Quantcast

Teismas: buvęs SAM pastatas Gedimino prospekte įstiklintas neteisėtai

  • Teksto dydis:

Buvusio Sveikatos apsaugos ministerijos pastato Gedimino prospekte Vilniuje pirmą aukštą įstiklinusi bendrovė turi pašalinti savavališką statybą bei atkurti buvusią padėtį, nusprendė teismas.

Vilniaus apygardos teismas atmetė Vilniaus savivaldybės ir įmonės Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas skundus ir paliko pernai spalį Vilniaus miesto apylinkės teismo priimtą sprendimą, kuriuo darbus atlikę asmenys buvo įpareigoti pašalinti statybos padarinius pagal neteisėtai išduotus dokumentus, trečiadienį pranešė prokuratūra.

Vilniaus miesto apylinkės teismas tuomet nurodė, kad dokumentai neatitiko įstatymų, o statybos darbai pažeidė pastato, registruoto Kultūros vertybių registre, vertingąsias savybes.

Į teismą dėl pastato įstiklinimo kreipėsi Vilniaus apygardos prokuratūra – ji prašė panaikinti statybos leidimą bei pašalinti jos padarinius.

Kultūros paveldo departamento vertinimu, pastato pirmojo aukšto erdvė tarp kolonų buvo įstiklinta nelegaliai ir taip buvo pažeista pastato vertingoji savybė –  funkcionalizmo stiliaus fasadų architektūrinio sprendimo visuma.

Vilniaus savivaldybė įstiklinimui pritarė 2014 metais, o galutinį leidimą išdavė 2017-aisiais. Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas 2018-aisiais įstiklino atvirą pastato pirmo aukšto dalį ir ten norėjo įrengti sezoninę kavinę. Tai sukėlė paveldosaugininkų pasipiktinimą bei daug diskusijų viešojoje erdvėje.

Pastatas Gedimino prospekto ir A. Jakšto gatvės sankirtoje buvo pastatytas 1937–1938 metais Visuomeninio draudimo bendrovei pagal Lenkijos architektų modernistų projektą. Vienu metu pastate buvo įsikūrusi Sveikatos apsaugos ministerija.

Vienas vertingiausių tarpukario Vilniaus moderniosios architektūros pastatų į Kultūros vertybių registrą įtrauktas 1993 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių