Quantcast

Sostinės žaliuosiuose planuose – milijonai naujų krūmų ir šimtai tūkstančių medžių

  • Teksto dydis:

Per artimiausius dvejus metus Vilniuje bus pasodinta 100 tūkst. naujų medžių, 10 mln. krūmų, 300 tūkst. vijoklių, planuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Medžius ir krūmus ketinama sodinti šalia gatvių, vijoklius bus siekiama įkurdinti ant sienų ir tvorų.

Kaip spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė Vilniaus Meras Remigijus Šimašius, startuojant iniciatyvai „Žalioji banga“ planuojami 100 tūkst. medžių galės būti pasodinti maždaug ketvirtadalyje visų sostinės gatvių, t.y. beveik 500 kilometrų atkarpose, iš abiejų pusių sodinant medžius kas 10 metrų.

Tuo metu krūmus ketinama sodinti tankiau: kas 10 metrų – po 50 krūmų, vijoklius –  kas pusmetrį ar kas metrą.

Želdinius sodins savivaldybė ir jos įmonės, taip pat tikimasi, kad tai darys verslas, bendruomenės, nekilnojamojo turto vystytojai, taip pat bus leidžiama želdiniams augti savaime.

Kiek tam prireiks lėšų, savivaldybė kol kas teigia nežinanti, bet, R. Šimašiaus teigimu, sumos gali siekti „kelis milijonus eurų“.

Daugiausia želdinių – prie gatvių

„Kur sodinsime – keletas variantų: turime žalią juostą, kuri teoriškai žalia, geriausiu atveju auga žolė, bet – jokių krūmų ir medžių. Labai elementaru: sodiname medžius ir krūmus. Jeigu turime atokesnę žaliąją juostą, atokesnėje vietoje, kur nėra nei medžių, nei krūmų – darome dar paprasčiau: leidžiame medžiams ir krūmams užaugti (...). Jei turime žaliąją juostą su medžiais, bet be krūmų – pildome krūmais, kaip jau daug kur padaryta – Konstitucijos prospekte, Pylimo, Naugarduko gatvėse, “, – sakė R. Šimašius.

Tikiuosi, kad šią bangą sukėlus, ją įgyvendinus ir jai praėjus, sodinimas taps įpročių ir turėsime Vilnių žalią be jokių išlygų.

Tuo metu ant sienų sodinami vijokliai, tikimasi, padės kovoti ir su grafičiais.

Pasak savivaldybės, renkantis želdinius, bus atsižvelgta į tai, kas sostinėje auga natūraliai. Iš vijoklinių augalų bus sodinamos gebenės ir vinvyčiai, sodinant medžius, pirmiausiai atsiras klevai, liepos, pušys ir akacijos, taip pat bus sodinami alyvų, kaulenių, šermukšnialapės lanksvūnės krūmai.

R. Šimašius taip pat sako, kad kai kuriose vietose bus tiesiog paliekami savaimę užaugę krūmai ir medžiai, kurių miesto tvarkytojai „nenorėjo, nesuspėjo ar, ačiū Dievui, patingėjo nupjauti“.

Sodinimų startas – Konstitucijos prospekte

Jis pakvietė savivaldybės grupės darbuotojus ir kitus į spalio 30-ąją vyksiančią medžių sodinimo talką Konstitucijos prospekte.

„Tai buvo labai geras projektas pagal tą miesto vaizdinį, kuris buvo madingas prieš 50 metų, bet jis nėra geras projektas pagal tai, kaip atrodo dabar. Su mūsų pasodintais krūmais ir medžiais vaizdas pagerėjo, bet mes nei daug nei mažai, ruošiamės medžius sodinti Konstitucijos prospekto viduryje (...). Nuraminu vairuotojus, kad važiavimo juostų liks tiek pat, tiesiog jos yra šiek tiek per plačios, ne taip išdėstytos“, – sakė R. Šimašius.   

„Tikiuosi, kad šią bangą sukėlus, ją įgyvendinus ir jai praėjus, sodinimas taps įpročių ir turėsime Vilnių žalią be jokių išlygų“, – kalbėjo R. Šimašius.

Anot jo, iššūkio ieškant rinkoje augalų neturėtų kilti.

Pernai Vilniuje buvo pasodinta beveik 2,2 tūkst. medžių, kurie ne mažesni nei dviejų metrų dydžio, ir daugiau nei 8000 krūmų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Taip vilnius zaliuos o klaipeda cementuos,medziai kertami,uostai pleciami,pinigai i vilniu vezami,ar ne,geras vaizdelis,o meras musu miega saldziai apmulkintas,

Juozas

Juozas portretas
Jei medeliai bus perkami Dubravos ar kituose Lietuvos medelynuose užaugę- viskas gerai. Bet to dar negirdėjau- perkami būtinai užauginti užsieniuose, už šimtus eurų. Pagal patarlę- kuo didesnius (brangesnius) medžius kerta- tuo daugiau skiedrų pribyra į batus...

Medis aš

Medis aš portretas
duok Die, kad viską tinkamai ir laiku atliktų: parinktų tinkamus augalus, pasodintų į jiems tinkamą dirvą, pakankamai laistytų ir tręštų, pjaudami žolę nepažeistų stiebų ir pan. O tai iki šiol visiškas bardakas,- sodina bet ką, bet kur, bet kada (netinkamu laiku), bet kaip, nei tinkamai laisto, nei tręšia, o pjaudami žolę pažeidžia medelių stiebus, dėl ko jie net žūva... Tik lėšų švaistymas, nusikalstamas lėšų švaistymas....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių