Quantcast

Trakų senamiesčio tvarkymo planą žada parengti kitąmet

Teismui negaliojančiu pripažinus Trakų senamiesčio tvarkymo režimą, Kultūros ministerija naują dokumentą tikisi parengti kitąmet.

„Šiuo metu rengiamas Trakų senamiesčio tvarkymo planas, jis yra koncepcijos stadijoje. Pritarus jo koncepcijai toliau bus rengiami sprendiniai. Tiksliai prognozuoti, kada šis planas galėtų būti patvirtintas, yra sudėtinga, bet galima tikėtis, jog jis bus baigtas ir jis galės būti patvirtintas 2019 metais“, – BNS sakė ministerijos Kultūrinės atminties ir paveldo politikos skyriaus patarėjas Gintaras Džiovėnas.

Jo nuomone, priešingai nei baiminasi Trakų valdžia, projektai mieste neturėtų strigti.

„Teismui nusprendus, kad režimas yra negaliojantis, liko galioti kiti dokumentai, reglamentuojantys veiklą Trakų senamiesčio teritorijoje: istorinio nacionalinio parko planavimo schema, parko individualus apsaugos reglamentas, senamiesčio kraštovaizdžio tvarkymo specialusis planas, vertinimo tarybos aktas, kuriuo nustatytos senamiesčio vertingosios savybės. Todėl veikla Trakų senamiestyje neturėtų strigti“, – teigė ministerijos patarėjas.

G. Džiovėnas tvirtino nematantis grėsmės, kad tuo pačiu pagrindu negaliojančiais galėtų būtų pripažinti ir kiti specialieji planai.

„Nuo 2005-ųjų patvirtinti nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiojo teritorijų planavimo dokumentai yra paskelbti ir įregistruoti Teritorijų planavimo dokumentų registre, kaip nustato teisės aktai. Dėl iki 2005 metų patvirtintų specialiųjų planų ar apsaugos reglamentų, mūsų nuomone, turėtų būti sprendžiama kiekvienu atveju individualiai: įvertinus aplinkybes, tarp jų ir teismo sprendimą. Tai turėtų spręsti Kultūros paveldo departamentas ir savivaldybės, išduodami specialiąsias sąlygas ir reikalavimus bei derindami projektus“, – aiškino jis.

Spalį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pripažino, kad daugiau nei prieš dvidešimtmetį patvirtintas Trakų senamiesčio specialusis planas, yra negaliojantis. Tuomet Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Kvedaravičius BNS sakė, kad teismo sprendimas yra svarbus ne vienai šiuo metu teisme nagrinėjamai bylai dėl projektų Trakuose. Tačiau jis taip pat išreiškė nerimą, kad kol nėra galiojančio dokumento, suplanuoti projektai gali likti įstrigę.

Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos vadovas Gintaras Abaravičius tvirtino, kad nebuvo praktikos specialiuosius planus skelbti „Valstybės žiniose“, todėl tuo pagrindu negaliojančiais galėtų būti pripažinti ir kiti specialiojo planavimo dokumentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių