Quantcast

Teismas nesustabdė statybų prie Misionierių vienuolyno

Vilniaus senamiestyje, greta buvusio Misionierių vienuolyno plėtojamo 40 mln. eurų vertės prestižinių būstų projekto „Misionierių sodai“ statyba gali būti tęsiama, nusprendė teismas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį atmetė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prašymą pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, BNS patvirtino apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Airinė Šerelytė-Skistymienė.

„Statybos leidimas išduotas kultūros ministro įsakymo pagrindu, o jis šiuo metu nėra nuginčytas. Reikalavimas dėl šio dokumento yra išskirtas į atskirą bylą ir bus nagrinėjamas Lietuvos vyriausiame administraciniame teisme. Kol klausimas neišnagrinėtas ir įsakymas nenuginčytas, teismas mano, kad nėra pagrindo teigti, jog ginčijamo statybos leidimo pagrindu vykstančios statybos kelia grėsmę“, – BNS sakė ji.

Šį sprendimą dar galima skųsti per 7 dienas Vilniaus apygardos teismui.

Rugpjūčio pabaigoje Statybos inspekcija pranešė baigusi tyrimą ir nustačiusi, kad statybos leidimas projektui sostinės senamiestyje išduotas neteisėtai ir paprašė teismo Generalinės prokuratūros inicijuotoje byloje statybas sklype Subačiaus g. 20 stabdyti. Inspekcija byloje iki šiol dalyvavusi trečiuoju asmeniu, siekia tapti ieškove. Šį prašymą teismas dar nagrinės.

Rugpjūčio pradžioje Vilniaus miesto apylinkės teismas taip pat atmetė prokurorų prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Jie prašė teismo uždrausti bendrovei „Misionierių namai“ vykdyti statybos darbus Subačiaus g. 20 sklype, taip pat disponuoti visais jame esančiais statiniais. Šį teismo sprendimą prokuratūra yra apskundusi.

Valstybinė kultūros paveldo komisija birželį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl projekto teisėtumo. Komisijos teigimu, Kultūros paveldo departamento parengtas Misionierių vienuolyno statinių ansamblio specialusis paveldosaugos planas sudarė sąlygas plėtoti statybas Vilniaus istorinio centro – UNESCO Pasaulio paveldo vietovės – teritorijoje.

Generalinė prokuratūra birželio viduryje kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo derinant „Misionierių sodų“ projektą yra pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba. Į ją kreipėsi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, jai kilo įtarimų dėl vystytojų naudai inspekcijos Vilniaus departamente priimtų sprendimų.

„Misionierių namai“ sostinės Subačiaus gatvėje iki 2019 metų pabaigos planuoja rekonstruoti 9,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto statinius ir įrengti ten apie 100 butų. Plėtojant projektą numatyta 1978 metais statytą ligoninę rekonstruoti į atskirus namų komplekso korpusus, vietoje slėptuvės suformuoti viešąją erdvę. Taip pat ketinama rekonstruoti Vaikelio Jėzaus prieglaudos korpusą.

Buvusios ligoninės pastatus su 1 hektaro ploto valstybinės žemės nuomos teise „Misionierių namai“ iš sostinės savivaldybės įsigijo 2007 metais už beveik 16 mln. eurų.

Portalo 15min.lt duomenimis, bendrovę „Misionierių namai“ per Kipre registruotą kompaniją „HJKM Holdings Limited“ valdo Gruzijos verslininkas Romanas Pipia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uz vakarietiska vln

Uz vakarietiska vln portretas
Briedas tos LT inspekcijos ir tarnybos, daro ta pati ka ir nidoj. jei kam nepatinka gyventi besiplecianciame mieste, kur vyksta konversijos, naujos statybos ir tt. galite gristi i savo kaimus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių