Quantcast

Unikalus medinukas Užupyje bus išgelbėtas

  • Teksto dydis:

Trečiadienį sostinės taryba nusprendė restauruoti medinės architektūros paveldą – namą Užupyje, Polocko g. 52, rašoma pranešime spaudai.

Į Kultūros paveldo objektų sąrašą įtrauktas medinukas bus pritaikytas visuomenės poreikiams – restauruotame pastate galės įsikurti kultūrinių mainų su Baltarusija centras, Užupio biblioteka ar kitas bendruomenės traukos objektas.

Buvęs gyvenamasis namas adresu Polocko g. 52 yra unikalios medinės architektūros pavyzdys Vilniuje. Šiuo metu jis yra avarinės būklės, todėl sostinės savivaldybė šiais metais teiks paraišką atnaujinimo darbų finansavimui gauti. Planuojama, kad restauravimo darbams bus skirta apie 1, 6 mln. eurų. Nebenaudojamas pastatas taps Užupio gyventojų traukos centru – čia galėtų įsikurti biblioteka, skaitykla, jame vyktų įvairūs edukaciniai, kultūriniai renginiai bendruomenei. Kokia konkrečiai veikla bus vykdoma restauruoto pastato patalpose, šiuo metu dar yra atviras klausimas.

Polocko g. 52 pastatas pradėtas statyti dar 1876 m. Tai – ypatingos architektūrinės vertės medinis pastatas, puoštas menine drožyba, kuriai Vilniuje neprilygsta joks kitas medinis paminklinis namas. Jame tarpukariu gyveno visuomenės ir kultūros istorijai svarbios asmenybės – menininkai Konstantinas Markovskis, Jadvyga Minska, rašytoja Sofija Bykova, lankėsi tapytojas Ferdinandas Rusčicas ir fotografas Janas Bulhakas. Namas 2006 m. buvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemyna

Žemyna portretas
Lygiai toks pat buvo ir ant Vilkpėdės kalno. Ten ir daugiau mielų medinukų stovėjo. Kol Zuokas miesto tėvu nepatapo. Tada jis pradėjo ir Šnipiškėm rūpintis, ir Šeškinės landšafto panoramą prie stiklo dėžių derinti. Ir Vilkpėdės kalnu pasirūpino. Tada ir medinėmis „atgyvenomis” ant Vilkpėdės kalno „pasirūpinta” - jų vietoje nuo tada „šiuolaikiški”, „gėdos nedarantys” mūriukai ir mūrai stovi... Ir Žvėrynas neužmirštas - septynmyliais žingsniais „pažangon” išspirtas buvo... Žodžiu, viskas išsijuosus daryta, kad tik suspėtų, kad Vilnius neturėtų nieko savito, tad taptų toks „kaip visi”, „civilizuotas”...

Ema

Ema portretas
Nuostabus namukas. gerai, kad jį išgelbės
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių