Quantcast

Vilniuje modernizuojama gyventojų perspėjimo sistema (atnaujinta)

  • Teksto dydis:

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pasigyrė, jog šiandien vidurdienį visoje Lietuvoje bus atliekamas gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos techninis patikrinimas. Elektros sirenas buvo žadama įjungti visam darbo ciklui - 3 minutėms.

Vilniečiai minėtų sirenų gausmo neišgirdo - Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad šiuo metu vyksta gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos modernizavimas.
Visgi Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo (LUGPPS) atstovai teigia, jog tai nėra visiška tiesa.

"Sistema Vilniuje neveikia nuo šių metų pradžios, sutartis su ją prižiūrinčia įmone yra nutraukta. O kada ji ims veikti - visiškai neaišku", - teigia LUGPPS pirmininkas Saulius Džiautas.
Anot jo, tai reiškia, kad Vilniaus miesto gyventojai sėdi ant didelės parako statinės. "Atsitikus didelio masto avarijai ir stichinei nelaimei vilniečiai negalėtų būti laiku ir tinkamai apie ją informuoti".

"Labai simboliška, kad faktai apie neveikiančią sistemą ir slepiamą informaciją aiškėja būtent šiandien. Kaip žinia, spaudžiamas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovo Remigijaus Baniulio šiandien savo postą paliko Bendrojo pagalbos centro vadovas Artūras Kedavičius. Galiu tik prognozuoti, kad kita pono Baniulio auka, prireikus dangstyti savo neveiklumą, taps Civilinės saugos departamento vadovas", - sako S. Džiautas.

Tuo metu savivaldybės teigimu, šiuo metu vyksta minėtos sistemos modernizavimas.

Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė BNS sakė, kad sostinėje dabar veikia dar sovietų laikais įrengtos sirenos.

"Dabar vyksta viešojo pirkimo procedūros, etapais tikimasi pakeisti sirenas ir sumontuoti naują sistemą. Šiandien vyko paprastas patikrinimas, todėl sirenos nebuvo jungiamos. Ekstremaliu atveju jos veiktų, jas būtų galima įjungti", - BNS sakė S.Trinkūnaitė-Rimkienė.

Po modernizavimo sirenas bus galima įjungti ir nuotoliniu būdu, dabar tai galima padaryti tik mygtuko paspaudimu. Be to, dvigubai bus išplėstas perspėjimo sistemos tinklas - veiks daugiau kaip 100 sirenų.

Sutartis su sirenų sistemą prižiūrinčia įmone yra pasibaigusi. Skelbtas naujas konkursas, tačiau dalyvis neatitiko reikalavimų, todėl bus skelbiamas dar vienas konkursas.

Išgirdus sirenas, gyventojams rekomenduojama įsijungti radiją ar televiziją, išklausyti skelbiamą informaciją. Paprastai sirenos įjungiamos du kartus per metus, kai atliekamas gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimas.

Gresiant ar susidarius ekstremaliajai situacijai šalyje, gyventojai perspėjami įjungus sirenas ar pranešimais į mobiliuosius telefonus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teip

Teip portretas
Neduok dieve istiktu kokia nelaime, va cia ir pamatytumem, kad gelbejimo lygis ir atsargos nulines. O ta sirena, tik akiu dumimas, praeito amziaus atgyvena.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių