Quantcast

Už kapinyno kasinėjimą - pusė milijono litų ir belangė

Vilniaus apygardos teismas penktadienį kalėti nuteisė neteisėtai kapinyną šalia Apuolės piliakalnio Skuodo rajone kasinėjusius du juoduosius archeologus. Jie valstybei turės atlyginti padarytą pusės milijono litų žalą.

Civilinį ieškinį baudžiamojo byloje buvo pareiškęs Kultūros paveldo departamentas.

40-metis vilnietis Olegas Salijus nuteistas kalėti trejus metus ir šešis mėnesius. Vyras nuosprendžio laukė būdamas suimtas. Jis už grotų buvo laikomas nuo 2011 metų gegužės 23 dienos - dvejus metus. Suėmime praleistas laikas įskaitytas į bausmės laiką, todėl jam liko kalėti pusantrų metų.

Taip pat vilnietis 36 metų Vadimas Čvanovas nuteistas kalėti ketverius metus.

Šiems vilniečiams buvo pareikšti įtarimai dėl didelės vertės mokslinės, istorinės vertybės pagrobimo ir vertimosi uždrausta ūkine komercine veikla.

Kapų plėšikų bylos kaltinamieji įkliuvo 2009 metais birželį Skuodo rajone, kasinėdami kapinyną šalia Apuolės piliakalnio. Juos nutvėrė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas. Šis asmuo ir buvo apklaustas teisme liudytoju.

Paveldosaugininkas, Seimo narys Naglis Puteikis yra viešai piktinęsis, jog net už rankos sučiupus juoduosius archeologus į teisiamųjų suolą sėda tik samdyti darbininkai, o senkapių plėšimo organizatoriai lieka neišaiškinti. Jis taip pat spėjo teisėsaugą nededant visų pastangų išaiškinti organizuotą kapų plėšimą ir spėjo, jog galbūt taip dangstomi įtakingi asmenys.

„Organizuoti susivienijimai perka labai brangią įrangą, metalo ieškiklius, ateina į kapavietes, viduramžių genčių kapinynus, išsirenka turtingiausius, kur palaidoti genčių vadovai, ir nelegaliai iškasa archeologinius radinius ir juos parduoda tiek Lietuvoj, tiek užsieny“, - yra sakęs N.Puteikis.

Archeologai kapinyne ištyrė aštuonis degintinius X-XII a. kapus, rasta antkaklių ir apyrankių fragmentų, pasaginių segių, smeigtukų, karolių bei II- IV amžiaus pavienių radinių. Radinius saugo Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejus, Stokholmo istorijos muziejus ir Lietuvos nacionalinis muziejus.

IIš vadinamųjų juodųjų archeologų konfiskuoti archeologiniai radiniai bus perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Teismas nusprendė, kad abiejų juodųjų archeologų kaltė tyčia kasinėjus kapinyną yra įrodyta.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių