Quantcast

Toliau tęsiamas bibliotekų kompiuterizavimas

  • Teksto dydis:

Šių metų lapkričio mėnesį Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (LNB) kartu su Bilo ir Melindos Geitsų fondu (angl. Bill & Melinda Gates Foundation) pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl naujo projekto „Bibliotekos pažangai 2“ įgyvendinimo Lietuvoje, kurį iš dalies finansuoja ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Jau gruodį prasidedantį projektą, kuris truks iki 2016 m. pabaigos, įgyvendins Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

2008–2011 m. sėkmingai įvykdytas projektas „Bibliotekos pažangai“ panaikino kaimo ir miesto informacinės infrastruktūros netolygumus, daugelis šalies viešųjų bibliotekų buvo kompiuterizuotos ir savo lankytojams dabar gali pasiūlyti viešąją interneto prieigą. Projektas „Bibliotekos pažangai“ sustiprino viešųjų bibliotekų, kaip modernių, šiuolaikiškų visuomenės traukos centrų, pozicijas. Įgyvendinto projekto vertė apie 112 mln. Lt.

Naujojo projekto „Bibliotekos pažangai 2“ tikslas – sustiprinti Lietuvos bibliotekų gebėjimus tenkinti besivystančios bendruomenės poreikius ir įtvirtinti bibliotekas kaip tvarias bendruomenines institucijas, galinčias pagerinti Lietuvos žmonių gyvenimo kokybę.

„Bibliotekos pažangai 2“ mokys ir skatins viešąsias bibliotekas rengti projektus, skirtus esamų ir naujų paslaugų plėtrai, bei gauti finansavimą šių projektų įgyvendinimui. „Didžiulės sėkmės sulaukęs pirmasis projektas užtikrino jo tęstinumą bei padėjo pamatus naujam projektui „Bibliotekos pažangai 2“. Juo siekiame išplėsti viešųjų bibliotekų bendradarbiavimą su verslu, vietos valdžios institucijomis bei nevyriausybinėmis organizacijomis, ir taip dar labiau sustiprinti bibliotekų tinklą Lietuvoje“, – kalbėjo LNB generalinis direktorius  prof. dr. Renaldas Gudauskas.
Projektas „Bibliotekos pažangai 2“ ugdys bibliotekų darbuotojų gebėjimus kurti naujas paslaugas, atsižvelgiant į vietos gyventojų poreikius ir siekiant dar labiau prisidėti prie esminių strateginių Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir „Europa 2020“ tikslų, ypač skaitmeninės darbotvarkės, socialinės atskirties mažinimo ir mokymosi visą gyvenimą srityse.

2014 m. pabaigoje viešosioms bibliotekoms bus skelbiami kvietimai teikti paraiškas projektų finansavimui. Konkurso būdu atrinktiems projektams bus suteikta finansinė parama, padėsianti juos realizuoti. „Šis projektas suteikia galimybę bibliotekoms pasinaudoti finansiniu mechanizmu, leidžiančiu įgyvendinti norimus bendruomeninius projektus; dar labiau atsižvelgti į vietos gyventojus ir įtraukti juos į bibliotekos veiklą“, – pabrėžė projekto „Bibliotekos pažangai 2“ vadovas Eugenijus Stratilatovas.

Projekto įgyvendinimo metu, taip pat ir jam pasibaigus, bus atliekami sociologiniai tyrimai, padėsiantys įvertinti bibliotekų poveikį žmonių gerovei ir skaitmeninės atskirties kaimo  tendencijas.

Projekto „Bibliotekos pažangai 2“ vertė daugiau nei 12,5 mln. litų (4,9 mln. JAV dolerių).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių