Quantcast

STT Vilniaus valdybos vadovas gali netekti darbo

Teisme vieno operatyvininko girtavimą gynęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos viršininkas Vaidas Skirmantas gali netekti darbo, jeigu tarnybinis patikrinimas parodytų, jog jis pažeidė galiojančius įstatymus, neteisėtai dangstydamas pažeidimą padariusį kolegą.

Apie tai pranešė STT vadovas Žimantas Pacevičius, pirmadienį apsilankęs pas Prezidentę Dalia Grybauskaitę.

Pasak Prezidentės atstovo spaudai Lino Balsio, tradiciniame valstybės vadovės susitikime su STT direktoriumi kalbėta apie praėjusių metų veiklos rezultatus, taip pat apie pastarojo laikotarpio aktualijas – pareigūnų girtuokliavimą, vienas kito dangstymą.

L.Balsys pabrėžė, kad „yra požymių geresnės STT veiklos“. Be to, visuomenės pasitikėjimas šia institucija „išlieka ne toks jau žemas ir pakankamai stabilus“.

„Bet, greta to, yra ir nerimą keliančių ženklų. Atkreiptas dėmesys į Vilniaus valdybos veiklos rezultatus. Sostinėje yra daugiausiai valdininkų, žinybų, kurių veiklą STT privalo tirti. Bet Vilniaus valdybos rezultatai yra vieni prasčiausių iš visų regioninių valdybų. Prezidentės jie netenkina“, - sakė atstovas spaudai.

Anot jo, Prezidentė susitikime su Ž.Pacevičiumi ypač daug dėmesio skyrė pastaruoju metu paviešintai informacijai apie teismo procesą prieš buvusį STT operatyvininką Mindaugą Zalepūgą. „Jis, kaip žinoma, girtas vairavo automobilį ir buvo pagautas. Bet kai prasidėjo jo teismas, STT Vilniaus valdybos viršininkas V.Skirmantas paliudijo, kad esą šiuo atveju gerta dėl tarnybinės būtinybės, esą apskritai galima gerti vykdant tarnybines pareigas. Tai akivaizdus prasižengusio pareigūno dangstymas, akivaizdus bandymas jį pridengti, nuslėpti padarytą nusižengimą“, - kalbėjo L.Balsys.

M.Zaliapūga teismo buvo išteisintas, tačiau šis teismo sprendimas yra apskųstas ir procesas dar nebaigtas.

„Prezidentė be kita ko domėjosi, ar tikrai V.Skirmantas nusipelno dirbti tą darbą, kurį dabar dirba“, - sakė L.Balsys.

Ž.Pacevičius paaiškino, kad šiuo metu dar yra svarstoma, ką daryti su V.Skirmantu. „Svarstome tam tikrus parodymus teisme ir lyginame ją su kai kurias faktais. Tarnybinis patikrinimas turi baigtis, tuomet bus aiškiau, ką galima daryti“, - sakė STT vadovas.
 
Anot Ž.Pacevičiaus, institucijos direktorius negali uždrausti žemesnio rango pareigūnui, kad jis neitų į teismą ir neduotų parodymų. „Bet mes galime sutikrinti liudijimus su faktais, tuomet spręsime, ką daryti“, - kalbėjo jis.

STT vadovas patikino, kad „niekam negalima gerti ir paskui vairuoti nei darbo metu, nei darbo reikalais“.

L.Balsys ta pačia proga informavo, kad Prezidentė planuoja siūlyti pakeitimus įstatymuose, kuriais bus numatyta visų teisėsaugos institucijų aukšto rango vadovų reguliari rotacija ir kadencijos. „Turi tai galioti ne tik tarnybos direktoriui, bet ir jo pavaduotojams bei regioniniams vadovams“, - sakė atstovas spaudai.

STT Vilniaus valdybos operatyvinės veiklos skyriaus vyriausiąjį specialistą M.Zalepūgą kelių policininkai 2009 metais sustabdė sostinės Rasų gatvėje. Automobilį „Chrysler Town Country“ vairavęs pareigūnas į alkoholio matuoklį pripūtė 1,6 promilės.

Po kelių dienų Vilniaus trečiasis apylinkės teismas M.Zalepūgai paskyrė 2 tūkstančių litų baudą ir dvejiems metams atėmė teisę vairuoti automobilį.

Apie savo darbuotojo poelgį ilgai nieko nežinojo ir STT vadovybė. Tik praėjus septyniems mėnesiams informacijos apie girtą vairuotoją gavęs STT saugumo skyrius kreipėsi į tarnybos direktorių Ž.Pacevičių.

Apie tai sužinojęs M.Zalepūga pasiprašė savo noru atleidžiamas iš darbo. Tačiau Ž.Pacevičius šio prašymo nepatenkino. Jis davė nurodymą dėl M.Zalepūgos elgesio atlikti tarnybinį patikrinimą.

Po dešimties dienų tyrėjai pateikė išvadą, jog operatyvininkas savo veiksmais pažemino pareigūno vardą ir tarnybos autoritetą. Išvadoje nurodyta, kad jokio tarnybinio būtinumo vairuoti automobilį išgėrus nebuvo. STT vadovo įsakymu M.Zalepūga buvo atleistas iš pareigų.

Tokį STT direktoriaus įsakymą M.Zalepūga apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Atleistas pareigūnas teigė, kad jam paskirta bausmė - neproporcingai didelė, kad kiti daug šiurkščiau prasižengę STT pareigūnai atsiperka švelnesnėmis baudomis.

Nors savo ieškinyje M.Zalepūga tvirtino, kad įvykęs incidentas su jo tarnyba nieko bendra neturi, teisminio nagrinėjimo metu jo pozicija iš esmės pasikeitė. Ieškovas ėmė tvirtinti vykdęs specialią savo vadovybės užduotį. Tokią poziciją palaikė ir liudyti į posėdį pakviestas STT Vilniaus valdybos viršininkas V.Skirmantas.

Aukštas pareigūnas teisme ėmė kalbėti, jog operatyvininkams esą tenka girtauti, nes tik taip pavyksta iš reikalingų asmenų gauti vertingos informacijos.

V.Skirmantas tvirtino, kad ir M.Zalepūga tą vakarą alkoholį vartojęs su vienu tokiu žmogumi, kurį reikėjo įkalbėti atlikti tam tikrus veiksmus.

Išgėręs M.Zalepūga esą negalėjo be priežiūros palikti savo automobilio, nes jame buvo įmontuota speciali įranga. Teismo sprendime tvirtinama, jog M.Zalepūga turėjo imtis skubių priemonių, kad apsaugotų automobilį, kuriame buvo įmontuota speciali technika.

Teisėjas panaikino STT direktoriaus įsakymą atleisti M.Zalepūgą iš tarnybos kaip nepagrįstą ir įpareigojo jį grąžinti į buvusias pareigas. Tokį sprendimą STT vadovas Ž.Pacevičius apskundė aukštesniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jk

jk portretas
Gartu reik atleisti ir girtuoklį į darbą gražinusį teisėją.Ar šis nesupranta ,kad girtas už vairoyra potencialus žudikas,nesvarbu ar geria darbe ar laisvalaikiu.Bet teisėjui matysit nieko nebus,jų veikla nebaudžiama ,jie atsako prieš save,ty. prieš nieką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių