Quantcast

Studentai kuria ateities technologijas

Kaulo audinio implantų kūrimas naudojant gamtinius polimerus; naujo preparato, mažinančio cholesterolio kiekį kraujyje, kūrimas; kvadrokopteris, gebantis fotografuoti ir filmuoti objektus, ir dar daugelis naujų technologijų – tai Kauno technologijos universiteto studentų moksliniai darbai, kuriuos jie gegužės 3 d. pateiks parodoje-konkurse "Technorama".

Anot konkurso organizatorės KTU Inovacijų skyriaus vedėjos doc. Violetos Kaunelienės, jaunųjų mokslininkų darbai orientuoti į šiuolaikinio gyvenimo aktualijas.

"Ir parodos organizatoriai, ir studentų moksliniai vadovai skatina kurti gyvenime pritaikomus darbus, – teigė V.Kaunelienė. – Mes siekiame, kad studentai dar studijų metais suvoktų savo galimybes ir siektų aukštų tikslų, kurtų aukšto lygio intelektinius produktus."

Tradiciškai "Technoramoje", Kauno technologijos universitete vykstančioje jau 11 metus, kasmet pristatoma nemažai robotikos, informacinių technologijų, valdymo technologijų sprendimų, jų nestinga ir šiemet.

Štai jaunieji kūrėjai, vadovaujami doktoranto, pristato Mobiliųjų robotų futbolą. O gal vis dėlto tai ne fantastika, kad 2050 m. rengiamasi žmonių ir robotų varžyboms? Beje, robotų parodoje bus ne vienas. Juk tą pačią dieną KTU studentų miestelyje vyks ir tarptautinės robotų varžybos "Robotų intelektas". Taigi, lietuviški robotai "Smakas" ir "Esmeralda" tiesiai iš "Technoramos" skubės į varžybų trasą ir kausis dėl piniginio prizo.

Matai daiktą – žinai jo pavadinimą! Pagaliau tai realybė! Informatikos fakulteto magistrantų sukurta Universali vaizdo atpažinimo sistema suteikia galimybę parodyti daiktą (pavyzdžiui, obuolį), jį išsisaugoti duomenų bazėje. Vėliau, parodžius daiktą sistemai dar kartą, sistema pasako: "Tai – obuolys."

Tai ne visos jaunųjų kūrėjų idėjos. Šiemet parodoje "Technorama" bus vertinimo komisijai pateikta beveik 60 darbų, tarp jų ir socialinės srities darbų, turinčių labai platų pritaikymo spektrą.

Šiųmetės "Technoramos" naujovė – Kūrybinės dirbtuvės, kuriose bus gyvai pristatomos moksleivių idėjos. Kai kurie "Technoramos" darbai taip pat dalyvaus Kūrybinėse dirbtuvėse.

Dirbtuvių dalyviai gaus kvalifikuotą ekspertų pagalbą toliau plėtoti savo idėjas. Po parodos 15 brandžiausių idėjų autorių bus sudaryta galimybė pristatyti savo sumanymus Skandinavijos šalyse. Kūrybinės dirbtuvės – tai ES struktūrinių fondų remiamo projekto "Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos sukūrimas" įgyvendinimo rezultatas.

Kauno technologijos universitetas, siekdamas netradiciškai populiarinti mokslą, supažindinti su technologijų naujovėmis, įtraukti į mokslinius tyrimus moksleivius, aktyviai dalyvauja tokio pobūdžio projektuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių