Quantcast

Švietimo ministrui - pasiūlymas valgyti tik bulves

Tvarkos ir teisingumo jaunimo lygos atstovai Švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui perdavė dovanų – didelį bulvių maišą, nes būtent ši daržovė yra pagrindinis nustekentų studentų maistas.

Akcija, antradienį surengta prie Švietimo ir mokslo ministerijos, studentai ragino ministrą prisijungti prie jų. Eksperimentas paprastas - išgyventi mintant tik bulvėmis. Tokiu būdu jaunimas bandė atverti G.Steponavičiui akis ir pademonstruoti, kad pasiėmę banko paskolas mokslams universitete apmokėti, studentai  neišgali daugiau nieko sau leisti.

Būrelis taikiai nusiteikusių jaunuolių įžengė į ministerijos koridorių, tačiau pačio ministro nesulaukė.

Juos pasitiko ministerijos atstovas, kuris priėmė 30 kg bulvių.  Nuleidęs galvą jis paspaudė studentams rankas, tačiau neištarė nei žodžio.

„Mes suprantame, kad Lietuvoje sunkmetis, o nemokamas mokslas pasiekiamas tik nedaugeliui. Tačiau nesuvokiama tai, kad studentai, paėmę paskolas studijų įmokai padengti, 5 proc. paskolos palūkanų privalo sumokėti dar studijų metais. Tai reiškia, kad studentas turi ieškotis darbo arba prašyti tėvų paramos, o susirasti darbą tokiu metu - beviltiška“ , - pasakojo jaunimo lygos atstovas Jonas Juodka.

Nemažai Vilniuje studijuojančio jaunimo yra atvykę iš šalies mažesnių miestų ar miestelių, todėl jiems gyventi sostinėje brangu -  ne visų tėvai gali finansiškai paremti. Pilną kainą mokantys studentai neturi teisės gauti stipendijų ar socialinių pašalpų. „Yra sudarytas fondas, kuris turi duoti paskolas studentams, mes tikimės, kad valdžia susivoks ir pakeis įstatymą mūsų naudai – paskolas leis atidavinėti tik gavus diplomą.“ – vylėsi J.Juodka.

Lietuvoje studijos yra vienos brangiausių Europoje, o paskolų sistema - kone prasčiausia, todėl jaunimo lygos atstovas J.Juodka nesistebėjo, kad jauni žmonės palieka šalį: „Mokslo sistema Lietuvoje yra bloga. Studentams gyventi tokiomis sąlygomis yra katastrofiška, o dėmesio iš valdžios mažai. Visi prašymai liko neišgirsti, todėl nieko nestebina, kad jaunimas renkasi užsienio universitetus.“

Daugelio studentų nuomone, dirbti ir mokytis yra sunku, nes darbui reikia skirti daug dėmesio ir jėgų, o tai daro neigiamą įtaką studijų kokybei ir rezultatams. Nepakeitus įmokų už mokslą mokėjimo tvarkos, studentai esą nematys kitos išeities kaip tik apleisti universiteto suolą.


Šiame straipsnyje: studentaiSteponavičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių