Quantcast

Teisme – bylos ne tik dėl pavardžių, bet ir dėl vardų

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas spalio 17 d. priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybą išduoti pareiškėjo sūnui Felixui Rimkui (Felix Rimkus) asmens tapatybės kortelę ir Lietuvos Respublikos piliečio pasą, juose nurodant jo vardą lietuviškais rašmenimis ir kartu nelietuviškais rašmenimis ir nesugramatinta forma „Felix“.

Teismas nurodė, kad Migracijos valdybos sprendime atsisakymo tenkinti prašymą išduoti pasą ir asmens tapatybės kortelę pagrindas nurodyta lietuvių kalbos raidyne nesanti raidė „x“ nėra itin išskirtinė ar neįprasta Lietuvos Respublikos šiuolaikiniame socialiniame kontekste, varde Felix naudojami rašmenys nėra itin neįprasti ir jų naudojimas Lietuvos Respublikos pase ir asmens tapatybės kortelėje nėra dėl techninių priežasčių ypač sunkiai įgyvendinamas ar neįmanomas.

VšĮ Europos žmogaus teisių fondas, vedantis šią bylą nuo pradžių, primena, kad š.m. kovo 2 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo Civilinės metrikacijos skyrių įtraukti į apskaitą ir išduoti gimimo liudijimą Felix vardu. Felix gimė Šveicarijoje, lietuvio ir kazachstanietės šeimoje, Šveicarijos išduotame gimimo liudijime vardas įrašytas originalia forma, t.y. su “x”. Vilniaus miesto apylinkės teismas įpareigodamas išduoti lietuvišką gimimo liudijimą su “x” nustatė, kad asmens privataus ir šeimos gyvenimo neliečiamumas turi būti prioritetas prieš valstybės pageidavimą saugoti kultūrinį identitetą.

Pareiškėjus teisme atstovaujanti advokato padėjėja Evelina Dobrovolska pažymi, kad Seime registruoti įstatymų projektai iki šiol nejuda iš vietos – Seimui atidėliojant priimti įstatymą, Lietuvos teismai vis dažniau nagrinėja bylas dėl vardų ir pavardžių rašybos, neretai priteisiamos bylinėjimosi išlaidas iš Migracijos valdybos. Šis teismo sprendimas “Felix” byloje gali būti skundžiamas per mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai gal uzdrauskit ir matematikoje naudoti x

...

... portretas
Ir VĖL teisėjai deda skersą ant Konstitucijos, VĖL laužo savo Konstitucinę priesaiką... KADA tokius 'teisėjus' pasiųsim 'šieno ravėt'?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių