Quantcast

Teismo sprendimu raidė „x“ atsiras santuokos liudijime

  • Teksto dydis:

2018 m. gruodžio 21 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl originalios asmenvardžių rašybos.

Į teismą kreipėsi pareiškėja, kuri Lichtenšteino karalystėje sudarė santuoką su Lichtenšteino piliečiu ir pasirinko jo pavardę - Marxer. Vis dėlto Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento Civilinės metrikacijos skyrius (toliau – ir Vilniaus CMS) atsisakė patenkinti pareiškėjos prašymą dėl pareiškėjos santuokos įtraukimo į apskaitą įrašant pavardę su „x”.

Teismas savo sprendime nurodė, jog viena vertus, šiuo metu galiojantys teisės aktai nenumato galimybės civilinės būklės aktų įrašus daryti nelietuviškais rašmenimis, kita vertus, priminė Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktiką sprendžiant tokio pobūdžio bylas, kuriose nurodyta, jog skirtingas tos pačios pavardės, taikomos dviem vienos sutuoktinių poros asmenims, užrašymas gali sukelti rimtų nepatogumų suinteresuotiems asmenims tiek profesiniame, tiek privačiame gyvenime.

Šioje konkrečioje situacijoje teismas pripažino, jog atsisakymas įtraukti į apskaitą bei išduoti santuokos sudarymo įrašą pareiškėjos pasirinkta vyro pavarde – Marxer, sukeltų pareiškėjai administracinių, asmeninių bei profesinių nepatogumų keičiant turimus dokumentus, įrodinėjant, jog tapatybės ir pateikiamų dokumentų autentiškumą, o ateityje galimai susiduriant su problemomis įteisinant bendrąja jungtine nuosavybės teise įgytą turtą ir/ar patiriant keblumų paveldėjimo teisinių santykių srityje. Teismo vertinimu, draudimas įrašyti pavardę su „X“ yra neproporcingas nepatogumams, kuriuos patirtų pareiškėja neišdavus jai santuokos sudarymo įrašo pasirinkta vyro pavarde su raide „X“. Draudimas įtraukti į apskaitą pasirinktą vyro pavardę su raide „X“ taip pat sudarytų prielaidas pažeisti privataus ir šeimos gyvenimo neliečiamumo principą, teisės į vardą pažeidimą.

Įvertinęs visas byloje nustatytas aplinkybes, taip pat atsižvelgęs į faktą, jog Lietuvos piliečių, turinčių vardus ir pavardes su raidėmis „x“, užregistruota Gyventojų registro tarnyboje ir tai nesukelia jokių neigiamų pasekmių, teismas nusprendė, jog nenukrypimas nuo šiuo metu esamo teisinio reguliavimo bei atsisakymas tenkinti pareiškėjos prašymą, neatitiktų teisingumo principo, būtų neproporcingas pareiškėjos siekiamam rezultatui ir galimoms kilti pasekmėms, kurias pareiškėja patirtų esant įrašytoms skirtingoms pavardėms. Teismas pareiškėjos prašymą patenkino ir įpareigojo Vilniaus CMS įtraukti į apskaitą pareiškėjos sudarytą santuoką, jos pavardę įrašant su „x“ raide.

Padedami Europos žmogaus teisių fondo, beveik keturiasdešimt asmenų pasinaudojo galimybe teisminiu keliu suvienodinti šeimos narių nelietuviškas pavardes. Pareiškėjus dėl originalios asmenvardžių rašybos atstovaujanti advokato padėjėja Evelina Dobrovolska pažymi, kad bylas laimėję asmenys nesusiduria su jokiais sunkumais – įrašius pavardę su „w”, „x” ar „q” į civilinės būklės akto įrašą, ši pavardė atsiduria ir Gyventojų registre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gramatėjus

gramatėjus portretas
Lichtenšteino kunigaikštystė, o ne karalystė, gramatėjai...

...

... portretas
Teismai vykdo šliaužiantį Tautos naikinimą, ir tas 'x' - vienas iš tų mažų akmenėlių.

Ai

Ai portretas
Kam ta kalba, jei tautos greit nebeliks...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių