Quantcast

Turgavietė lopo senas skyles

Kalvarijų turgaus rūkytų mėsos gaminių paviljono rekonstrukcija, pasiglemžusia 100 tūkst. litų, džiaugiasi tik turgaus vadovai. Prekeiviai remonto pėdsakų nepastebi.

Kalbos, kad senąją Kalvarijų turgavietę reikia rekonstruoti, netyla jau gerą dešimtmetį. Per tiek laiko buvo pasiūlyta ir įvairių pertvarkos projektų. Tačiau į priekį beveik nepasistūmėta. Bendrovė „Šnipiškių ūkis“, valdanti Kalvarijų turgavietę, nusprendė nebelaukti ir sutvarkyti bent rūkytų mėsos gaminių paviljoną – sausio viduryje jis buvo uždarytas rekonstrukcijai, kuri truko mėnesį.

p>Darbai pradėti nelaukiant, kol kas nors bakstelės pirštu. Tačiau remonto kokybė netenkina nei prekeivių, nei pirkėjų.
„Nieko nepastebėjome“, – tikino žmonės. Vienas kitas pridurdavo, kad patalpos tapo šviesesnės.
Laikinai einantis bendrovės „Šnipiškių ūkis“ direktoriaus pa-reigas Vidmantas Tamulionis dievagojosi, kad mėnesio darbams buvo skirta ne tik daug dėmesio, bet ir 100 tūkst. litų.
Pasak V.Tamulionio, iki vasario 15 d. rūkytų mėsos gaminių paviljone spėta sutvarkyti sienas ir lubas, pagalbines, mėsos sandėliavimo patalpas. Įrengta ventiliacija, šeši santechnikos taškai, atnaujinti trys tualetai.
„Įvestas šaltas ir karštas vanduo. Pakeista šaldymo įranga, pastatyti prekystaliai“, – padarytus darbus vardijo laikinasis „Šnipiškių ūkio“ vadovas.

Didelių darbų pradžia?

Turgaus rekonstrukcijos planais susirūpinta po praėjusią vasarą vykusio Veterinarijos ir maisto tarnybos atstovų vizito. Tarnybos Vilniaus skyriaus viršininko sprendimu dėl šiurkščių pažeidimų uždarytas šviežios mėsos paviljonas. Vėliau jis suremontuotas.
Tuomet turgavietę tikrinęs tarnybos Vilniaus skyriaus viršininkas Viktoras Aleksejevas ir šiandien nelinkęs atliktų darbų vadinti rekonstrukcija.
„Kad kas atitiktų ES reikalavimus, nė kalbos negali būti. Tiesiog turgaus šeimininkai pašalino šiurkščius pažeidimus. Juk neįsivaizduojama, kai nuo lubų ant mėsos byra tinkas, ar ne?“ – retoriškai klausė V.Aleksejevas.
Visiškai kitaip prasidėjusius remonto darbus vertina pats V.Tamulionis. Jis išdidžiai vadina juos didžiąja visos turgavietės pertvarkymo pradžia. Jau dabar, pasak jo, išasfaltuota apie 80 proc. turgaus dangos, pastatyta 10 modernių paviljonų pramoninėms prekėms. O vienoje baldų parduotuvių, buvusiame „Okeane“, įrengta šildymo sistema. Atšilus orams pažadėta tęsti darbus.

Burba, bet žada dirbti

Rūkytomis dešromis ir lašiniais prekiaujantis Antonas pasakojo, jog apynauję šaldymo įrangą prekeiviai buvo priversti įsigyti patys. Tačiau ar apsimokės ši priverstinė investicija, jis nežino.
Atsirėmęs į skilandžių prikrautą karutį Antonas atsiduso: „Pirkėjų visai nėra. Gal dėl kainų, o gal žmonės mėsą nustojo valgyti?“ Pokalbį nutraukė pribėgusios pardavėjos: „Ką tu čia šneki, vėl prisivirsi košės. Nebeišsrėbsi.“
Panašiomis nuotaikomis gyvena ir kiti prekeiviai. Nė kiek nesidžiaugia įrengtu vandentiekiu, kuris, pasak jų, buvo ir ankščiau, žmonės skundžiasi dėl šalčio. Be to, šį remontą jie vadina nuostolingu patiems. „Mėnesį atostogavome, galėtume važiuoti į kurortus, jei turėtume pinigų“, – liūdnai juokavo septintus metus paviljone dirbanti Liucija.
Nepaisant to, nė vienas prekeivių nesirengia palikti darbo. Geresnėmis sąlygomis viliojantis Halės turgus po rekonstrukcijos tapo neįkandamai brangus. Ne veltui V.Tamulionis nuolat pabrėžia: „mūsų turgavietė pigiausia Vilniuje“.

Turgaus laukia patikrinimas

V.Aleksejevas patikino, kad turgaus vadovybei neleis prarasti budrumo. Jau šių metų kovą viršininkas pažadėjo atsiųsti į turgavietę inspektorių grupę. Jie ir nustatys, ar čia esamos sąlygos atitinka bent minimalius reikalavimus.
„Dukart per metus rengiami planiniai patikrinimai. Kaip tik vienas jų bus kovo mėnesį. Pasižiūrėsime, kas padaryta“, – įspėjo V.Aleksejevas. Tikrinti rengiamasi ne tik turgaus administraciją, bet ir pačių prekeivių siūlomą produkciją.
Veterinarijos tarnybos atstovas teigė nesiruošiantis žūtbūt uždaryti turgavietės, netgi priešingai – rengiamasi ją paskatinti: „Suvokiame, kad visko sutvarkyti neįmanoma. Tam reikia detalaus plano, kurio ruošimas, mano duomenimis, užtruks mažiausiai metus. Jeigu sąlygos pagerinamos, leidžiame atsikvėpti, bet jeigu šiurkštūs pažeidimai lieka, negalime užmerkti akių.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių