Quantcast

Uždegta žalia šviesa sutarčiai dėl Sporto rūmų teritorijos tvarkymo

Vilniaus miesto savivaldybės taryba trečiadienį uždegė žalią šviesą sutarčiai su Turto banku dėl Sporto rūmų teritorijos tvarkymo.

Jungtinės sutarties projekte numatyta, kad savivaldybė tvarkytų aplinkinę teritoriją, o Vyriausybės deleguotas Turto bankas iki 2023-iųjų pritaikytų rūmus kongresų centrui, trečiadienį pritarė savivaldybės taryba.

„Mūsų pareiga būtų sutvarkyti visą aplinką – mes projektus esame pasidarę, kad ta aplinka buvusiose žydų kapinėse būtų tvarkoma su visa derama pagarba teritorijai. Mūsų atsakomybių pasidalijimas yra, esame pasiruošę tą aplinką tvarkyti“, – BNS sakė meras Remigijus Šimašius.

Senųjų žydų kapinių Šnipiškėse teritorija yra valstybės saugoma kultūros vertybė, dalį teritorijos valdo savivaldybė, dalį – Turto bankas. Preliminari aplinkos tvarkymo kaina siektų 3,42 mln. eurų.

Anot R. Šimašiaus, kol kas, jo žiniomis, dėl Sporto rūmų pastato rekonstrukcijos „buvo pasistūmėjimų, bet jie labai minimalūs“. Mero nuomone, koronaviruso sukelta krizė turizmo sektoriuje būtų palankus metas įgyvendinti projektą, kad sektorius po dvejų metų „startuotų naują sezoną su atsigavimu“.

Sutarta, kad ši rekonstrukcija padėtų ir apsaugoti, ir pritaikyti pažinimui bei naudojimui Vilniaus kongresų centro prieigas.

Pasak savivaldybės, tvarkant kapinių teritoriją numatyta įrengti pėsčiųjų takus, žydinčias vejas, atnaujinti dangas, mažosios architektūros elementus, teritorijos apšvietimą, įrengti teritorijos laistymą, taip pat atlikti kitus būtinus teritorijos sutvarkymo darbus – atnaujinti esamas atramines sienas, laiptus, įrengti informacinius ženklus apie vietos istoriją.

Savivaldybė teigia visus darbus suderinusi su Lietuvos žydų bendruomene ir Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetu.

„Sutarta, kad ši rekonstrukcija padėtų ir apsaugoti, ir pritaikyti pažinimui bei naudojimui Vilniaus kongresų centro prieigas“, – nurodo savivaldybė.

Planai vietoj 1971-aisiais statytų nebenaudojamų Vilniaus koncertų ir sporto rūmų įrengti konferencijų centrą brandinami nuo 2015-ųjų, kai Turto bankas iš bankrutuojančios Ūkio banko investicinės grupės ir bendrovės Žalgirio sporto arena už 5,6 mln. eurų perėmė rūmų pastatą. Turto banko iki šiol vykdytos rekonstrukcijos konkursų procedūros baigėsi nesėkmingai, naują konkursą žadėta skelbti šiemet.

Žydų organizacijos skirtingai vertina iniciatyvą įkurti Kongresų centrą vietoje Sporto rūmų.

Lietuvos Vyriausybė projektą suderino su Lietuvos žydų bendruomene ir Londone įsikūrusiu Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetu, tačiau projektas įstrigo.

Rekonstrukcijos šalininkai teigia, kad sovietų okupacijos metu statant Vilniaus koncertų ir sporto rūmus buvo sunaikinti iki tol toje vietoje buvę palaidojimai, o pats pastatas, kaip ir jį supusios kapinės, įtrauktas į Kultūros vertybių registrą ir negali būti nugriautas.

Tačiau Vilniaus žydų bendruomenė ir kai kurios užsienio žydų organizacijos projektui prieštarauja, kritiką yra reiškę ir dešimtys JAV kongresmenų. Kritikai sako, kad kongresų centro įrengimas išniekintų žydams šventą vietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaimietis avulis

Kaimietis avulis portretas
Surinkti tuos zydu kaulus ir isvezti is uz miesto kur davos mazam sklypeliui. O Sporto rumus ir Stadiona apstatyti moderniais pastatais, kurie uzdengtu kaimiecio Avulio gyvenamuju rajonu miesto centre sedevrus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių