Quantcast

Užgavėnių persirengėliams – visi lygūs

Pirma Užgavėnių persirengėlių eitynių auka Vilniuje tapo JAV nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Lietuvoje Anne Elizabeth Derse. Ją ne tik įmurdė į pusnį, bet ir velnio lašais prigirdė.

Užgavėnių persirengėliai antradienį po pietų užtvindė visą senamiestį. 16 val. eismas Pilies gatvėje sustojo. Vairuotojai kantriai laukė, kol šūkaujanti, dainuojanti ir grojanti kaukėtų žmonių procesija iš Katedros aikštės persikels Rotušės link.

Pilies gatvės prieigose baltais gydytojų chalatais apsitaisę persirengėliai čiupo šalikelėje su kavos puodeliu rankose stovinčią moterį, paguldė ją į neštuvus ir puolė nešti. "Sunkus atvejis! Punktas, punktas, punktas!" – šaukė persirengėliai, praskirdami Pilies gatvę užtvindžiusią žmonių minią.

Pabėgėję keletą žingsnių jie išvertė savo pacientę į pusnį. Iškart po to vienas daktaras galantiškai pasiūlė jai ranką atsistoti, o vyriškiui asistuojanti seselė skubiai pripylė medinį šaukštą aitrios degtinės. "Lašų sveikatai!" – aiškino seselė.

Tapę šios mizanscenos liudininkais procesijos dalyviai kvatojo iki ašarų. Juokėsi ir netikėtai ligone tapusi moteris. "Ir neįsižeidė..." – tarpusavyje kuždėjosi kelios paskui persirengėlius sekančios eitynių dalyvės.

"O ko čia įsižeisti!" – angliškai prakalbo velnio lašais pavaišinta moteris. Pirma Užgavėnių persirengėlių auka Vilniuje tapo... JAV nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Lietuvoje A.E.Derse.

"Sveikinu visus lietuvius su abiejomis šventėmis. Labai smagu būti pačių įvykių sūkuryje", – šypsojosi ambasadorė.

Tuo metu daktarai jau ieškojo, ką dar pagydžius. Čigonai pardavinėjo savo arklius. Pirkliai siūlė riestainių, o klientams privilioti pūtė lūpinę armonikėlę ir suko tarškynę. Raganos taikėsi į vaikus. "Man patinka šitas berniukas", – priėjusios prie ant tėvų rankų laikomų vaikų pasmailintu lietuviu gražbyliavo.

Nuo Rotušės aidėjo pažįstama melodija su specialiai Užgavėnėms adaptuotais žodžiais: "Mes jėėėga, ubagai ir čigonai taps laimingi, mes jėėėga, Užgavėnes švenčiam ir mes laimingi."

Rotušės aikštėje įsikūrusiame Užgavėnių miestelyje vilniečiai į taktą trepsėjo kojomis ir būriavosi prie kioskelių. "Lašininio ir Kanapinio kova", "Velnio užkandėlė", "Čigonų džiaugsmas", "Raganų puota", "Užgavėnių burtai" – tokių pavadinimų blynai viliojo kvapais. Kainos nesikandžiojo – 4,5–8,9 lito už vieną.

Minioje valgyti skaniau. Todėl vieni kramsnojo riestainius, antri stiprinosi skilandžio riekele, treti šildėsi karštu vynu.

"Norisi prasiblaškyti, pasisemti įspūdžių", – atėjimo į Užgavėnių šventę priežastis aiškino Kristina ir Dainius Kazilioniai. Jei ne tiek dėl savęs, kiek dėl vaikų – Nidos ir Emilio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių