Pereiti į pagrindinį turinį

Šviežios stintos Vilniaus turgaviečių nepasiekia

2012-02-26 19:52
Šviežios stintos Vilniaus turgaviečių nepasiekia
Šviežios stintos Vilniaus turgaviečių nepasiekia / Simono Švitros nuotr.

Pajūrio stintų šventės sužavėti panorote šių nedidelių žuvelių paskanauti ir sostinėje? Neskubėkite – stintos daugelio miesto turgaviečių nepasiekia.

Jau dvi savaitės, kai Vilniaus centre esančio Kalvarijų turgaus žuvies paviljone šviežių agurkų kvapo neužuosi. Šį specifinį kvapą turinčios vienos populiariausių tiek žvejų, tiek žuvies gurmanų žuvies turguje neliko tuomet, kai pajūryje buvo suorganizuotos stintų valgymo šventės.

Turgavietėje sekmadienio rytą žuvies prekeivių pasiteiravus, kur iš prekystalių dingo stintos šie tik gūžčiojo pečiais ir sakė esantys ne mažiau nusivylę nei kelios dešimtys būtent šių žuvų kasdien į turgų nusipirkti užsakančių vilniečių.

“Juk žinote, kas ten prie jūros vyksta. Kam jiems vežti čia, jei ten visas suvalgo. O šiaip pastebėjome, kad kaip tik po tos stintų reklamos labai padaugėjo norinčių jų nusipirkti, bet neturime. Neveža. Veža iš Klaipėdos plekšnes, menkes, starkius, kuojas, bet stintų ne. Sako, kad neapsimoka”, - kalbėjo vienas iš prekeivių.

Jo teigimu, stintos tolimesniuose nuo jūros miestuose taip smarkiai išpopuliarėjo tik pastaraisiais metais. Prie to labiausiai esą prisidėjo televizija.

“Anksčiau niekas jų nepirkdavo, nes žmonėms atrodydavo labai mažos, negražios, sakydavo, kad mėsos jose mažai. Be to, stinta nėra labai pigi. Ateidavo nusipirkti tik jau žinantys, ko ta žuvis verta. Dabar visi perka masiškai. Kai kelis metus iš eilės jas rodo per žinių laidas, Korsakas mariose gaudo, dar ir laikraščiai parašo, kai jos Klaipėdoj į marias atplaukia, tai reklamos jai netrūksta”, - sako vyras.

Tiesa, kelios dešimtys šių žuvų turguje vis dėlto buvo, tačiau jos ne šviežios, sušalusios į ledą ir kainuoja kelis kartus pigiau už šviežias.

Stintų dienraščio žurnalistui nepavyko rasti ir keliuose pačiuose didžiausiuose sostinės prekybos centruose. Vienintelė vieta sostinėje, kur pavyko pietums nusipirkti kilogramą stintų, buvo halės turgus. Tiesa, žuvis čia buvo brangesnė nei įprasta – 15-17 litų už kilogramą.

Neradę stintų vilniečiai iš žuvies paviljono dažniausiai iš karto nepabėga ir nusiperka kokios nors kitokios žuvies. Kaip niekad daug šiuo metu turguje Baltijos jūroje sugautų plekšnių. Jos, beje, gurmanų itin vertinamos ir yra labai pigios – kilogramas šių plokščių žuvų kainuoja tik 4-5 litus.

Tiesa, prekeiviai sako, kad šios žuvys kaip ir stintos pirkėjams dažnai atrodo ne mėsingos, nors tai nėra tiesa.

Perkamos ir kitos žuvys. Štai kilogramas lydekos kainuoja maždaug 14 litų, starkio – 17. Itin gausu turguje tvenkiniuose auginamų vaivorykštinių upėtakių, karpių bei į juos savo skonio savybėmis panašių amūrų bei plačiakakčių.