Quantcast

Ūgtelėję „neišnešiotukai“ rinkosi įkvėpti likimo brolių

Vaikų ligoninės parke Santariškėse šeštadienio vidurdienį rinkosi neišnešiotus vaikus auginančios šeimos. Tokį renginį pirmą kartą Lietuvoje suorganizavo Neišnešiotų naujagimių asociacija „Neišnešiotukas“.

Į renginį susirinko apie 30 neišnešiotus vaikus auginančių šeimų iš Vilniaus ir kitų šalies miestų. Vieni vaikai – vos metų ar kelerių, kiti – jau suaugę dvidešimtmečiai.

Pasak asociacijos pirmininkės Astos Radzevičienės, „Neišnešiotukas“ susikūrė tik pernai rugsėjį, tad svarbiausias šio susitikimo tikslas – susipažinti ir pasidalinti patirtimi, padedančia įgauti vilties bei stiprybės auginant per anksti į pasaulį pasibeldusį mažylį.

Taip pat susirinkusieji stebėjo spektaklį ir šalia ligoninės pasodino tris medelius, tapsiančius vilties simboliu. Pirmininkės teigimu, buvo justi, kad tokio renginio šeimoms jau seniai reikėjo, ir neabejojama, kad jis taps tradiciniu.

„Tėvams, sulaukusiems neišnešioto naujagimio, svarbiausia jausti, kad jie yra ne vieni, kad tokių tėvų yra dešimtys tūkstančių, ir kad mes galime vieni kitiems padėti, suteikdami emocinę paramą. Mūsų pagrindinis tikslas – sukviesti visą auditoriją, t.y. šeimas, kurios augina jau paaugusius neišnešiotus naujagimius bei ligoninės skyriuje gyvenančias mamas. Todėl mes ir organizuojame renginį kieme, po reanimacijos langais, kad mamos ateitų ir pamatytų tą gyvą pavyzdį, kaip tie kūdikiai išaugo. Norime nuteikti optimistiškai, suteikti vilties, tikėjimo“, - sakė A.Radzevičienė.

Pirmininkės teigimu, toks renginys – taip pat ir puiki proga padėkoti gydytojams bei slaugytojams, kurie neišnešiotus kūdikius auginantiems tėvams tampa tarsi šeimos nariais.

„Ir patiems gydytojams be galo malonu ir gera matyti tokius vaikus, nes jie tampa kaip ir mūsų šeimos nariais. Labai sunku nupasakoti, sakykim, nebūtumėte ragavę šokolado ir aš jums aiškinčiau, koks skanus yra šokoladas. Tokių žmonių, kokie yra reanimacijoje, tikrai nesate sutikę. Tie žmonės yra nuostabūs, fantastiški, šeimos nariai, guodėjai, psichologai. Jiems būna labai malonu, kai atvažiuoja šeimos su paaugusiais vaikais – dvimečiais, penkiamečiais ar dvidešimtmečiais“, - emocingai kalbėjo A.Radzevičienė.

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje kasmet apie du tūkstančiai, t.y. maždaug 6 proc. visų naujagimių, gimsta gerokai anksčiau laiko.

Pasaulinės sveikatos organizacija skelbia, kad pasaulyje kasmet neišnešiotas gimsta kas dešimtas naujagimis. Pernai gerokai anksčiau laiko gimė apie 15 mln. visų pasaulio naujagimių.

Tačiau yra ir kuo pasidžiaugti – pagal neišnešiotų naujagimių išgyvenamumo rodiklius Lietuva pasaulyje yra viena iš lyderių. 1993 m. Lietuvoje išgyvendavo tik 12 proc. pačių mažiausių neišnešiotų naujagimių, sveriančių nuo 500 iki 999 gramų, o šiandien – jau 57 proc. Didesnių kūdikių, sveriančių nuo vieno iki pusantro kilogramo, išgyvenamumo rodiklis per tą patį laikotarpį pakilo nuo 43 iki 97 proc.

Lietuvoje pats mažiausias išgyvenęs ir sėkmingai užaugęs naujagimis gimęs tesvėrė 450 gramų, o paties mažiausio gestacinio amžiaus naujagimis gimė vos 22 savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių