Quantcast

Šv.Jonų bažnyčios varpinė jau restauruota

Paveldosauginių tvarkybos darbų priėmimo komisija puikiai įvertino Vilniaus Šv.Jonų bažnyčios varpinėje atliktus tvarkybos bei restauravimo darbus.

Jie kainavo 4,74 mln litų, kurie šiam paveldo objektui skirti iš ES struktūrinių lėšų. Varpinės restauravimą inicijavo ir įgyvendino Vilniaus universitetas. Nors ir pritaikytas turizmo reikmėms, statinys ir toliau išsaugo savo sakralinę paskirtį, pranešime spaudai teigia Kultūros paveldo departamentas.

Per metus varpinėje buvo atlikta pamatų hidroizoliacija, sustiprintos grindys bei medinių laiptų konstrukcijos, pagal polichrominius tyrimus nudažytas fasadas, restauruotos mūrinės sienos bei skliautai, įrengtas stiklinis liftas.

Projekto vadovas architektas Gintautas Pamerneckas sako, kad nors jo karjeroje nestigo panašaus pobūdžio ir masto darbų, tačiau šv.Jonų varpinė jam buvusi ypatingas iššūkis:

„Man tai – vienas įdomiausių objektų jau vien dėl to, kad varpinė yra aukščiausias sostinės statinys, formuojantis miesto siluetą. Reikėjo surasti sprendimą, kad toks šiuolaikiškas inžinerinis įrenginys kaip liftas neatrodytų iššaukiančiai kruopščiai išsaugotame XVII a. interjere. Važinėjome po Europą, apsidairėme Lenkijoje, kur istorinio Fromborko miestelio didžiajame gynybiniame bokšte su apžvalgos aikštele taipogi įrengtas liftas“.

Nors dėl lifto reikalingumo varpinėje būta bene daugiausiai ginčų, paveldosaugininkai leido jį statyti.

„Restauruojant Bernardinų bažnyčią taip pat norėta įrengti liftą, tačiau pasipriešinome tokiam sumanymui, nes ten bokštas siauresnis, tad šitoks įrenginys pažeistų objekto vertingąsias savybes, – sako Kultūros departamento direktorė Diana Varnaitė. – Šv.Jonų bažnyčios varpinėje pastatytas nedidelis, nedarkantis interjero liftas, kuriuo į apžvalgos aikštelę galės pakilti, pasigėrėti Vilniaus panorama ir vyresnio amžiaus ar neįgalūs turistai. Labai džiaugiuosi, kad Vilnius praturtėjo dar vienu paveldo objektu, kurį galime pristatyti kaip pavyzdinį restauravimą“.

Beje, Šv.Jonų bažnyčios varpinės tvarkybos projektas gavo „Europos burių“ apdovanojimą nominacijoje „Už turiningą laisvalaikį“. „Europos burių“ apdovanojimai skiriamas geriausiems už ES lėšas realizuotiems projektams.

Vilniaus universiteto Strateginės plėtros direkcijos vadovas Algimantas Lipinaitis patikino, kad pirmieji svečiai bei turistai atgijusioje Šv. Jonų bažnyčios varpinėje galės apsilankyti jau pavasarį: „Vis dėlto tai – sezoninis objektas, nes liftas nefunkcionuoja lauko sąlygomis. Tačiau atšilus orui, mūsų svečiai galės apžiūrėti čia įrengtą vienintelę Lietuvoje Fuko švytuoklę, kuri demonstruoja Žemės sukimosi aplink savo ašį efektą. Tada jau dirbs Mokslo muziejus, kurio ekspozicija šiuo metu dėliojama. Ateityje norėtume atgaivinti kitados rūsyje veikusias vaško dirbtuves“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilnietė

vilnietė portretas
o nuotrauka tai ne šv. Jonų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių