Quantcast

Teismas atmetė Vilniaus rajono savivaldybės skundą dėl iškabos lenkų kalba draudimo

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Vilniaus rajono savivaldybės skundą dėl draudimo viešojoje vietoje laikyti užrašą, kuriame apie seniūnijos pradžią buvo informuojama lietuvių ir lenkų kalbomis.

Teismas ketvirtadienį pranešė paskelbęs, kad vieši užrašai turi būti tik valstybine kalba ir atmetė Vilniaus rajono savivaldybės administracijos skundą Valstybinės kalbos inspekcijai.

Savivaldybė apskundė teismui 2021 metų spalio mėnesio Valstybinės kalbos inspekcijos nurodymą, kad Vilniaus rajone Uosininkų kaime esantis viešasis užrašas, informuojantis apie Lavoriškių seniūnijos pradžią, būtų tik valstybine kalba.

Vilniaus rajono savivaldybė motyvavo, kad medinė lentelė, gavus Nacionalinės žemės tarnybos pritarimą, įrengta 2018 metais valstybinės žemės sklype lietuvių ir lenkų kalbomis. Administracijos teigimu, ši lentelė su joje esančiais užrašais lietuvių ir lenkų kalbomis nepažeidžia Valstybinės kalbos įstatymo nuostatų, todėl skundžiamas nurodymas yra neteisėtas ir nepagrįstas, nemotyvuotas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, nagrinėdamas panašaus pobūdžio ginčą, yra nurodęs, kad, remiantis lingvistiniu aiškinimu, užrašas – tai viena iš rašto formų, kuri, būdama kalbą žyminčių ženklų sistema, yra skirta užfiksuoti ir perteikti atitinkamas mintis, o kartu ir atitinkamą informaciją kitiems asmenims.

Šiuo atveju, įvertinęs vietovės užrašo formą, teismas pritarė Valstybinės kalbos inspekcijos išvadai, kad užrašas lenkų kalba yra aiški raštu visuomenei pateikta vieša informacija apie Lavoriškių seniūnijos pradžią.

Anot teismo, darytina išvada, kad lentelė lenkų kalba – aiškiai viešą informaciją teikiantis objektas, todėl šiam užrašui turėtų būti taikomos Valstybinės kalbos įstatymo nuostatos, kad Lietuvoje viešieji užrašai yra valstybine kalba.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Cia ===Lietuva !!!Ir negali buti jokios diskusijos TIK lietuviu kalba, valstybine kalba.----[[...nuvykime i Lenkija,i Bialorusija.i Vokietija ,Ispanija ir panorekime lietuviu kalba ishkabas idiegti?! --busime nushluoti meshlina shluota.]] esu is tu "pshechu" .bet kategorishkai -NE,,--betkokiems prilipdymams vieshoje erdveje antivalstybinems apraishkoms..tik valstybine tautos kalba-rashmenys gali uzimti DERAMA vieta ..

reikalavimas

reikalavimas  portretas
piliečiams nerimstantiems Lietuvoje su lenkiškais užrašais - kaip sako anglai : " čemodan - vokzal - ir į pšekiją ". Kas neaišku?

Neber kantrybes

Neber kantrybes portretas
Naikinti visus lenkiskus uzrasus. Cia Lietuva ir valstybine kalba cia Lietuviu! Kiek dar nuolaidziaus penktai kolonai?!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių