Quantcast

Užgavėnių šėlsmas įtrauks visą Vilnių

Aktyvūs sostinės mikrorajonų gyventojai jau siuvasi kaukes. Šnipiškių seniūnijos gyventojai vasario 24-ąją ketina organizuoti tradicines Užgavėnių eitynes, Verkių seniūnijoje ant laužo čirškės Morė. Vilniaus mokytojų namai tradiciškai kviečia pašėlti savo kieme, o pilaitiškiai žiemą iš kiemo varys paskutinį žiemos šeštadienį prie prekybos centro „Pupa”.

Šnipiškėse – tradicinės eitynės

Antradienį Šnipiškių seniūnija organizuoja tradicinę šventę – eitynes. 13 val. Slucko, Šeimyniškių, Lvovo gatvėmis iki Savivaldybės keliaus eisena, kurią  pradės skautai, šauliai su rogėmis, vežimais ir žirgais. Organizatoriai žada, kad Užgavėnių šėlsmas tęsis iki pat 18 valandos.

Jų teigimu, šventėje dalyvaus skautai „Raitija“, Šnipiškių Jaunųjų šaulių būrys, Vilniaus miesto pagyvenusių žmonių asociacijos Šnipiškių poskyrio senjorai, M. K. Čiurlionio menų gimnazijos mokiniai.

Verkiuose – Lašininio ir kanapinio kova

Verkių seniūnija gyventojus ragina atvykti į Užgavėnių šventę, ūšiančią Baltupiuose, Kalvarijų ir Didlaukio gatvių kampe.

Nuo 16.30 val. iki 19.00 val. - visus svečius linksmins muzikantai ir folklorinis ansamblis „Cedrono vyturiukai“. Linksmybių dalyvių lauks Kanapinio ir Lašininio kova prie Užgavėnių laužo, estafetės, įvairios rungtys, Morės deginimas ant laužo. Visi šventės dalyviai ir svečiai bus vaišinami blynais, koše, arbata.

Mokytojų namuose ateitį spės čigonės

Užgavėnės Mokytojų namų kiemelyje šėls nuo antradienio ryto iki vakaro. 10 val. prasidėsiančios linksmybės išsikvėpti žada tik 20 val. Užgavėnių mugėje bus galima paragauti įvairių blynų, paskanauti riebių dešrų, smaguriai turės progą nusipirkti medaus.

Nuo 10.30 val. kiemelyje vyks Mažųjų Užgavėnių šventė. Joje dalyvaus Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtiniai. Mažųjų sostinės gyventojų laukia linksmybės, tradicinių Užgavėnių papročių demonstravimas. Pagrindinis šios dalies akcentas – parodos „Užgavėnių morės”, čia veikusios beveik visą mėnesį, uždarymas, jos dalyvių apdovanojimas. Parodoje buvo eksponuojama per 60 Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtinių sukurtų morių.

Vakare, 18 val. Užgavėnių šėlsmas į Vilniaus mokytojų namų kiemelį pakvies jau visus viliečius. Čia rungsis Lašininis su Kanapiniu, degs Morė, o susirinkusios čigonės išburs visus norinčiuosius. Atėjusius linksmins Vilniaus mokytojų namų folkloro ansambliai „Vilniaus dzūkuliai”, „Reketukas”, „Tyklė” ir tautiškos muzikos ansamblis „Vilnija”. 

Pilaitė švęs pagal senąsias tradicijas

Užgavėnės Pilaitėje – ne tik įvairių blynų kepimo bei valgymo šventė. Tai - linksmybių „maratonas”, kurį šeštadienį kurs kaukėmis persirengę rajono gyventojai, spektaklį statantys Pilaitės teatro dainininkai, profesionalus dailininkas ir net vietinis grožio salonas, šventės dalyviams pažadėjęs valiūkiškas Užgavėnių šukuosenas. Mažiesiems gyventojams bus rengiamas tapybos muilo burbulais būrelis.

Pasak neseniai į Pilaitę atsikėlusio Liutauro, bene smagiausia, kad šiemet nebereikės važiuoti švęsti Užgavėnių kur nors toli už miesto ar tiesiog pasiųsti „ubagauti” vaikų – linksmą žiemos šventę galės pasitikti su visa šeima. „Džiugu, kad kultūrinės ir socialinės iniciatyvos pasklido ir po atokesnius Vilniaus kampelius. Pasirodo, gyvenimas gali virti ne tik centre ar Senamiestyje”, - džiaugiasi jaunas tėtis.

„Suburdami pilaitiškius kartu švęsti linksmiausią žiemos šventę tarsi prisimename senąsias bendruomenių tradicijas, grįžtame prie tikrųjų šventės ištakų. Juk ir mūsų senoliai žiemą išlydėdavo iš savo kiemo su savo vaikais ir kaimynais, visos gražiausios šventės neišeidavo už bendruomenės ribų. Todėl nutarėme pakviesti gyventojus kartu kurti Užgavėnių šėlsmą, kartu išvyti žiemą, vaišintis, žaisti ir su gera nuotaika pasitikti pavasarį savo rajone”, -  sako prekybos centro „Pupa“ vadovė Aistė Adamonytė.


Šiame straipsnyje: Užgavėnės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių