Quantcast

Tikro futbolo pergalių troškulį malšina aistra stalo futbolui

Dar prieš porą metų Lietuvoje buvo tik vienas baras, kur galima buvo pažaisti stalo futbolą. Tačiau dabar didžiųjų miestų baruose jų stovi apie dvidešimt. Lietuviai nusprendė - jei negali skinti laurų paprastame futbole, tai stalo futbolo pasaulyje bandys įrodyti savo pranašumą.

Įkvėpta filmo

Stalo futbolo lygos „Foos in“ vadovas Simas Jakubauskas pasakojo, jog pirmas žinomas futbolo stalas Lietuvoje atsirado vieno šiauliečio biliardinėje.

„Stalo savininkas nepaprastai mėgo serialą „Draugai“. Ten pamatęs futbolo stalą nusprendė ir pats tokį įsigyti, kadangi labai jau smagiai žaisdami draugai leisdavo laisvalaikį“, - pirmuosius stalo futbolo pėdsakus prisiminė S.Jakubauskas.

Jis teigė, kad stalo futbolas dabar jau yra ne tik laisvalaikio praleidimo būdas. Atsirado rimta žaidėjų lyga, kuri dalyvauja ir tarptautiniuose čempionatuose, bei Nacionalinė stalo futbolo federacija (NSFF), kuri padėjo išsiplėtoti stalo futbolui Lietuvoje.

„Pradžioje žmonės nedrąsiai ėmėsi naujo žaidimo, o štai dabar Lietuvoje turime net dvidešimt stalų“, - džiaugėsi „Foos in“ vadovas.

Susidaro eilės

Vieno iš populiariausių stalo futbolo barų „Chaplin“, esančio Vilniuje, savininkas Mindaugas Erslovas  teigė, kad kartais žmonėms tenka laukti eilėse, jei nori pažaisti.

„Žmonėms bare nusibosta sėdėti, norisi pramogos, o pamatę futbolo stalą mielai žaidžia, nes tai puikus būdas išlieti energiją ir gerai praleisti laiką. Smagu matyti gerai nusiteikusius klientus“, - kalbėjo baro savininkas.

Anot jo, vienos partijos kaina - 2 litai. Tokia suma neatbaido klientų. „Net per pietų pertrauką atėję lankytojai susigundo pažaisti“, - sakė M.Erslovas.

Klaipėdos „Miesto smuklės“ savininkas Andrius Rekašius teigė, kad šis žaidimas ypač populiarus šaltuoju metų laiku.

„Vasarą tikriausiai daugiau žmonių susirenka „Jachtklube“ Smiltynėje, nes ten stalo futbola galima žaisti atviroje terasoje, tačiau žiemą pas mus žaidėjų tikrai daug, o čempionatai kartais vyksta net iki antros valandos nakties“, - intrigavo savininkas.

Anot jo, stalo futbolas į  barą atkeliavo prieš ne pilnus metus, o lankytojai nepaprastai pamėgo tokį laisvalaikio leidimo būdą. A.Rekašius netgi svarsto galimybę įsigyti dar vieną stalą.

Nė dienos be žaidimo

Vos prieš metus stalo futbolą pradėjęs žaisti Rytis Mitkus jau gali pasigirti, jog yra vienas geriausių Lietuvos žaidėjų Lietuvos vienetų „Open Singles“ ir dvejetų ‚ „Open Doubles“ kategorijose, Lenkijos „Torune Open“ pramoginės DYP rungties pirmosios vietos laimėtojas  pripažino, kad nebeįsivaizduoja savo gyvenimo be stalo futbolo.

„Dar prieš metus nebūčiau patikėjęs, kad taip susidomėsiu šiuo sportu. O pradėjau žaisti visai atsitiktinai, pavaduodamas draugą, kuris tuo metu negalėjo atvykti į naujokų čempionatą“, - prisiminė vaikinas.

Dvidešimtmetis teigia, kad šis sportas užvaldo taip, jog kartą pradėjęs nebegali sustoti.

„Pripažinsiu, pradžia tikrai nebuvo lengva. Teko daug laiko praleisti v kol išmokau valdyti kamuoliuką, įmušti jį į vartus. Neslėpsiu, jog tekdavo kasdien treniruotis daugiau nei penkias valandas, kol pasiekdavau bent minimalų rezultatą. Stebėjau, kaip žaidžia kiti ir kantriai iš jų mokydavausi, prašydavausi su jais žaisti vienoje komandoje“, - kalbėjo R.Mitkus.

ISM universiteto vadybos specialybės studentas teigė, kad stalo futbolas jam yra ne tik laisvo laiko praleidimas, sportas, bet ir aistra, kuri jau yra nebevaldoma.

„Tikriausiai nuo tada, kai rimtai įsitraukiau į šį sportą nebuvo nė dienos, kad nesitreniruočiau. Kas dieną lankausi „Play Club“ bare, kur žaisti galima nemokamai, dalyvaudavau Stalo futbolo turnyruose. Labai noriu tobulėti ir iškovoti dar aukštesnius laimėjimus ne tik Lietuvoje“, - entuziazmu tryško jaunuolis.

Vaikinas teigė, jog anksčiau yra ragavęs ir kitokio sporto: teniso, krepšinio, tačiau niekas taip ‚ „neužkabino“, kaip stalo futbolas. Jo manymu, tokia veikla ne tik kupina azarto, užsidegimo, akylumo, bet nuolatos skatina logiškai mąstyti, ieškoti naujų manevrų.

Pralaimėjimai įkvepia

Didžiausia motyvacija žaisti, pasak vaikino, jam atsirado tada, praėjusį rudenį nuvažiavo į Stalo futbolo čempionatą Lenkijoje ir pamatė, kaip žaidžia kiti Europos žaidėjai.

„Nuvažiavau, „gerai gavau į kaulus“ ir supratau, kad reikia rimtų ir atsakingų treniruočių. Taigi nuo to karto ir pradėjau domėtis įvairiomis žaidimo technikomis ir kombinacijomis“, - pasakojo R.Mitkus.

Studentas tikino, kad tik pralaimėjimas ir suvokimas, jog yra ko siekti ir į ką lygiuotis privertė jį suvokti, ko iš tikro nori.

„Kas kartą atėjęs į „Play Club“ klubą žaisti susigalvoju sau užduotį arba naują kombinaciją, kurią turiu įvykdyti ir treniruojuosi tol, kol išeina. Žinau, kad jeigu nepavyks, vis tiek negalėsiu užmigti, todėl  tenka žaisti ir iki trijų nakties. Pripažinsiu, jog būta ir tokių akimirkų, kai norėjau viską mesti, bet kas kartą pasižiūrėjus kaip žaidžia Frederico Collignon arba Kevin Hundstorfer noras vėl atsirasdavo “, - pasakojo vaikinas.

Studentas pripažino, kad iš pradžių net ir jo tėvai netikėjo tokiu užsispyrimu, sakė, kad tai nerimtas sportas. Bet kai vaikinas parvežė net kelias pirmosios vietos taures, jiems teko pripažinti, kad tai dėmesio vertas užsiėmimas.

Futbolo stalas namuose

R.Mitkus tikino, kad dabartinis jo tikslas yra ne tik parsivežti apdovanojimų iš Europinio lygio čempionatų, bet ir įsigyti asmeninį futbolo stalą.

„Futbolo stalui mano kambaryje visada atsiras vietos. Kol kas tai bene didžiausias mano troškimas. Jei reikės, galiu išmesti ir kitus baldus“, - juokavo vaikinas.

Jo manymu nėra nieko geriau, kaip grįžus po studijų ramiai sau namuose treniruotis ir išmėginti naujas figūras, matytas pasauliniuose čempionatuose.

R.Mitkus prasitarė, jog turi slaptų idėjų ir savo universitete pasistatyti futbolo stalų ir surinkti komandas, kurios treniruotųsi.

„Mielai sutikčiau pamokyti savo kolegas žaisti stalo futbolą. Galėtume rengti studentų čempionatus ir netgi įsteigti savo lygą. Tik gaila, kad kol kas studentų atstovybė neturi tam lėšų“, - pasakojo vaikinas.

_____________________________________________________________________________
Kur pažaisti:

Vilniuje:

„Paparazzi“ Adreasas: Totorių g. 3;
“Chaplin” Adresas: Totorių g. 11 / Labdarių g. 7;
“Transilvania” Adresas: Totorių g. 22;
“Satta” Adresas: "Satta", Vilniaus g. 16;
„Roller“ Adresas: A. Smetonos g.5;
“Havana Social Club” Adresas: Šermukšnių 4a;
“Alaus namai” Adresas: A. Goštauto g. 8;
“Sumis” Adresas: Klaipėdos g. 3;
“Viva Tequila” Adresas: Konstitucijos pr. 23 A;
„Play Club“  Adresas: Pamėnkalnio 17/3;
“Gero skonio klubas” Adresas: Pylimo g. 43 / Raugyklos g. 2.

Kaune:

“Sporto baras” Adresas: Jonavos g. 260;

Klaipėdoje:

“Miesto smuklė” Adresas: Tiltų g. 6;
“Jachtklubo baras” Adresas: Smiltynė-Jachtkklubas;

Nidoje:

“Saulės baras” Adresas: Gelbėtojų stotis


Šiame straipsnyje: stalo futbolas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių