Quantcast

Trijų kryžių kalnui gresia Gedimino kalno likimas?

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija rengia Kalnų parko tvarkymo planą, kuriame numatyta sutvarkyti ir Trijų kryžių kalną. Tam jau skirtos europinės lėšos. Tačiau grupė vilniečių kreipėsi į vyriausybę prašydami tokio plano netvirtinti, nes visuomenėje jis nebuvo išdiskutuotas ir kalną esą gali ištikti Gedimino kalno likimas.

Sostinės centre esantis Kalnų parkas apima daugiau kaip 32 hektarų teritoriją, kurioje iškilę 5 kalnai. Vienas iš jų – Trijų kryžių kalnas, užimantis 3 hektarų plotą. Visos teritorijos tvarkymo planas buvo pradėtas kurti prieš dešimtmetį, per tą laiką ne kartą tikslintas ir pernai suderintas su visomis reikiamomis institucijomis. Dabar laukiama tik vyriausybės patvirtinimo.

Trijų kryžių kalnui tvarkyti jau skirtas milijonas eurų europinių lėšų. Už šią sumą pramintų keliukų vietose ketinama nutiesti beveik kilometro ilgio takus, įrengti laiptus, nutiesti istorinį maršrutą, skirtą Kreivosios pilies istorijai, įrengti 8 informacines apžvalgos aikšteles, išretinti medžius, kad jie iš čia atsiveriančios miesto panoramos neužstotų.

„Čia labai daug lieknakamieni medžių, kuriuos tikrai reikėtų pašalinti, nes jie tiesiog užgožia vaizdą, nesimato kalno, neauga žolė, nesiformuoja sluoksnis, kuris apsaugotų nuo erozijos. Tokių senų medžių čia tikrai nėra daug“, – laikinoji Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direktorė Antanina Jarukaitienė.

Tvarkymo plane numatytas medžių kirtimas sukėlė žmonėms nuogąstavimų, kad Trijų kryžių kalno neištiktų Gedimino kalno likimas.

Paskutinė nuošliauža Gedimino kalne įvyko kovo pradžioje – nuslinko įmirkusio augalinio grunto sluoksnis. Todėl kelios nevyriausybinės organizacijos ir grupė vilniečių prašo vyriausybės neskubėti Trijų kryžių kalno tvarkyti.

„Kaip teigia kai kurie Kultūros ministerijos darbuotojai, kad piliakalniai visais laikais buvo pliki ir reikia atkurti tų piliakalnių autentiką. Mes neteigiame, kad norime užkonservuoti ir palikti viską taip, kaip yra. Esmė yra ta, kad mes matome, kad tas pertvarkos planas iš tiesų yra padarytas labai skubotai“, – teigė iniciatyvinės grupės narė Asta Kasperavičienė.

Pasak iniciatyvinės grupės narių, Trijų kryžių kalno tvarkymo viešam aptarimui buvo skirta tik 11 dienų, visuomenė su planu nespėjo susipažinti. Esą reikėtų parengti kelias kalno tvarkymo koncepcijas, kad būtų galima rinktis, paruošti vizualizacijų, kaip visa tai atrodys, o visuomenei skirti daugiau laiko  savo nuomonei pareikšti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Matosi , kad slenka kabelio tiesimui kastoje vietoje ,valio BUKAGALVIAMS .

Siulau-

Siulau- portretas
Nugriaut velniop ta ir kitus panašius kryžiuočių garbinimo stabus. Nebevadinti šventiku KUNIGAIS, tai įžeidimas mūsų protėvių, kariavusiu su kryziokais, po to jogailos ir vytauto (LDK krikšto) samokslo metu išžudytais ir išvaikytais, jų tevonijas atidavus kryzioku tarnams,(dažniausiai slavams).

Jotautas

Jotautas portretas
Siūlome išrinkti riedulius iš po Palangos tilto Trijų kryžių kalnui sustiprinti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių