Quantcast

Strateginė vizija ir ateities planas „Vilnius 2035“ startuoja Gedimino bokšte

  • Teksto dydis:

Išskirtinėje Vilniaus vietoje – pačioje Vilniaus Gedimino pilyje – šį penktadienį ir šeštadienį pradėta kurti Vilniaus ateities vizija bei strateginis planas „Vilnius 2035“.

Jis galėtų pakeisti baigiantį galioti Vilniaus strateginį planą „Vilnius 2001-2020“.

„Vilniaus strateginiame plane 2001-2020 metams buvo sudėtos idėjos, kurių daugumą jau pavyko įgyvendinti. Tačiau šiandien Vilnius vis dar neturi krypties artimiausiems penkiolikai metų ir miestas nekuria ilgalaikės strategijos. Tam susibūrė miesto strategų komanda, kuri ėmėsi iniciatyvos sukurti Vilniaus ateities strateginę viziją „Vilnius 2035“ ir šios komandos dalimi kviečiame tapti visus vilniečius“, – sakė vienas iš idėjų renginio „Vilnius 2035“ iniciatorių bei moderatorių Artūras Zuokas.

Nuo Gedimino pilyje įvykusių diskusijų ir įkvepiančių pranešimų apie Vilniaus ateitį, kuriuose dalyvavo 60 mokslo, kultūros, verslo, jaunimo protų, generavusių idėjas Lietuvos sostinei bei jos ateities strategijai, prasidės ir viešos diskusijos apie strateginį planą „Vilnius 2035“.

„Gedimino bokštas idėjų renginiui pasirinktas neatsitiktinai, tai yra vieta, kur gimė garsiausia svajonė, čia – Lietuvos sostinės pradžia. Tai simbolinė vieta, kur drauge pradėjome kurti ateities Vilnių, o svajones paversime veiksmų planu „Vilnius 2035“. Šis planas galėtų būti apjungtas su vis dar rengiamu Vilniaus Bendruoju miesto planu (apibrėžiančiu, kaip bus vystomas miestas, kur bus pramonės, laisvalaikio zonos, transporto, gatvių, dviračių takų infrastruktūra) ir tapti vieningu dokumentu, nubrėžiančiu sostinės prioritetus artimiausiems penkiolikai metų,“ – sakė A. Zuokas.


Pasak jo, mokslo pasiekimai, dirbtinis intelektas, robotika keis miestus ir mes negalime likti nuošalyje, o turime pasiruošti ateities iššūkiams. Apie tai renginyje kalbėjo ir daugelis pranešėjų.

Nacionalinės plėtros instituto vadovas Mindaugas Kiznis, kuris yra ir VšĮ „Vilnius 2035“ steigėjas sakė, kad Vilniui šiandien būtina pasirengti naujam šuoliui į priekį.

„Vilnius 2001-2020 vaizdo klipe buvo išsakyta labai graži mintis: „Idėja yra ateitis. Veiksmas – dabartis.“ Taigi, svarbiausia yra veiksmas, kai iš svajonių idėjos tampa apčiuopiama realybe. Būtent todėl mes visi susirinkome tam, kad ne tik sutelktume idėjas, bet ir jas įgyvendintume“, – sakė M. Kiznis.

Pranešimą Gedimino pilyje skaitė Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro vadovas dr. Gintaras Valinčius, Kauno technologijų universiteto dėstytojas Kęstutis Zaleckis, Dailės akademijos dėstytojas Gintaras Šeputis, architektas Algirdas Kaušpėdas, Lietuvos radijo ir televizijos centro Technologijų departamento vadovas Rolandas Ryliškis, Blockchain centre Vilnius valdybos narys Vytautas Kašėta, Lietuvos nacionalinio muziejaus direktoriaus pavaduotojas Žygintas Būčys, „Tesonet“ atstovas Regimantas Urbanas.

Pasidalinti savosiomis idėjomis gyventojai kviečiami neseniai startavusiame interneto puslapyje www.vilnius2035.lt arba socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Vilnius2035“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuostaba

Nuostaba portretas
Įdomu kas davė leidimà vaikščioti kalno krastu?? Ar vieni stato kiša pinigus, kiti trypia, ir po to vėl tvarko??
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių