tai reiškia, kad netrukus gali būti užtverti ir daugiau Vilniaus kiemų? „Manau, kad yra daugiau tokių namų, kuriuose yra panaši situacija ir tai būtų įmanoma“, - pripažino G.Tamošiūnas.

Paklaustas, kas pasikeitė nuo rudens, kai užupiečiai savivaldybės buvo kaltinami veikiantys nelegaliai, viešosios tvarkos skyriaus vedėjas prisipažino: „nežinau, kas pasikeitė. Tokių kiemų, kurie yra susitvarkę raudonas ribas, Vilniuje nėra daug. Gali būti, kad specialistai, pamatę nuotraukas, iš pirmo žvilgsnio nusprendė, kad taip negali būti. Tačiau patikrinus visus dokumentus, išsitraukus departamento bylas, paaiškėjo, kad minėtas sklypas yra nevalstybinis“, - sakė G.Tamošiūnas.


Šiame straipsnyje: Užupisbarikados

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių