Quantcast

Švariausios maudyklos Lietuvoje - Vilniuje ir Klaipėdoje

Artėjant maudynių sezonui Higienos institutas apžvelgė 2006-2008 m. vykdytos maudyklų vandens kokybės stebėsenos rezultatus. Nustatyta, kad švariausios maudyklos yra Vilniaus, Utenos, Telšių, Marijampolės ir Klaipėdos apskrityse.

„Vertinant pagal apskritis, 2008 metais reguliariausiai (100 proc.) stebėtos Klaipėdos, Marijampolės ir Šiaulių apskričių maudyklos. Nedaug atsiliko Vilniaus ir Utenos apskričių maudyklos (daugiau nei 90 proc.).

Blogai vykdyta stebėsena Alytaus apskrityje – tik 25-45 proc.”, - kalbėjo Higienos instituto Visuomenės sveikatos tyrimų skyriaus tyrėja Gražvydė Norkienė.

2008 metais atliktų tyrimų duomenimis, švariausi maudyklų vandenys buvo Utenos, Telšių, Marijampolės, Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse -  mikrobiologinių parametrų vertės čia neviršijo higienos normų.

Panevėžio ir Šiaulių apskrityse mikrobiologinių parametrų vertės viršijo leidžiamas higienos normas 3 proc. mėginių, o Tauragės, Alytaus ir Kauno apskrityse šis skaičius siekė nuo 6 iki 8 proc. mėginių.

„Tai yra signalas savivaldybėms atkreipti dėmesį, nes gali būti problemų su paviršinių vandenų tarša. Taip pat apmaudu, kad artėjant maudymosi sezonui dar ne iš visų savivaldybių gavome tyrimų rezultatus,” – apgailestavo G.Norkienė.

2006 metais tyrimų duomenimis švariausi maudyklų vandenys buvo Telšių, Tauragės ir Utenos apskrityse - mikrobiologinių parametrų vertės čia neviršijo higienos normų.

Šiaulių, Kauno, Marijampolės ir Vilniaus apskričių maudyklose mikrobiologinių parametrų vertės viršijo leidžiamas higienos normas nuo 2,5 proc. iki 6 proc. mėginių.

Maudyklų vandens stebėsena atliekama, siekiant ištirti Lietuvos maudyklų vandens mikrobiologinę ir cheminę taršą, vandens fizikines savybes, taršos pobūdį, laiku informuoti visuomenę apie maudyklų būklę, apsaugoti žmones nuo per vandenį plintančių ligų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių