Quantcast

Tyrimo dėl skiepų Žalgirio klinikoje komisijoje V. Brukienę keičia VU atstovas

Tyrimo dėl skiepijimo COVID-19 vakcina Žalgirio klinikoje komisijoje šios klinikos darbuotoją ir Vilniaus universiteto (VU) Odontologijos instituto direktorę Vilmą Brukienę keičia kitas universiteto atstovas.

„Siekiant išsklaidyti bet kokias abejones dėl dalininkų – Vilniaus universiteto ir Sveikatos apsaugos ministerijos – sudarytos komisijos galimiems pažeidimams Žalgirio klinikoje tirti nešališkumo bei objektyvumo, nuspręsta, pačios V. Brukienės prašymu, skirti kitą asmenį, tiesiogiai nesusijusį su odontologijos sritimi“, – BNS penktadienį informavo VU atstovas spaudai Ervinas Spūdys.

„Nepaisant to, VU reiškia visišką pasitikėjimą p. Brukienės nešališkumu, objektyvumu ir kompetencija, bet kartu suprantame, kad negalime sudaryti prielaidų abejoti tyrimo eiga, o vėliau – ir išvadomis“, – pridūrė jis.

VU atstovo teigimu, komisijoje V. Brukienę pakeis Medicinos fakulteto prodekanas Aleksas Pikturna.

BNS penktadienį skelbė, kad situaciją dėl galimo skiepijimo pažeidimo COVID-19 vakcina Žalgirio klinikoje tirsiančioje komisijoje dirbs ir VU Odontologijos instituto vadovė Vilma Brukienė. Ji taip pat yra Žalgirio klinikų Vaikų odontologijos poskyrio vadovė.

Nuspręsta, pačios V. Brukienės prašymu, skirti kitą asmenį, tiesiogiai nesusijusį su odontologijos sritimi.

Galimi skiepijimo pažeidimai siejami ir su dalies VU Odontologijos instituto dėstytojų skiepijimais, kurie pirmojo vakcinavimo metu neturėjo darbo sutarčių su Žalgirio klinika. Kaip anksčiau yra pranešusi Sveikatos apsaugos ministerija, pagal tuomet galiojusią skiepijimo prioritetų tvarką klinikoje nedribę asmenys negalėjo būti skiepijami COVID-19 vakcina.

VU Odontologijos instituto vadovė V. Brukienė BNS patvirtino žinojusi, kad Žalgirio klinikoje rengiami rezerviniai skiepijimo sąrašai, tačiau tikino prie jų rengimo neprisidėjusi.

Ji taip pat teigė nežinojusi, kad yra įtraukta į tyrimo komisiją.

Sveikatos apsaugos ministerija iš pradžių BNS teigė, jog tyrimą atliksiančios komisijos sudėtis – konfidenciali ir „siekiant išlaikyti nešališkumą ir objektyvumą, komisijos sudėtis bus paviešinta po tyrimo“.

„Atkreiptinas dėmesys, kad tyrimas nėra susijęs su įstaigos vadovo galimais darbo pareigų pažeidimais, o  siekiama tik įvertinti COVID-19 ligos vakcinacijos organizavimo ir vykdymo procesą įstaigoje“, – pažymi SAM.

Pakartotinai užklausus SAM atskleidė komisijos, kurią dar trečiadienį nusprendė sudaryti klinikos dalininkai SAM ir VU, šešių narių sudėtį.

Komisijai vadovaus ministerijos Teisės skyriaus vedėja Martyna Mickė, jos pavaduotoja – VU Teisės taikymo skyriaus vyriausioji teisininkė Miglė Šarkienė.

Komisijoje be minėtos VU Odontologijos klinikos vadovės V. Brukienės, taip pat bus VU Medicinos fakulteto Dekano biuro ekspertas teisės klausimas Juozas Galginaitis, SAM vyriausioji patarėja Rasa Kiūdytė ir SAM Teisės skyriaus patarėjas Kazys Rušinskas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) šią savaitę pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl skiepijimo COVID-19 vakcina Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje aplinkybių.

Tarnyba ketvirtadienį pranešė, kad tikrinant gautame pranešime išdėstytas aplinkybes nustatyta, kad Žalgirio klinikoje pažeidžiant eiliškumą COVID-19 vakcina paskiepyta apie 20 asmenų, kurie nebuvo Žalgirio klinikos darbuotojai ir neatitiko gyventojų prioritetinės grupės.

„Dėl pažeidimo masiškumo valstybė galėjo patirti didelę neturtinę žalą, pažeidžiant valstybės teisėtumo, teisingumo, skaidrumo principus bei kitų žmonių interesus“, – teigia STT.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo, įtarimai jame kol kas niekam nepareikšti.

BNS sausio pradžioje skelbė apie galimus pažeidimus Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikoje, kai paskiepyti buvo aštuoni darbo sutarčių su šia klinika neturintys VU Odontologijos instituto dėstytojai, taip pat pensijoje esanti viena klinikos įkūrėjų.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tuo metu teigė, kad darbo sutarčių su Žalgirio klinika neturintys dėstytojai prioriteto tvarka negalėjo būti paskiepyti nuo COVID-19 ir pradėjo tyrimą, tačiau jo išvadų dar nėra.

Žalgirio klinikos vadovė Vytautė Pečiulienė BNS tąkart sakė, kad dėstytojai paskiepyti, nes nuo vasario 1 dienos ateina dirbti su pacientais bei studentais – jie laikinai įdarbinami pagal įprastą tvarką, kadangi VU Odontologijos institutas yra įstaigos klinikinė bazė.

Direktorė taip pat patvirtino, kad tarp paskiepytųjų yra europarlamentaro Juozo Oleko dukra Laura Linkevičienė, jos vyras Tomas Linkevičius ir kiti asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininkė

pensininkė portretas
kol nėra baudžiami už lindimą be eilės skiepytis tol taip ir bus kas galės tas prilys juk tuos iš Vilniaus į Šilalę lėkusius pasiskiepyti nubaus tik už karantino nesilaikymo iš savivaldybės į savivaldybę o už gautą skiepą kas nubaus už kiaulės akis lysti be eilės čia turėtu būti didžiulė bauda kad kiti žinotų bet mūsų valstybėji tokie yra nebaudžiami baudžia tik vargus už menkniekius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių