Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos baikeriai žygiu iš Kijevo į Vilnių deklaravo siekį tapti ES dalimi

2013-08-28 10:43 diena.lt inf.
Ingos Juodytės nuotr.

Ukraina siekia tapti Europos Sąjungos (ES) dalimi, gyventi pagal tuos pačius principus bei tikisi, kad lapkritį Vilniuje bus pasirašyta ES ir Ukrainos Asociacijos sutartis, sakė opozicinės Ukrainos parlamento frakcijos "Udar" narys Rustamas Raupovas, su penkiolika baikerių surengęs simbolinę akciją "Ukraina – į Europą".

"Mūsų pagrindinis tikslas - gyventi Ukrainoje, kaip gyvenama Europoje, gyventi pagal tuos pačius principus - demokratija, žmogaus teisės", - trečiadienį atvykęs į Lietuvos Seimą sakė R.Raupovas.

"Baikeriai - laisvi žmonės, o laisvi žmonės renkasi Europą", - teigė jis.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatai, kanceliarijos darbuotojai, baikerių klubų nariai vyko iš Kijevo į Vilnių su šūkiu "Ukraina – į Europą".  Vilniuje baikeriai perdavė žygio vėliavą Lietuvos politikams.

Svečiai su savo motociklais buvo sutikti didžiajame Seimo kieme. Juos pasitikęs Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas teigė, kad Lietuva, Baltijos šalys, Šiaurės šalys remia Ukrainos siekį lapkritį per Rytų partnerystės susitikimą Vilniuje pasirašyti Asociacijos sutartį.

"Yra planas A - kad Ukraina pasirašytų sutartį, B plano nėra, - tvirtino jis. - Mes dabar pirmininkaujame ES Tarybai ir viską padarysime, kad turėtumėte galimybę pasirašyti Asociacijos sutartį lapkričio mėnesį viršūnių susitikime. Tai būtų labai rimtas žingsnis padedant Ukrainai įstoti į ES."

Baikerių akciją surengė opozicinė Ukrainos partija "Udar", kuriai vadovauja garsus boksininkas Vitalijus Klyčko.

V.Gedvilas priminė, kad savo karjerą V.Klyčko pradėjo Lietuvoje, treniravosi Panevėžyje. Be to, Lietuvos Seimo pirmininkas teigė pats buvęs baikeris, tik dabar motociklas stovi garaže.

Devyniolika baikerių iš Kijevo išvažiavo rugpjūčio 24 dieną, kai Ukraina šventė Nepriklausomybės dieną. Per keturias dienas įveikę per 2,5 tūkst. kilometrų penkioliką ukrainiečių pasiekė Vilnių. Pasak R.Raupovo, keturi baikeriai sugedus jų technikai buvo priversti nutraukti žygį.

Akcijos tikslu Vilnius pasirinktas, nes Lietuva pirmininkauja ES Tarybai.

"Važiuodami bendravome su žmonėmis, žiūrėjome, kaip jie gyvena, pagal kokius principus kuria savo gyvenimą. Ir žinote, mums tai labai patiko. Manome, kad tai yra būtent tai, kas turi būti mūsų šalyje", - tvirtino Rados deputatas.

Lapkričio 28-29 dienomis Vilniuje vyks Rytų partnerystės viršūnių susitikimas. ES  Rytų partnerystės programa siekiama paskatinti glaudesnius ES santykius su šešiomis posovietinėmis šalimis - Armėnija, Azerbaidžanu, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina.