Quantcast

Turguje – Velykų karštinė

Sostinės centre esančiame Kalvarijų turguje ir darbo dienos viduryje pilna pirkėjų. Artėjant Velykoms vilniečiai šluote šluoja kiaušinius, dažus, mėsos produktus ir žalumynus.

Prie kiaušinių – eilės

Nors iki Velykų dar savaitė, turguje prie kioskelių, kuriuose prekiaujama kiaušiniais, jau driekiasi bene didžiausios eilės. Nors už šį per Velykas būtiną produktą šiemet tenka mokėti maždaug du kartus daugiau nei pernai, pirkėjų nesumažėjo.

"Jau dabar perka daug, tai prieš pat savaitgalį pirks dar daugiau. Tikrai nemanau, kad sumažės pirkėjų. Juk Velykų be kiaušinių žmonės nešvęs. Nors pastebėjau, kad šįmet perka mažesniais kiekiais. Kokia nors bobulytė pernai pirkdavo iš karto 40 kiaušinių, dabar tik 20–30. O pelnas tai mums lieka praktiškai toks pats", – pasakojo viena Kalvarijų turgavietės prekybininkė.

Dešimt baltų kiaušinių čia kainuoja 6,5–7 litus, rudų – 5–6 litus. Pirkėjai tarpusavyje kalba, kad turguje kiaušinius pirkti šiek tiek pigiau nei prekybos centruose.

Taupantys perka rinkinius, kuriuose supakuota iš karto 30–50 kiaušinių, nes perkant daugiau ir kaina mažesnė. Įsigyjant 30 baltų kiaušinių pakuotę, dešimt kiaušinių kainuoja maždaug 5 litus.

Žada nebranginti

Kiaušinių pardavėjai sako neketinantys prieš pat Velykas pakelti kainų. Esą ir taip dėl staiga išaugusių kainų pykstančius pirkėjus toks veiksmas gali įsiutinti.

p>"Prieš Velykas nebranginsim, nes jau nebėra kur ir branginti. Ir taip kainuoja tiek, kad žmonės prie kiosko langelio atėję dejuoja. Ir visi kaltina mus, pyksta, kad mes tas kainas tokias dideles laikom pakėlę, kad nenorim nuleisti. Tačiau ne nuo mūsų kaina priklauso, nieko mes negalime padaryti", – sakė pardavėja.

Kiaušinių daugiau branginti neketinantys paskelbė ir didžiausių prekybos centrų atstovai. Netoli Lietuvos ir Lenkijos sienos gyvenantys lietuviai jau suskubo apsipirkti šventei vykti į šalį kaimynę, kurioje maisto produktai, ypač kiaušiniai, yra gerokai pigesni.

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenimis, per paskutinę kovo savaitę šalies mažmenininkų parduotuvėse rudi kiaušiniai pabrango 4 proc., o balti – 8 proc. Per metus jų kainos padidėjo atitinkamai 49 proc. ir 36 proc.

Šventiniai atributai būtini

Šiomis dienomis vilniečiai iš lentynų šluoja ne tik kiaušinius, bet ir jiems marginti būtinas prekes. Daugelis turgaus prekybininkų įprastus žalumynus ant prekystalių jau pakeitė įvairiais kiaušinių dažais.

"Daugelis dažo valgomaisiais dažais, jie nekenkia maistui, jei netyčia lukštas skyla. Maišiukas dažų kainuoja litą. Labai mažai kas dabar dažo vašku arba raižo peiliuku, nebeturi žmonės laiko", – teigė prekiautoja.

Ant prekystalio sukrauti ir maišiukai su svogūnų lukštais. Tai taip pat itin paklausi prekė, nes miestelėnai dažniausiai pamiršta visus metus lukštus kaupti.

Už prekystalių stovinčios močiutės tvirtino, kad prieš pat Velykas ir pačios pridažo kiaušinių, kuriuos vilniečiai mielai perka. Itin jų mėgstami yra vašku marginti kiaušiniai.

"Perka ir jau nudažytus kiaušinius. Anksčiau mažiau tokius pirkdavo, o kuo toliau, tuo dažniau. Toks kiaušinis kainuoja kelis litus. Juos tikrai galima ir valgyti, ir ridenti, nereikia bijoti", – sakė pašnekovės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių