Quantcast

Teismas: bute Gedimino prospekte gyvenamosios vietos deklaruoti nebus galima

  • Teksto dydis:

Lietuvos vyriausiasis administracinis pirmadienį panaikino prieš dvejus metus priimtą sostinės savivaldybės tarybos sprendimą gyvenamąją vietą deklaruoti viename bute Gedimimo prospekte tame bute realiai negyvenant. Vilniaus savivaldybė tikėjosi taip surinkti daugiau mokesčių į biudžetą.

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys BNS sakė, kad teismas tarybos sprendimą paskelbė negaliojančiu nuo pirmadienio.

"Kiek žinau, ten dabar gyvenamąją vietą yra deklaravę apie 4,5 tūkst. žmonių. Jie turės panaikinti deklaraciją, - BNS sakė A.Skaistys.

Iš pradžių bylą nagrinėjo Vilniaus apygardos administracinis teismas. Jis irgi priėmė savivaldybei nepalankų sprendimą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas 2011 gruodžio 15 dieną gavo Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje pareiškimą. Jame buvo prašoma ištirti 2011 metų lapkričio 23 dienos Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo teisėtumą. Šiuo sprendimu buvo patvirtintas asmenų, deklaruojančių Vilniaus miesto savivaldybei priklausiančiame bute Gedimino 24-40, tvarkos aprašas. Pareiškime teismui prašyta ištirti, ar tas aprašas atitinka teisėtumo, įstatymo viršenybės principus, ar neprieštarauja Viešojo administravimo įstatymui ir Lietuvos gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo nuostatoms.

Kai byla buvo nagrinėjama pirmos instancijos teisme, bute Gedimino prospekte gyvenamąją vietą buvo deklaravę 3,5 tūkst. Vilniuje dirbančių žmonių.

"Yra ir kitų būdų deklaruoti gyvenamąją vietą Vilniuje neturint nuosavo buto - deklaruoti gyvenamąją vietą galima prie savivaldybės", - BNS sakė A.Skaistys.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, dalis vilniečių mokamo GPM skiriama kitiems Lietuvos miestams, kuriuose jie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, nors faktiškai dirba ir gyvena Vilniuje.

Tuo metu Vilniaus meras Artūras Zuokas po teismo sprendimo džiaugėsi, kad vilniečiai, deklaravę savo gyvenamąją vietą Gedimino pr. 24-40, ir toliau išlieka teisėtais vilniečiais.

„Mes džiaugiamės teismo priimtu sprendimu ir jį vykdysime. Noriu pabrėžti, kad visi gyventojai, kurie buvo deklaravę savo gyvenamąją vietą Gedimino prospekte, ir toliau išlieka teisėtais vilniečiais. Noriu padėkoti visiems, kurie atsiliepė į mūsų raginimus ir prisiregistravo šiame bute“, - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Iš viso adresu Gedimino pr. 24-40 gyvenamąją vietą Vilniuje yra deklaravę 4499 žmonės ir jų gyvenamosios vietos deklaracija nebus panaikinta, tačiau, vykdant teismo sprendimą, nauji gyventojai bute nebegalės būti registruojami ateityje.

Vilniaus miesto savivaldybė tikisi, kad Vyriausybė ir Seimas priims svarbius Vilniui sprendimus, ir gyventojų bendruomenei nebereikės ateityje ginti Vilniaus, kad mokesčiai liktų vietoje.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą dėl gyvenamosios vietos deklaravimo dėl galiojančių įstatymų netobulumo, kadangi dalis vilniečių mokamo GPM skiriama kitiems Lietuvos miestams, kuriuose jie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, nors faktiškai dirba ir gyvena Vilniuje.

Pagal Seimo priimtą biudžetą Vilniui iš vilniečių surinkto gyventojų pajamų mokesčio skiriama tik  42 proc. sumos,  kai, pavyzdžiui, Kaune savivaldybei kauniečiai skiria 94 proc., o Klaipėdoje – 86 proc.

Vilniaus gyventojai buvo kviečiami deklaruoti gyvenamąją vietą sostinėje, kad į miesto biudžetą būtų galima surinkti daugiau gyventojų pajamų mokesčio (GPM) ir taip sumažinti biudžeto skolas bei užtikrinti neišvengiamų darbų vykdymą sostinėje: gatvių valymą, gatvių tvarkymą, gatvių apšvietimą, miesto saugumui gerinti, miesto aplinkai ir parkams, naujiems vaikų darželiams ir kt.

Primename, kad gyvenamosios vietos deklaravimo duomenų tvarkymo funkcija perduota vykdyti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos seniūnijoms ir Bendrųjų reikalų departamentui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių