Quantcast

Teisininkai turi pastabų dėl siūlymo panaikinti Lukiškių aikštės memorialinio statuso įstatymą

Seimo kanceliarijos Teisės departamento nuomone, siūlymas panaikinti Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą nepraėjus net metams nuo jo  įsigaliojimo „neužtikrina teisinio reguliavimo stabilumo, o kartu ir teisinio tikrumo bei asmenų pasitikėjimo teise“.

Tai konstatavo Seimo teisininkai, įvertinę projekto atitiktį Konstitucijai, galiojantiems įstatymams, Europos Sąjungos teisės aktams, teisėkūros principams ir teisės technikos taisyklėms.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas siūlo pripažinti netekusiu galios pernai birželio mėnesį praėjusios Seimo kadencijos priimtą Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą. Šis įstatymas buvo priimtas pernai birželio 29 d., o įsigaliojo 2020 m. rugpjūčio 1 d.

„Nevertindami įstatymo projekto aiškinamajame rašte teikiamos įstatymo pripažinimo negaliojančiu argumentacijos, kuri iš esmės galėtų būti skirta įstatymo pakeitimo argumentavimui, pažymime, kad toks įstatyminio reglamentavimo ir visuomeninių santykių reguliavimo pobūdis, kai nepraėjus net metams nuo įstatymo įsigaliojimo, siūloma įstatymą pripažinti netekusiu galios, neužtikrina teisinio reguliavimo stabilumo, o kartu ir teisinio tikrumo bei asmenų pasitikėjimo teise“, – sakoma Teisės departamento išvadoje.  

Seimo teisininkai primena, kad  Konstitucinio Teismo 2020 m. vasario 18 d. nutarime konstatuota, kad „teisėtų lūkesčių apsauga, teisinis tikrumas ir teisinis saugumas suponuoja valstybės pareigą užtikrinti teisinio reguliavimo tikrumą ir stabilumą [...]“.

ELTA jau skelbė, kad Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas sako, kad Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą pripažinus netekusiu galios „bus užtikrintas teisinis aiškumas ir panaikintas prieštaraujantis Konstitucijai, perteklinis ir iš esmės neveikiantis teisinis reguliavimas“.

„Įstatymo projekto tikslas – panaikinti teisinį reguliavimą, kuris neatitinka Konstitucinio Teismo suformuluotos doktrinos dėl įstatymais nustatomo teisinio reguliavimo, riboja savivaldybių teises bei yra perteklinis“,– sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Jame pažymima, kad Seimas norėdamas atkreipti Vilniaus miesto savivaldybės dėmesį į pageidaujamus Lukiškių (ar kokios nors kitos aikštės, gatvės, paminklo) tvarkymo kryptis, principus, tvarką galėtų priimti nenorminio pobūdžio teisės aktą, pvz., rezoliuciją.

Šiuo metu Lukiškių aikštės memorialinio statuso įstatyme nustatyta, jog Lukiškių aikštė yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė ir formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais, kurie turi apimti ir atspindėti kovas už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimą, 1863–1864 m. sukilėlių egzekucijos vietą ir šio sukilimo atminimo įamžinimą. Šis įstatymas taip pat nustato, kad valstybės simbolį vaizduojantis monumentas Vytis kartu su įrengtu memorialu žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms atminti yra pagrindinis reprezentacinės Lietuvos valstybės aikštės akcentas.

Pernai birželį už Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą balsavo 78 Seimo nariai, prieš – 11, susilaikė 4 parlamentarai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stabilizatorius

Stabilizatorius  portretas
Laisvė papugoms! Atleisk jiem s Dieve - jie nežino ką jie daro

nuomonė

nuomonė portretas
Kas valdo?! Sovietinių išgamų palikuonys verti savo tėvų ir senelių! Jiems tai joks memorialas ,- jiems liaudies priešai ir nėra ko čia prisiminti. Kas mums šventa, juos varo į pasiutimą. Tad vėl gavę valdžią, bando visais būdais atsigriebti.

siauteja

siauteja portretas
makurtai, šarikovai už aikštės suniokojo Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčiai priklausanti ansamblį, vėl pliažu pavipo? Vyčiui vietos nėra? tada ir valstybės nėra tik analfabetai, meras galėtų nelaukti savo kadencijos pabaigos ir dingti dabar, prisidirbo-persidirbo, nekalbant apie statybas prie šv. Perto ir Povilo bažnyčios
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių