Pereiti į pagrindinį turinį

Taline rytoj bus įmontuota plytelė Baltijos keliui atminti, analogiška jau yra ir Vilniuje

2013-08-19 13:31 diena.lt inf.
T. H. Ilvesas: Baltijos šalys turi bendradarbiauti
T. H. Ilvesas: Baltijos šalys turi bendradarbiauti / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Rytoj, Estijos Respublikos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, rugpjūčio 20 d., Taline viešintys Vilniaus meras Artūras Zuokas, Latvijos sostinės meras Nilsas Ušakovas drauge su Talino meru Edgaru Savisaaru 13.30 val. senamiesčio aikštėje įmontuos atminimo plytelę su simbolinio Baltijos kelio dalyvio pėdsakais. Tokia pat plytelė šių metų gegužę viešint Talino ir Rygos miestų vadovams buvo įmontuota ir  Vilniaus Katedros aikštėje,  po plytele užkasta ir atminimo kapsulė su tekstu ateinančioms kartoms.

Visų trijų Baltijos valstybių sostinių centrinėse miesto vietose įmontuoti atminimo ženklus – tai Vilniaus miesto iniciatyva. Ja norima priminti ateinančioms kartoms, kad 1989 metais rugpjūčio 23 dieną, minint 50-sias Molotovo-Ribentropo pakto pasirašymo metines, Vilnių, Rygą ir Taliną sujungė gyva,  analogų pasaulyje neturinti,  600 kilometrų žmonių rankų grandinė.
„Džiaugiuosi, kad prabėgus beveik 24 metams nuo tos dienos, kai visi kartu susikibę už rankų garsiai ištarėme žodį Laisvė, Baltijos šalių sostinių vienybės dvasia ne tik neišblėso, tačiau priešingai – sustiprėjo, o bendradarbiavimas tapo dar tvirtesnis“, – sako Vilniaus meras Artūras Zuokas.
Šiais metais trijų Baltijos šalių sostinės švenčia bendradarbiavimo 20-ąsias metines.