Quantcast

Užupio aikštė prie turgaus oficialiai pavadinta Tymo vardu

  • Teksto dydis:

Šiandien Vilniaus Tarybos sprendimu Užupio aikštei greta Maironio, O. Šimaitės ir Aukštaičių gatvių suteiktas Tymo vardas.

Nuo 2008 metų čia veikia šiuolaikinis Tymo turgus. Tačiau Tymo kvartale dar nuo XIV amžiaus buvo įsikūrę amatininkai. Jame veikė pirmosios Vilniuje tymo – minkštos, dažniausiai ožkų odos – dirbtuvės. Malūnams reikėjo vandens, tad buvo įrengta daug Vilnelės kanalų ir užtvankų. Rajonas buvo atsidūręs tarsi saloje. XIX a. kanalai buvo užkasti, malūnai nugriauti, o vietoje jų atidarytos smuklės, arbatinės, parduotuvės, kepyklos, skalbyklos ir pan. II pasaulinio karo metu Tymo kvartalas buvo sunaikintas. Tik 1959 m. nutiesta nauja Maironio gatvė.  Dabartiniame Tymo turguje pardavinėjami ekologiški maisto gaminiai, vyksta renginiai, akcijos, kurių metu prekybininkai skiria paramą tiems, kam jos labiausiai reikia.

Pavadinti aikštę Tymo vardu pasiūlė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Istorinės atminties komisija.


Aikštės prieigos nuolat keičiasi. Greta turgaus gražėja Misionierių sodas. Artimiausiu metu čia bus atnaujinti takai, jų apšvietimas, jau įrengta daugiau suolelių, planuojama vaikų žaidimų aikštelė, bus erdvė miesto daržams. Planuojant erdves prisitaikoma prie jau esamų srautų, tvenkinių, juos tiesiog sujungiant įvairiais patogiais ryšiais.

Onos Šimaitės gatvės apačioje prie pat Maironio gatvės yra numatyta vieta būsimam paminklui pagerbti žydus gelbėjusius Lietuvos gyventojus.

Tarybos posėdžio metu suteiktas vardas ir takui, kuris veda nuo Maironio gatvės link Česlovo Milošo laiptų – jis pavadintas Lenkijos politiko, publicisto Jurgio Vladislovo Giedraičio vardu. Iš Lietuvos kunigaikščių Giedraičių giminės kilęs politikas aktyviai rėmė Lietuvos kovą už Nepriklausomybę. Jo ir Č. Milošo vadovaujamas Lenkų nepriklausomos literatūros ir mokslo pagalbos fondas nuo 1982 m. teikia stipendijas Lietuvos istorikams ir menininkams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuviškos kalbos išžaginimas

Lietuviškos kalbos išžaginimas portretas
Tokio vardo "tymas" nėra.Yra pavadinimas.

Arūnas

Arūnas portretas
Ponai,tai ne Užupio rajonas,o Paupio.Užupis randasi kitame Vilnelės upelio krante,už upelio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių