Quantcast

Taksi firmos rado neteisėtą būdą pasipinigauti

Reikalaudamos minimalaus mokesčio už kelionę taksi paslaugas teikiančios įmonės piktnaudžiauja keleivių neišmanymu.

Tiesiog tokia tvarka

Kviečiate daugiau nei keturių vietų taksi, liaudiškai vadinamą „šaraną“. Atsiliepusi dispečerė  praneša, kad nepriklausomai nuo to, ką kelionės gale rodys automobilio taksometras, už pasivažinėjimą turėsite pakloti mažiausiai 30 litų. Toks esą minimalus kelionės „šaranu“ mokestis.

Jei dispečerės žodžius praleidote pro ausis, „gerąją naujieną“ jums primins taksi vairuotojas. Nors taksometras, tarkime, rodys 22 litus, taksistas griežtai reikalaus 30-ies.

„Du litai įsėdimo mokestis, trys litai už pravažiuotą kilometrą, tačiau minimalus mokestis už kelionę „šaranu“ yra 30 litų“, - portalui paskambinus į taksi firmą „Merselita“ greitai situaciją paaiškino dispečerė. Paklausta, kodėl taikomas minimalus mokestis, ji atsakymą rinko sunkiai.

„Būna, kad „šaranas“ iš toliau važiuoja. Na, tiesiog tokia tvarka“, - svarių argumentų dispečerė nerado.

Vilniaus savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus Viešojo transporto poskyrio vedėjas Kastytis Lubys portalui aiškino, kad jokių argumentų minimaliam mokesčiui už taksi paslaugas nėra ir būti negali. 

Piktnaudžiavimas keleivių gerumu

„Tokie dalykai nėra niekur deklaruoti, tai piktnaudžiavimas keleivių gerumu. Taksi firmos nebent gali prašyti kelių litų dydžio iškvietimo mokesčio, nors pastaruoju metu visi deklaruoja, kad pats iškvietimas nekainuoja. Taikyti iškvietimo mokestį taksi įmonė gali tada, jei tai ji yra deklaravusi savivaldybės Kontrolės poskyriui. Tačiau minimalus mokestis už kelionę iš viso negalimas“, - užtikrino K.Lubys.

Jei be išankstinio įspėjimo kelionės gale taksi vairuotojas iš keleivių pareikalauja iškvietimo ar minimalaus mokesčio, priešintis tam reikėtų apgalvotai.

„Prašykite taksi kvito, į kurį taksistas įtrauktų visus mokesčius. Į konfliktus nesivelkite, nes taksi vairuotojas tai gali traktuoti kaip atsisakymą mokėti, ir iškviesti policiją. Vėliau su kvitu tiesiog ateisite į savivaldybės Kontrolės poskyrį, kur specialistai išsiaiškins, ar taksistas turėjo teisę imti iškvietimo mokestį“, - patarė K.Lubys.

Šiuo metu visus taksi tarifus nusistato patys vežėjai. Jie galioja, jei apie tai prieš penkias dienas buvo pranešta licenziją išdavusiai įstaigai – Vilniaus miesto savivaldybei.

„Paradoksas: paaiškėjus, kad vienokio ar kitokio mokesčio taksistas taikyti negalėjo, nukentės būtent jis pats. Įmonės direktorius, kurio komandas vykdė vairuotojas, administracinėje komisijoje išsijuosęs aiškins, kad taksistas elgėsi savavališkai“, - pasakojo K.Lubys.

Tokiu atveju taksi vairuotojui būtų išrašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas. Jam grėstų 200-500 litų bauda.


Šiame straipsnyje: taksi

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių