Quantcast

Tarp VGTU studentų baigiamųjų darbų – 3D spausdintuvo prototipas

Jaunieji Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) mechanikos inžinieriai žengia koja kojon su naujausiomis technologijomis ir baigiamųjų bakalauro darbų gynimuose pristatė pačių suprojektuotus ir  pagamintus 3D spausdintuvo bei penkių ašių frezavimo staklių prototipus. Studentų darbai įrodė, kad norint gaminti pasaulinio lygio technologijas užtenka nedidelio biudžeto, didelio noro ir kūrybiškumo.

3D spausdintuvas, suprojektuotas ir pagamintas Ryčio Mitkaus, pritaikytas spausdinti įvairius vienetinius gaminius, detales, edukacinius modelius ar prototipus iš pasaulyje populiariausių polimerinių medžiagų. Gana didelė (200 x 200 milimetrų) darbo zona leidžia gaminti nemažus techninius objektus.

Martyno Kamičaičio suprojektuotos ir pagamintos penkių ašių frezavimo staklės yra sumažintas kompiuterinio skaitmeninio valdymo (angl. computer numerical control, CNC) frezavimo centro modelis. Tokius įrenginius gamina pasaulyje garsios įmonės iš Vokietijos ar Japonijos. VGTU studento pagamintas modelis gali būti naudojamas įvairių detalių prototipų gamybai. Tikimasi, kad ateityje, kiek patobulinus stakles ir pritaikius specialią valdymo sistemą, jomis būtų galima gaminti ir sudėtingų formų detales – turbinų, laivų sraigtų mentes ar net dantų protezų prototipus.

„Studentų susidomėjimas mokslu ir jų motyvacija viską padaryti kuo geriau visada džiugina dėstytojus. Jaunuosius mechanikos inžinierius skatiname, kad baigiamuosiuose darbuose būtų ne tik projektas ir jo brėžiniai, bet ir realus, veikiantis įrenginys arba maketas. Juk tuomet studentai gali įgyti tokios patirties, kuri tikrai pravers darbo rinkoje“, – sako VGTU Mechanikos inžinerijos katedros vedėjas Mindaugas Jurevičius.

Dažniausiai baigiamąjį bakalauro darbą sudaro pasirinkto įrenginio brėžiniai ir projektavimo metu atlikti skaičiavimai, tačiau Rytis Mitkus ir Martynas Kamičaitis nusprendė savo darbus įgyvendinti praktikoje. Po gamybinės praktikos įsidarbinę metalo apdirbimo įmonėje „Vingriai“, jie ne tik patys gamino visas įrenginiams reikalingas detales ar juos surinkinėjo, bet ir projektavo gaminius ir sudarinėjo mechaninio apdirbimo programas įvairioms įmonėje užsakomoms detalėms gaminti.

VGTU studentai teigia, kad pradėję įgyvendinti savo idėjas ir gaminti realius įrenginius įgijo įvairios patirties. Gaminant pasimato projektavimo trūkumai, kuriuos, norint geriausio rezultato, reikia skubiai šalinti. Taip pat siekdami optimizuoti prototipų gamybos išlaidas vaikinai ieškojo pigesnių sprendimų.


Šiame straipsnyje: D3d spausdintuvasVGTU

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių